A szénanátha kezelése homeopátiával

Kezdődő allergiánál nem mindig lehet megállapítani, hogy megfázás vagy szénanátha okozza a tüneteket. Később az ember sajnos gyakorlatot nyer benne, pedig lehet, hogy van megoldás.

E betegséget gyakran allergiás náthának is mondják, s bár valóban allergiás alapon jön létre, ritka, hogy a szó szoros értemében csak nátháról, azaz orrfolyásról van szó. A tünetek létrejötte annak tulajdonítható, hogy a betegek immunrendszere túlzott védekezési mechanizmusokat indít el olyan anyagok ellen, amivel már többször találkozott a szervezet.

Egészségesekben ezek az anyagok nem váltanak ki semmilyen folyamatot. Az ilyen többszöri szembesülés során a kiváltó anyaggal már nemcsak telítődik a szervezet, hanem más anyagokra is egyre inkább allergiás reakcióval fog válaszolni egy idő után, tehát kell egyfajta úgynevezett fogékonyság is arra, hogy valaki allergiás legyen.

Egyrészt, akiknek a családjában már előfordult a betegség, másrészt akik gyerekként is valamilyen allergiában (pl. tej, liszt, stb.) szenvedtek, nagyobb valószínűséggel lesznek betegek később.

Létezik azonban megoldás!

Az elején említettem, hogy nem csak a nátha jelenik meg a szénanáthás emberekben, bár kétségtelenül ez a fő tünet. Emellett az immunrendszerünk sejtjeiben felszabaduló kémiai közvetítő anyagoknak köszönhetően jön létre gyulladás a szem kötőhártyájában, mely könnyezéssel, pirossággal és szemviszketéssel jár. A szájnyálkahártyán legtöbbször szájpadviszketés vagy csiklandozó érzés képében jelentkezik, és súlyosabb esetekben a légutakban is, ez azonban már allergiás asztma .

A nátha is járhat orrdugulással, viszketéssel, savós-nyálkás orrfolyással, tüsszentési rohamokkal. A tünetek változatossága alapján választja ki a homeopata orvos a megfelelő tüneti szert, hosszú távú megoldást viszont csak az egész embert figyelembe vevő alkati kezeléssel érhetünk el, esetleg egyéb módszereket is (pl: biorezonancia terápia) latba vetve.

Legjobb az lenne, ha az adott pollent, virágport, mint kiváltó allergént homeopátiás módszerrel elkészítenénk, és azt szedné gyógyszerként a beteg. Erre is vannak már próbálkozások. Használjuk még a hisztamin homeopátiás alakját is, mely nem specifikus a tünetekre, hanem kémiai átvivő anyag.

A szénanátha kezelése homeopátiával

Hasonlóképpen nem specifikus, mikor olyan homeopátiás szereket szedünk, amik általában erősítik az immunrendszert, pl.: Echninaceát. A rendelkezésre álló állati, növényi, ásványi anyagokból készült homeopátiás szerek közül említésre méltó a tüsszentések kezelésében a Nux vomica (hánytatódió), főleg a reggeli tüsszögési rohamok esetén.

Az orr inkább éjszaka dugul el. Ha a szájpadunk és az orrunk nagyon viszket, virágillatra különösen érzékenyek vagyunk, és szinte állandó a tüsszögés, a növényi eredetű Sabadilla szokott segíteni.

Mikor mérhetetlenül folyik az orrunk, mint a vízcsapból a víz, a vöröshagymából készült Allium cepat, az ásványi eredetű Kálium jodatumot ajánlom. Előbbinél gyakoriak a szemtünetek is: szúr és könnyezik a szemünk. Többnyire szabadban, hűvös levegőn javulnak a tünetek, és meleg szobában rosszabbodnak.

A szintén ásványi Arsenicum (nem kell megijedni, homeopátiás formában elkészítve a gyógyszer nem egyenlő a mérgező arzénnal) akkor jó, amikor inkább orrdugulás áll fönn , mégis égető jellegű, vizes váladék folyik orrunkból is, szemünkből is, és a tüsszentés még fájdalmas is.

Ha a szemtünetek erősebbek az orrtüneteknél, akkor a helyes szer az Euphrasia (szemvidítófű). Ilyenkor a könny szinte felmarja az arcbőrt, a szem piros, duzzadt, fáj. Ha Gelsemiumra (vadjázmin) van szükség, az arc nehéz és forró, fejfájás és kábultság kísérheti, az orr főleg reggel folyik, és benne bizsergő érzés jelentkezik, a váladék kimarja az orrot.

Ezen anyagokból több összetevőjű, kombinált homeopátiás készítmények is léteznek tabletta, orrcsepp, injekció formájában.

Alkalmazásuk előtt érdemes megbeszélni szedésüket homeopata orvossal, bár a gyógyszerek már Magyarországon is beszerezhetők, mégis könnyebb, ha segítséget kapunk kiválasztásukhoz.

Ahhoz, hogy ne csak az allergiás rohamokat, hanem valóban magát a betegséget is megszüntessük, komoly tudású szakemberre van szükség, aki megtalálja a beteg alkati szerét, és tanácsot ad egyéb módszerekről is. Ilyen jellegű információkhoz a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület orvosainál, és a nemrégiben megalakult Társaság a Homeopátiáért nevű laikus egyesületnél lehet hozzájutni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13 °C
Minimum: +4 °C

A felhőzet hazánk délkeleti, keleti részén is szakadozik, arrafelé rövidebb, másutt hosszabb időre is kisüthet a nap. Elsősorban a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában, valamint a Dunántúl nyugati és északi tájain alakulhatnak ki a déli óráktól záporok, jégdara záporok, amelyeket villámlás, dörgés is kísérhet. A hegyekben hózápor is lehet. Az északi, északnyugati szelet az ország nyugati felén élénk, néhol erős lökések kísérik. Emellett záporok, zivatarok környezetében is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. A melegedésnek egy markáns hidegfront vetett véget, ami sokaknál okozhat kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra