+15° - +34°
Nincs front

Népszerű homeopátiás szerek

A komplementer és alternatív gyógymódoknak, köztük a homeopátiának is különböző az elfogadottsága, támogatottsága Európában és nálunk. De vajon kellő megbecsülést kapnak ezek a gyógymódok Európában?

Az egészségpolitikusok folyamatosan keresik annak lehetőségét, hogyan tarthatók egyensúlyban az egészségügyi kiadások, amelyek a tudomány fejlődésével gyorsabban növekednek, mint maga a gazdaság. Az egyre szaporodó krónikus betegségek, az antimikróbás szerekkel szembeni rezisztencia, az elöregedő társadalom fokozott terhet rónak az európai államokra. Az egészségügyi közgazdászok, politikai döntéshozók jellemzően figyelmen kívül hagyják a komplementer és alternatív gyógymódok (CAM) integrálását a modern orvoslásba. Márpedig ez a terület az egészségügyi kiadások csökkentése érdekében már önmagában is figyelmet érdemelne.

 

 


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása szerint a betegeknek és az orvosoknak is joguk van a gyógymódok szabad megválasztásához, amely alapvető emberi jog. A szabad gyógymód megválasztásához minden szükséges tájékoztatást meg kell kapniuk mind a betegeknek, mind az orvosoknak, ami az államok feladata. Ugyanakkor a WHO 2014-2023-as ajánlása sürgeti a komplementer gyógymódok (eljárások, készítmények és gyógyítók) integrálását a modern orvoslásba és az orvosképzésbe.

 

Az Európai Bizottság megbízásából 2010 és 2012 között indult el a CAMbrella kutatási program, amely a komplementer és alternatív gyógymódok európai szabályozását, elterjedtségét, ismertségét vizsgálta. A kutatók megállapították, hogy a vizsgált tagállamok (27 EU tagállam és 12 társult állam) különféleképpen szabályozzák a CAM orvoslást, ezért javaslatot fogalmaztak meg a jogharmonizációs folyamatokhoz. Kimutatták, hogy Európában 150 ezer regisztrált CAM orvos dolgozik, 80 ezer akupunktúrás, 45 ezer homeopátiás, 15 ezer naturopátiás és 4,5 ezer antropozófus orvos. A komplementer orvoslás kutatásait kevés kormány támogatja csupán Dánia, Norvégia, Svájc, Németország és Anglia.

homeopátia

Európai kitekintés

Németországban több mint 5000 homeopata orvos praktizál és a körzeti orvosok 70%-a használja és ajánlja a homeopátiás gyógyszereket a napi gyakorlatban.
A lakosság 80%-a találkozott már a homeopátiával, illetve használja legalább évente egyszer.

Angliában 5 homeopátiás kórház működik és 8 kórházban elérhető homeopátiás részleg.
Az angol királyi család is homeopátiás gyógyszereket használ és a Royal London Homeopathic Hospital főleg krónikus betegeket kezel homeopátiával. Az általuk végzett felmérés szerint a betegek 90%-a elégedett volt a homeopátiás orvosi ellátással. 2010-ben, a Technológiai Bizottság támadásai ellenére a homeopátia az Egyesült Királyságban továbbra is a társadalombiztosítás által támogatott gyógymód marad, tisztelve az angliai társadalombiztosítás önkormányzati felépítését, amelynek keretében a támogatott gyógymódok körének egy részéről továbbra is helyben dönthetnek.

Svájcban népszavazással döntöttek arról, hogy a komplementer és alternatív gyógymódok is bekerülhessenek a társadalombiztosítás alapellátásai közzé. Ennek megfelelően 2012-től Svájcban az antropozófiai gyógyászat, a homeopátia, a neurálterápia, a fitoterápia és a hagyományos kínai orvoslás része lett a társadalombiztosítás alapellátásnak. A svájci egészségügyi törvény megköveteli, hogy egy orvosi eljárás hiteles bizonyítékokat mutasson fel a hatékonyságára, így gazdasági előnyökre vonatkozóan is. A jelenlegi adatok alapján a homeopátiát is alkalmazó körzeti orvosok 25 százalékkal kisebb költséggel dolgoznak társaiknál. A kormányzat emellett célul tűzte ki, hogy az alternatív gyógyászat oktatását integrálni kell az orvosi-, fogorvosi-, és gyógyszerészképzésbe, valamint ezeket a gyógymódokat a hatékonyság és gazdaságosság szempontjából kutatni kell.

Zürichben és Bernben már van lehetőségük az orvosoknak egyetemen tanulniuk a homeopátiát. A Berni Egyetem 1995-ben alapította a Komplementer Gyógymódok Intézetét, ahol antropozófiát, klasszikus homeopátiát, neurálterápiát, és tradicionális kínai gyógymódokat tanulhatnak az orvostanhallgatók.

 

A komplementer és integratív medicina jelentősége az alapellátásban

Azokban az országokban, ahol törekednek a közpénzek ésszerű felhasználására, már az alapellátásban integrálják a komplementer és alternatív orvoslást. Az integrálás több szakaszban is érvényesül:

  1. a preventív,
  2. anamnesztikus/diagnosztikus,
  3. a terápiás szakaszban.

A legtöbb európai országban az egészségügyi szakmai és civilszervezetek felvilágosító tevékenységet is végeznek a lakosság körében. Támogatják az öngondoskodás gyakorlatát, az egészségtudatos szemléletet. Ennek kapcsán a családban leggyakrabban előforduló, egyszerűbb betegségek (sérülések, felső légúti panaszok, akut bélproblémák, stresszes állapotok) esetén alkalmazható házi gyógymódokat és pl. homeopátiás eljárásokat ismertetik, felhívva a figyelmet a kompetenciahatárokra. A holisztikus szemléletet alkalmazók, így például a homeopata háziorvosok alaposan felmérik a páciens kórtörténetét, ennek segítségével gyakran felderíthető, mi okoz vagy tart fenn egy-egy betegséget. Ez főként a krónikus betegségeknél érvényesül, melyek az egészségügyi kiadások 80%-át is elérik. Így valóban csak a szükséges kivizsgálásokra kerül sor, és elkerülhetők a felesleges, esetleg drága vagy kockázatos orvosi vizsgálatok és beavatkozások.

 

A komplementer és alternatív gyógymódok integrálásának eredményeként csökken a szervezet betegségek iránti fogékonysága azimmunrendszerkönnyebben megküzd a betegségekkel. Ennek köszönhetően kevesebb orvosi beavatkozásra és hagyományos kémiai gyógyszerre lesz szükség, amik az adott esetben el is hagyhatók. Nemzetközi felmérések szerint a CAM gyógymódokat ismerő és alkalmazó háziorvosok páciensei alacsonyabb praxisköltség mellett ugyanolyan, vagy akár jobb egészségi állapotnak örvendenek.

 

Egyes európai országokban a társadalombiztosítás különböző mértékben részben vagy egészben támogatja a homeopátiás vagy más komplementer kezelés és gyógyszerelés költségeit. Az európai országok többségében a páciensek kisebb-nagyobb önrészt is fizetnek. Azokban az országokban, ahol TB támogatást élveznek e gyógymódok, többnyire feltételhez kötik a homeopátiás és egyéb komplementer és alternatív kezelések térítését: széles körben végzett vizsgálatokkal szükséges bizonyítani, hogy e gyógyító eljárások nemcsak hatékonyak és biztonságosak, de költséghatékonyak is. A homeopátiás praxisokban a hagyományoshoz képest a TB-t terhelő egészségügyi kiadások 36 százalékkal alacsonyabbak. Az összesített kiadás 20 százalékkal marad el, és ez a 35 százalékkal kevesebb hagyományos gyógyszer felírásának tulajdonítható. Időigényessége miatt azonban a konzultációk költsége magasabb (18 százalékkal). A páciensek 26 százalékkal (alkalmanként 5,5 €-val) többet költöttek a kiegészítő biztosításuk terhére vagy saját zsebből fizették a plusz költségeket. A kevert típusú praxisok a hagyományos praxisoknál szintén "költségkímélőbbek", igaz, csak kis mértékben (6 százalékkal).

 

A homeopátia hazai helyzete

A komplementer és alternatív gyógymódok tekintetében Magyarországon jelenleg az 1997-ben kiadott kormányrendelet van érvényben. Az eltelt közel 20 év gyakorlatát áttekintve a Komplementer Medicina Szakmai Kollégiumi Tagozata ajánlásokat készített elő ennek átdolgozására, korszerűsítésére.

 

A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztályának véleménye szerint:

a homeopátiával kapcsolatban további alapkutatási és alkalmazott tudományos vizsgálatok szükségesek, "a természettudományos módszerek mellett más tudományterületeket is érintő komplex kutatások is jelentőséggel bírnak". A kutatási eredmények Magyarországra adaptálása gazdaságilag csak részben lehetséges. Biztosítási rendszerünk különbözik a fent említett nyugat-európai országokétól, az egészségügyi ágazat bérköltsége pedig európai mércével mérve is igen alacsony. A magyar lakosság azonban szintén igényli a hagyományost kiegészítő és alternatív gyógyító eljárásokat, és tájékozódnak is ezek felől. A háziorvosok CAM továbbképzésének ösztönzése mind szakmai, mind közgazdasági szempontból kívánatos volna.

 

A homeopátia az orvostudomány része. Ugyanúgy komplementere a modern medicinának, ahogyan a sebészet kiegészítője a belgyógyászatnak, vagy a labordiagnosztika a legtöbb orvosi ágnak. Az egyes szakmák külön-külön nem életképesek; a páciens érdeke a csapatmunka. A homeopátiás gyógyszerek az európai standardoknak megfelelően törzskönyvezettek és forgalmazhatóak. A homeopátiás orvosok képzése (jelenleg csak magániskolákban) szintén európai irányelvek mentén történik, egyetemi vizsgával zárul. A kiegészítő homeopátiás képzéssel rendelkező háziorvosok hatékony, biztonságos és olcsó gyógymóddal tudnak segíteni gyermek- és felnőtt pácienseiknek - immár bő két évtizede. Kívánatos volna az illetékes magyar szervek részéről az ez irányú kutatásokat ösztönözni, az eredményességet támogatni és elismerni.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +34 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt alig lesz felhő az égen, csapadékra nem kell számítani.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag