A külső nemi szervek és a hüvely

A női szexualitásban sok titokzatosság, szemérmesség bújik meg, ami korántsem a prűdség vagy a téma tabuként való kezelése. Mégiscsak igaz az ősi bölcsesség, hogy minden csak addig érdekes valamelyest, amíg meg nem kaphatjuk teljes egészében.

A nők ösztönösen tudják ezt, - a bölcs férfiak is elismerik -, és olykor görcsösen próbálnak megfelelni a nyíltság és szabadság mindenhatóságát a szexben is hirdető korszellemnek. Vessünk csak egy pillantást a női nemi szervek felépítésére: minden szempontból ellentétesen a férfiak kiálló, önmagukat láttató megfelelő részeivel, a hüvely és környéke igen csak rejtve bújik meg a szeméremajkak között, és befelé fordul a testbe.
Sok nő állítja, de a szakemberek véleménye erősen megoszlik arról, hogy lehet-e érezni a megtermékenyülést, melyben a méhnek, a petevezetőknek és petefészkeknek egyaránt fontos szerep jut. Azok a párok, akik gyermekük fogantatásának vélt vagy valós idejét a többi együttlétnél fenségesebbnek élték meg, úgysem győzhetők meg az ellenkezőjéről. Mivel azonban a szexuális egyesüléseknek csak töredékéből származik gyermek, és egyébként is a nő nemi szervei közül az örömszerzésben a külső nemi szervek és a hüvely a legfontosabbak, most inkább ezeknek szentelünk a nagyobb figyelmet. Hogyan működik hát ez a remekmű az érett nők szervezetében?

Szemérmes szervek

A szeméremdombtól lefelé találhatók a külső nemi szervek, a nagy és kis szeméremajkak, melyek már érintésre is érzékenyek, nemi izgalom idején vérbővé válnak és megduzzadnak. A kis szeméremajkak elülső találkozásánál kicsivel feljebb található a csikló, mely a férfi hímvesszőnek megfelelő, duzzadásra képes, azaz ún. erektilis szövet. A hüvelybemenet két oldalán ülő Bartholin-mirigyeknek szerepe van a hüvelybemenet benedvesítésében.

A hüvely

A hüvelybemenettel kezdődnek a belső nemi szervek. A hüvely (vagina) 8-10 cm hosszú szerv, izmos fala jellegzetesen redőzött, a hímvessző befogadására és a spermiumoknak a méh felé irányítására csodálatosan kialakított csatorna. Szüléskor nyugalmi keresztmetszetének több mint harmincszorosára képes tágulni.
Különleges abban is, hogy az esetleges sérülések itt sokkal gyorsabban gyógyulnak, mint bárhol máshol a szervezetben.

Belső környezete tökéletesen alkalmas arra, hogy védje, óvja, tisztán tartsa, a közösülés "színhelyét" és a még beljebb megbújó nemi szerveket.
Az egészséges hüvely minden külön beavatkozás nélkül is tökéletesen tiszta, de ez korántsem jelenti azt, hogy steril volna. A velünk együtt élő hihetetlen számú mikroorganizmus közül - egyetlen testi sejtünkre 1000 jut! - jó néhány pont itt lel otthonra. Közülük talán a legfontosabbak a Döderlein-féle tejsavbacilusok, melyeket a nők a hüvelyhámban a tüszőhormonok (ösztrogének) hatására termelődő keményítővel: glikogénnel tartanak jól. Cserébe az ő tejsav- és hirodgénperoxid termelésük állítja be a hüvelyváladék kémhatását. Ennek köszönhetjük, hogy a hüvelyt nem betegítik meg más parányi kórokozók, gombák, amelyek ki nem állhatják a 4,4-5,5-ös pH-jú, enyhén savas környezetet, amely elég állandó.

Nagyszerű versenypálya

Az enyhén savanyú kémhatáshoz nemcsak a hívatlan betolakodók vágnak savanyú képet. Tulajdonképpen a spermiumoknak sem tetszik, hogy nemcsak egymással kell versenyre kelniük a petesejt megtermékenyítéséért. Szó szerint az életükért is futnak, mert a savas vegyhatás gátolja őket. Ha nem jutnak el idejében a nyakcsatorna enyhén lúgos területére, biztosan elpusztulnak a hüvelyben. Így irányítja a legügyesebb hímivarsejteket a kemotaxis, a vegyi ingerek által irányított helyváltoztató mozgás, az amellyel a megfelelő kémiai tulajdonságú, kémhatású terület felé tudják venni az irányt. Ugyancsak a cél elérésében segíti őket egy másik "férfias tulajdonság", hogy szeretnek az árral - áramlással - szemben úszni, melynek hivatalos neve rheotaxis.

A versenypálya állapota és a résztvevők táplálkozása is befolyásolja a megmérettetés kimenetelét, ha egyéb akadály nem hátráltat. A nők havi ciklusa során azért némiképp mégis csak változik a hüvelyváladék savassága. Az ovuláció idején, amikor a spermiumoknak legnagyobb az esélye megtermékenyíteni egy petesejtet, a hüvelyváladék sok glikogént tartalmaz, ami tápanyag a spermiumoknak. A váladék kémhatása kicsit savas irányba tolódik el.

Mitől megy simán, miért olyan jó?

És persze a női hüvely nemcsak a hímivarsejtek miatt olyan, amilyen, hiszen a szexuális örömszerzésre éppúgy alkalmasnak kell lennie, mint ahogy a szaporodásra. A hüvely falában és környékén termelődő váladéknak ahhoz is pont elegendőnek és megfelelő összetételűnek kell lennie, hogy két ember egyesülése tökéletesen végbemehessen. Egy kiegyensúlyozott, boldog kapcsolatban önkéntelen vágy ébred a nőben is, hogy megossza magát a férfivel, és közeledésére testileg-lelkileg nyitottá válik. A hüvelybemenet is enyhén kinyílik, és bő váladéktermelés indul. Ha nem így volna, akkor a legritkább esetben van szervi probléma. A külső és belső nemi szervek ugyanis automatikusan reagálnak a vonzalomra, együtt a női lélekkel.
A hüvelybemenet körüli Bartholin-mirigyekről mindenhol úgy olvashatunk, mint a síkosításért felelős szervekről, csak az utóbbi időben gondolják, hogy nem pusztán az ezek által termel nyákos, víztisztaságú folyadék tesz síkossá, szerepe valószínűleg kisebb, mint korábban gondolták. Feltételezhető, hogy a nemi szervek vérbőségével párhuzamosan a hüvelyfalban is termelődik a síkosításhoz hozzájáruló váladék.

Bár megoszlanak róla a vélemények, mi váltja ki, de létezik női ejakuláció is, és az azt kísérő folyadék összetétele is ismert, a mirigyek valószínűleg a férfiak prosztata-szövetéhez hasonlóan a húgyvezeték körül helyezkednek el. A hüvely érzékeny fölső egyharmada is megduzzad szexuális ingerek hatására. A folyadék ürülése kéjérzés nélkül is lehetséges. Lám, van még ismeretlen terület.

"Környezetvédelem"

Az azonban nem kérdéses, és a hüvely megismerése után érthető is, miért olyan fontos megóvni a hüvely egészségesen nagyon jól működő, de azért nem megbonthatatlan egyensúlyát, belső környezetét. Ha antibiotikumos kezelés, fertőtlenítő irrigálás hatására a tejsavbacilusok elpusztulnak, megszűnik a biztonságot adó savasság is, és érthetően könnyebben fertőződik el a hüvely különböző kórokozó mikroorganizmusokkal, köztük gombákkal. Ugyancsak a hüvelyflóra felborulásához vezethet az ösztrogénhiányos állapot és a hüvelyszárazság is.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +9 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt sok lesz felettünk a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag