A lombikprogram vallásos alternatívája

Veres András győri megyés püspök, akit mára leginkább a lombikbébiprogrammal kapcsolatos kijelentéseiről ismer az ország a NaProTechnológiát javasolja a meddő magyar pároknak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, óriási vihart kavartak Veres András győri megyés püspök augusztusban tett kijelentései, melyek szerint a tudatlanság áll a lombikbébiprogram hátterében,  és bűnt követ el, aki részt vesz benne. Akkor két szülész-nőgyógyász szakértő segített megérteni a Házipatika.com olvasóinak a mesterséges megtermékenyítés okait és problémáit. Később Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője elmondta, hogy a kormány továbbra is támogatja a lombikprogramot, sőt a jövőben bővítik a lehetőségeket.

A kormány továbbra is kiáll a lombikprogram mellett
A kormány továbbra is kiáll a lombikprogram mellett

A győri megyés püspök ezután a Kisalföldnek adott interjújában fejtette ki részletesebben, hogy mire is gondolt korábban, majd pedig egy embrióélet kioltásával nem járó megoldást is javasolt a terméketlenséggel küzdő (házas)pároknak: a Nyugat-Európában és Egyesült Államokban ismert és elterjedt NaProTechnológiát (Természetes Reprodukciós Technológia). Ez a püspök leírása szerint olyan, a természetes fogantatást elősegítő módszer, amely a lombikprogrammal ellentétben valóban "gyógyítja a sterilitást" és "számos meddőnek tartott házaspárt ajándékozott meg természetes fogantatás útján a gyermekáldás örömével."

Hogy működik a NaProTechnológia?

A hvg.hu öszeállításából kiderül, hogy a "hőmérőzéses" módszerrel gyakran összetévesztett NaProTechnológia lényege, hogy a jelentkező megtanulja megfigyelni és nyomon követni saját termékenységi (menstruációs) ciklusát, de nem a testhőmérséklete, hanem egyéb jelek alapján. Ebben termékenységi oktatók állnak rendelkezésére, ők tanítják meg, mit kell figyelnie és napi rendszerességgel feljegyeznie. Legalább három, helyesen vezetett ciklusnyi feljegyzéssel (naplóval) jöhet a következő lépcső, az orvosi konzultáció: a feljegyzett adatok az orvosnak sokszor elsőre megmutatják, milyen - hormonális vagy szervi - probléma állhat a "jelek", illetve végső soron a terméketlenség hátterében. A problémákat az orvos adott esetben ugyanolyan diagnosztikai vagy akár műtéti beavatkozásokkal, illetve gyógyszerekkel igyekszik megoldani, mint a lombikeljárásban is: a "technológia" itt be is fejeződik, a lényege a meddőségi okok feltárásában és megszüntetésében van, a megtermékenyítés már természetes úton történik(het) meg. Bár mindenütt többnyire termékenységnövelő eljárásként híresült el, sokan nem meddőség, hanem egyéb nőgyógyászati panaszok - endometriózis, fájdalmasmenstruációvagy a vele járó erős hangulatingadozások - orvoslásra alkalmazzák a módszert.

Úgy tudni, Veres püspök már öt éve is kiállt a NaProTechnológia mellett: egy 2012. áprilisi előadásában egyenesen úgy beszélt a meddőségkezelési módszerről, mint amit a katolikus egyházon túl az Emmi-előd Nemzeti Erőforrások Minisztériuma (Nefmi) tanácsadó testületeként működő Egészségügyi Szakmai Kollégium szülészet és nőgyógyászat tagozata is támogatna. Pedig ez valójában nincs így.


Segítség a meddőséggel küzdő pároknak

Balog Zoltán nemrég bejelentette, hogy kibővítik a társadalombiztosítás (tb) által finanszírozott lombikprogram-eljárások számát, valamint változni fog az ahhoz kapcsolódó gyógyszertámogatás is. A változást az jelenti, hogy ha egy párnál az első öt lombikeljárás valamelyike sikerrel jár, akkor a következő gyermek, gyermekek esetében is négy-négy alkalommal támogatja a beavatkozást az állam. Amennyiben mind az öt támogatott lombikeljárás sikertelen, úgy nincs lehetőség további beavatkozásra állami finanszírozással. A miniszter reményei szerint a lombikprogram kiszélesítésével két-három éven belül megduplázódhat a beavatkozások száma, és feltehetőleg lényegesen nő majd a gyermekszám is. A témáról itt olvashat részletesebben.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +29 °C
Minimum:
+12, +18 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a napsütés mellett főként délnyugaton lesz több a gomolyfelhő, a Dunántúlon helyenként záporokra kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag