A szénanátha kezelése homeopátiával

Kezdődő allergiánál nem mindig lehet megállapítani, hogy megfázás vagy szénanátha okozza a tüneteket. Később az ember sajnos gyakorlatot nyer benne, pedig lehet, hogy van megoldás.

E betegséget gyakran allergiás náthának is mondják, s bár valóban allergiás alapon jön létre, ritka, hogy a szó szoros értemében csak nátháról, azaz orrfolyásról van szó. A tünetek létrejötte annak tulajdonítható, hogy a betegek immunrendszere túlzott védekezési mechanizmusokat indít el olyan anyagok ellen, amivel már többször találkozott a szervezet.

Egészségesekben ezek az anyagok nem váltanak ki semmilyen folyamatot. Az ilyen többszöri szembesülés során a kiváltó anyaggal már nemcsak telítődik a szervezet, hanem más anyagokra is egyre inkább allergiás reakcióval fog válaszolni egy idő után, tehát kell egyfajta úgynevezett fogékonyság is arra, hogy valaki allergiás legyen.

Egyrészt, akiknek a családjában már előfordult a betegség, másrészt akik gyerekként is valamilyen allergiában (pl. tej, liszt, stb.) szenvedtek, nagyobb valószínűséggel lesznek betegek később.

Létezik azonban megoldás!

Az elején említettem, hogy nem csak a nátha jelenik meg a szénanáthás emberekben, bár kétségtelenül ez a fő tünet. Emellett az immunrendszerünk sejtjeiben felszabaduló kémiai közvetítő anyagoknak köszönhetően jön létre gyulladás a szem kötőhártyájában, mely könnyezéssel, pirossággal és szemviszketéssel jár. A szájnyálkahártyán legtöbbször szájpadviszketés vagy csiklandozó érzés képében jelentkezik, és súlyosabb esetekben a légutakban is, ez azonban már allergiás asztma.

A nátha is járhat orrdugulással, viszketéssel, savós-nyálkás orrfolyással, tüsszentési rohamokkal. A tünetek változatossága alapján választja ki a homeopata orvos a megfelelő tüneti szert, hosszú távú megoldást viszont csak az egész embert figyelembe vevő alkati kezeléssel érhetünk el, esetleg egyéb módszereket is (pl: biorezonancia terápia) latba vetve.

Legjobb az lenne, ha az adott pollent, virágport, mint kiváltó allergént homeopátiás módszerrel elkészítenénk, és azt szedné gyógyszerként a beteg. Erre is vannak már próbálkozások. Használjuk még a hisztamin homeopátiás alakját is, mely nem specifikus a tünetekre, hanem kémiai átvivő anyag.

A szénanátha kezelése homeopátiával
A szénanátha kezelése homeopátiával

Hasonlóképpen nem specifikus, mikor olyan homeopátiás szereket szedünk, amik általában erősítik az immunrendszert, pl.: Echninaceát. A rendelkezésre álló állati, növényi, ásványi anyagokból készült homeopátiás szerek közül említésre méltó a tüsszentések kezelésében a Nux vomica (hánytatódió), főleg a reggeli tüsszögési rohamok esetén.

Az orr inkább éjszaka dugul el. Ha a szájpadunk és az orrunk nagyon viszket, virágillatra különösen érzékenyek vagyunk, és szinte állandó a tüsszögés, a növényi eredetű Sabadilla szokott segíteni.

Mikor mérhetetlenül folyik az orrunk, mint a vízcsapból a víz, a vöröshagymából készült Allium cepat, az ásványi eredetű Kálium jodatumot ajánlom. Előbbinél gyakoriak a szemtünetek is: szúr és könnyezik a szemünk. Többnyire szabadban, hűvös levegőn javulnak a tünetek, és meleg szobában rosszabbodnak.

A szintén ásványi Arsenicum (nem kell megijedni, homeopátiás formában elkészítve a gyógyszer nem egyenlő a mérgező arzénnal) akkor jó, amikor inkább orrdugulás áll fönn, mégis égető jellegű, vizes váladék folyik orrunkból is, szemünkből is, és a tüsszentés még fájdalmas is.

Ha a szemtünetek erősebbek az orrtüneteknél, akkor a helyes szer az Euphrasia (szemvidítófű). Ilyenkor a könny szinte felmarja az arcbőrt, a szem piros, duzzadt, fáj. Ha Gelsemiumra (vadjázmin) van szükség, az arc nehéz és forró, fejfájás és kábultság kísérheti, az orr főleg reggel folyik, és benne bizsergő érzés jelentkezik, a váladék kimarja az orrot.

Ezen anyagokból több összetevőjű, kombinált homeopátiás készítmények is léteznek tabletta, orrcsepp, injekció formájában.

Alkalmazásuk előtt érdemes megbeszélni szedésüket homeopata orvossal, bár a gyógyszerek már Magyarországon is beszerezhetők, mégis könnyebb, ha segítséget kapunk kiválasztásukhoz.

Ahhoz, hogy ne csak az allergiás rohamokat, hanem valóban magát a betegséget is megszüntessük, komoly tudású szakemberre van szükség, aki megtalálja a beteg alkati szerét, és tanácsot ad egyéb módszerekről is. Ilyen jellegű információkhoz a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület orvosainál, és a nemrégiben megalakult Társaság a Homeopátiáért nevű laikus egyesületnél lehet hozzájutni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő