Értéktelen spermiumok - vaktölténnyel tüzelnek?

A világ minden táján megfigyelték, hogy az elmúlt 100 év alatt pontosan az ötödére csökkent a férfiak ivarsejtjeinek száma. Mi ennek az oka, és mi a következménye?

Egyre kevesebb a férfiak spermája, és a meglévő mennyiségben is kevesebb az életképes, megtermékenyítésre alkalmas egyed. 100 évvel ezelőtti mintákban gyakori volt milliliterenként 100 millió sperma - mára egyre gyakoribb, hogy csak 20 millió spermium van 1 milliliternyi ondóban. Ha ennél is kisebb a spermaszám, akkor az már nehezíti az utódnemzést.

Ez a folyamatosan romló tendencia egyébként az egész civilizált világra kiterjed, szinte azt lehet mondani, hogy az egész emberi faj reprodukciós képessége csökken. Ezzel az ijesztő ténnyel lassan szembesülnie kell a tudománynak. Ez a drámai változás részben a civilizációs szokásainkra vezethető vissza, ezeknek a problémáknak részben mi magunk vagyunk az okozói - állítják szakemberek.

A meddő házaspárok 40 százalékban a nők, 40 százalékban pedig a férfiak terméketlenek, és 20 százalékban a meddőség oka ismeretlen marad, vagy épp mindkét félnél gond van a szaporítószervekkel. A férfi meddőségről csökkent fertilitásról (subfertilitásról), esetleg meddőségről férfiaknál, ha a spermium koncentráció kisebb, mint 20 millió/ml, és a mozgó spermiumok aránya kevesebb, mint 50 százalék. Egészséges férfinél a spermaszám több mint 20 millió milliliterenként, a jól mozgó alakok száma 25 százalék felett van, és az ép, egészséges, jó morfológiájú spermiumok aránya 35 százaléknál több. Ha ezen paraméterek bármelyike nem éri el az ondóban az adott határértéket, egyre kisebb esély van a fertilitásra, termékenyítésre. Ha a spermium koncentráció alacsonyabb, oligozoospermiáról , ha a mozgásképesség csökkent, akkor asthenozoosperniáról, ha a morfológia nem megfelelő, akkor teratozoospermiáról beszélünk. Azoospermia esetén pedig az ondóban egyáltalán nincs spermium.

Mi okozhatja a férfiak meddőségét?

A férfi meddőség oka lehet az úgynevezett "spermium előalakok" hibás osztódása, nem megfelelő érése (differenciálódása) vagy az érési folyamatot támogató sejtek diszfunkciója. Érdekes azonban, hogy még az egészséges, nemzőképes férfiak spermiumai között is lehetnek rendellenesek - akár 40 százalékos arányban! Ettől azonban ők még abszolút alkalmasak utódnemzésre. Baj akkor van, hogy számszerűen túl kevés, vagy túl sok "béna", mozgásképtelen, vagy túl sok abnormális felépítésű spermiuma van egy férfinak.

Egészséges férfinél a spermaszám több mint 20 millió milliliterenként

Az orvosok szerint a férfiak meddőségért felelős lehet:

 • genetikai probléma,
 • hereleszállási-zavar miatt kialakuló csírasejt-csökkenés,
 • a herezacskó vénáinak tágulata (varicocele),
 • az ülő életmód,
 • melegfürdő, szauna
 • a nagyon gyakori kerékpározás, (például versenyszerűen vagy munkából adódóan)
 • a szűk nadrág, alsónadrág viselése,
 • elhízás,
 • cukorbetegség,
 • a dohányzás (napi 10 szál cigaretta már kifejezetten veszélyes),
 • az alkoholfogyasztás, drogok fogyasztása,
 • nehézfém-mérgezés,
 • a stressz,
 • illetve mindemellett károsodás egyes gyógyszerek, hormonok szedése és sugárkezelés mellékhatásaként is felléphet.

Előfordulhat az is, hogy a férfi a saját spermiumaival szemben ellenanyagokat termel, és ezért "meddő".

Ok-okozati összefüggések

A spermiumtermelés zavara mögött az esetek néhány százalékában Klinefelter szindróma áll. Ez a rendellenesség körülbelül minden ezer fiú újszülött között 1-2 esetben fordul elő, ilyenkor egy plusz "X" kromoszóma van jelen az illető DNS-ében. A szindróma gyérebb szőrzettel, kisebb herékkel, hosszabb végtagokkal is járhat.

Érdekes, hogy a meddő férfiak gyakrabban szenvednek krónikus fogínybetegségben, mint egészséges társaik. Egy izraeli kutatás szerint az alacsony spermaszámú férfik 65 százalékának volt fogínygyulladása, és a vizsgálatok szerint ezeknél a férfiaknál a spermák mozgása is lassabb volt. Az elhízás következtében létrejövő hormonális változások csökkentik a férfiak nemzőképességét. Vizsgálatok szerint a magasabb testtömegindexű (BMI) férfiaknak kevesebb az ondójuk és több az abnormális spermájuk, mint normális testtömegű társaiknak. A túlsúlyos férfiak szervezetében jóval kevesebb a tesztoszteron, valamint a luteinizáló (LH) és follikulusstimuláló (FSH) hormon, pedig ezek elengedhetetlenül szükségesek a gyermeknemzéshez. A kutatók szerint mindez a herék elégtelen működéséhez vezethet, ráadásul merevedési problémák is jelentkezhetnek - ez pedig tovább rontja az esélyeiket.

A herezacskó vénáinak tágulata (varicocele) a férfiak 20 százalékánál (!) mutatható ki, ez az állapot akadályozza a herék megfelelő keringését. Ezért ez ilyen problémával küzdők gyakran kis mennyiségű és gyengén mozgó spermiummal "rendelkeznek". Ez azonban csak akkor igényel kezelést, ha fájdalmat vagy meddőséget okoz. A varicocele katéteres módszerrel, kis műtéti beavatkozás során gyógyítható.

A spermaszám, a spermiumok mozgása és alakbeli rendellenessége gyakoribbá válik, ha az illetőt fokozottabb stressz éri. A stresszt persze sok férfi "kezeli" dohányzással vagy alkoholfogyasztással, ez pedig tovább rontja a spermaképet!

Nem is lehet gyerekünk?

Biztató azonban, hogy egyre több férfi kér segítséget. Szerencsére az elmúlt 25-30 évben már akkorát fejlődött az orvostudomány, hogy szinte tényleg alig van olyan eset, amikor a férfi meddősége miatt nem lehet saját gyermeke a párnak.

A videón is látható hímivarsejtek soha nem képesek maguktól célba érni, alkalmatlanok arra, hogy megtermékenyítsék a petesejtet. Ám csak a mikroszkóp alatt derül ki, hogy valakinek kevés vagy életképtelen spermiumai vannak - sem az ondó mennyisége, sem az állaga vagy más jellemzője nem mutatja meg, hogy mennyire produktív a férfi utódnemzés szempontjából.

A meddőséggel foglalkozó centrumokban a férfiakon is segíteni tudnak - gyógyszeres vagy műtéti eljárással szinte a leglehetetlenebb esetben is el tudják érni, hogy a párnak gyermeke szülessen. Akár egyetlen életképes spermium is elegendő ahhoz, hogy a mesterséges megtermékenyítés sikerrel járhasson!

Bár a gyermektelenség okainak kutatásánál könnyebb a férfival kezdeni a vizsgálatot, hiszen "csak" spermiumot kell adnia a vizsgálathoz, mégis gyakoribb, hogy a nők mennek orvoshoz azzal, hogy nem sikerül teherbe esniük. Pedig körülbelül az esetek felében a férfi az oka annak, ha késik vagy elmarad a gyermekáldás, és a nő kezdi alávetni magát a kivizsgálásnak, pedig az bonyolultabb, költségesebb, mint a férfiak "ellenőrzése".

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

Délelőtt még erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a déli óráktól dél felől szakadozik, csökken a felhőzet, egyre nagyobb területen kisüt a nap, de északkeleten és az Alpokalján végig felhős marad. A dél felől érkező csapadékzóna északnyugat felé halad, és több helyen várható belőle eső, zápor. A délkeleti, keleti szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul, de a déli megyékben ennél pár fokkal melegebb is lehet. Késő este 5, 11 fok valószínű. Napközben melegfronti hatás érvényesül, ami sokaknál okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra