Lelki különbségek a két nem között

Akár hölgyek társalgásába hallgatunk bele, akár a férfiak jóízű, italozás melletti beszélgetésébe, a fő téma mindig a másik nem - hol ilyen, hol olyan hangulatban. Miért értjük meg olyan nehezen a másik nemet? Milyen különbségek okozzák a konfliktusokat?

Miért kuka a férfi, és miért fecseg a nő?

Fekete és fehér, kint és bent, Nap és Hold, férfi és nő: néhány a sok közül a kultúra és a civilizáció nagy ellentétpárjai közül. Amióta világ a világ, azóta próbáljuk kideríteni, miért és miben különbözik annyira a két nem, és persze arra is próbálunk rájönni, hogy ezek a különbségek miként hatnak a mindennapi életünkre, viszonyainkra, párkapcsolatunkra.

Miért és miben különbözik a férfi és a nő? férfiak nők lélek evolúció család karrier
Miért és miben különbözik a férfi és a nő?

Bármennyire is furcsán hangzik, a nőkben és a férfiakban jóval több a lelki hasonlóság, mint különbség. Az eltérések elenyészően kicsik és könnyen ráfoghatjuk őket az nemi szerepekkel kapcsolatos neveltetésre vagy éppen a társadalmi konvenciókra is. Ugyanakkor nem jelenthetjük ki, hogy a nők és a férfiak teljesen egyformák pszichológiai szempontból.

A lelki különbségeknek biológiai okai is vannak, a férfiak és a nők agya ugyanis máshogy fejlődött az evolúció során. Az egyik nemnek vadásznia, felderítenie, harcolnia kellett, míg a másik gyűjtögetett, védelmet és biztonságot nyújtott a gyermekeknek, az időseknek és a csoport többi tagjának. Mára megváltoztak a szerepek, elmosódtak az éles határok, a biológiai - és az ebből is következő - pszichológiai különbségek azonban megmaradtak.

Miért nem értesz meg?

A legfőbb, közhelyes panasz, amit a férfiak szájából hallhatunk: túl sokat beszél az asszony, nincs egy perc nyugtom se tőle! A nők viszont gyakran azért érzik magukat rosszul egy kapcsolatban, mert a másik magába fordul, bezárkózik és akkor is hallgat, amikor mondania kellene valamit. A nők agyában nagyobb és fejlettebb a kommunikációért felelős terület, mint a férfiak agyában. Könnyebben és gyorsabban "fejtik meg", hogy mit akar mondani a másik, hatékonyabban használják a nyelvet. Jobban képesek a sorok között olvasni - míg a férfiak számára az egyértelmű üzenetek találnak célba -, és a metakommunikációs jeleket, testbeszédet is jobban értik. Összességében: a nők emocionálisabbak, jobban ismerik fel mások érzelmeit, empatikusabbak és együttérzőbbek.

A nők máshogy állnak a problémákhoz is: szeretik azokat megosztani másokkal, véleményt cserélni róluk és mérlegelni az esetlegesen felmerülő megoldási lehetőségeket - sőt a megosztás (az "elmesélés") akkor is kulcsfontosságú, ha a másik fél semmit nem tud érdemben hozzátenni, csak hümmög vagy együttérzően bólogat. A férfiak ezzel szemben magányosan, egyedül néznek szembe a problémákkal, gyakran nem is értik, minek beszélni róluk annyit. Ebből következik, hogy a férfiak inkább függetlenek, a nők viszont jobban kooperálnak másokkal, szívesebben dolgoznak csapatban.

A férfiak inkább nagyobb léptékben gondolkoznak, míg a nők figyelmet szentelnek az apróbb részletekre is - ugyanakkor a férfiak hajlamosak leragadni egy-egy részletnél, míg a nők hamarabb észreveszik az összefüggéseket is. A nők hajlamosabbak arra, hogy felnagyítsák az életükben történt negatív eseményeket, rágódjanak egy-egy szituáción vagy éppen újra és újra felidézzenek, átéljenek egy kellemetlen élményt - ennek a hátterében a hormonrendszer különbségei állhatnak. A nők ráadásul rosszabbul reagálnak a stresszre és nehezebben is nyugszanak meg egy stresszel teli nap után. Mindezek ellenére, a felméréseken rendre a hölgyek mondják azt gyakrabban, hogy boldogok, elégedettek az életükkel.

Család vagy karrier

Sztereotípiákból nincs hiány, ha a nők és férfiak közötti különbségeket vesszük: anyuka a tűzhely mellett, helyes köténykében, míg apuka pénzt keres, szivarozik vagy éppen autót vezet. Természetesen lehetnek kivételek, de a közhelyeknek valóban lehet némi valóságalapja: kutatások szerint a férfiak számára fontosabb a személyes előrelépés, a karrier és a munkában elért sikerek, míg a nők inkább a párkapcsolatokban, a családi életben és a lelki fejlődésben szeretnének kiteljesedni.

A nők inkább a biztonságra törekednek, míg a férfiakra jellemző a kockázatkeresés, a merészség, a 'majd én megmutatom'. Ennek egyik következménye (és ezt rengeteg statisztikai adat is alátámasztja), hogy a férfiak gyakrabban követnek el bűncselekményeket és keverednek bajba, sőt az is összefüggésben van ezzel a viselkedéssel, hogy a férfiak rövidebb ideig élnek, mint a nők.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

A záporok, zivatarok számossága éjszaka csökken, de teljesen nem szűnik meg a csapadék. Átmenetileg a felhőzet is nagyobb területen szakadozik, majd hajnalra többfelé képződik réteges felhőzet, illetve párássá válhat a levegő, foltokban köd is képződhet. A légmozgás többnyire gyenge marad, de zivatar környezetében előfordulhat szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 17 fok között alakul, de néhol egy-két fokkal hűvösebb lehet az idő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra