Ezért lesz egyre több férfi meddő

Hétszeresére nőtt a meddőség miatt kezelésekre jelentkező férfiak száma, derül ki egy friss kutatásból.

Kutatók két nagy termékenységi központ mintáit vizsgálták 2002 és 2017 közt, és az adatok összegzése után megdöbbentő eredményre jutottak: az elmúlt 15 év során több mint 700 százalékkal, 8000-ről 60 000-re nőtt azoknak a férfiaknak a száma, akik meddőség miatti kezelésekért keresték fel a létesítményeket.

Meddőség: ekkor kell orvoshoz fordulni - részletek!

Dr. Ashley Tiegs, a kutatás egyik vezetője a Daily Mailnek azt nyilatkozta, hogy a minták minősége jelentősen romlott, ezt pedig minden bizonnyal környezeti hatásokra vezethetjük vissza. Ilyen például a dohányzás, az elhízás, a stressz, illetve hogy műanyagokban lévő vegyszerekkel érintkezünk.

Hétszeresére nőtt a meddőség miatti kezelésekre jelentkező férfiak száma
Hétszeresére nőtt ameddőségmiatti kezelésekre jelentkező férfiak száma

Vészjelzések

Egy évvel korábban izraeli és egyesült államokbeli szakemberek már megkongatták a vészharangokat. Adataik alapján az elmúlt négy évtizedben átlagosan 59,3 százalékkal csökkent a nyugati országokban élő férfiak spermiumszáma.

Dr. Tiegs szerint a friss, kevésbé termékeny férfiak mintáinak vizsgálata után született adatok még inkább alátámasztják, hogy van okunk aggódni. A szakember szerint a korábbi kutatással az volt a gond, hogy kollégái nem a mintákban ténylegesen úszó spermiumokat vizsgálták, márpedig a teherbeesés sikerességére, illetve az embrió fejlődésére nézve ennek az adatnak vagy nagyobb szerepe.

"Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy ez a teljes, ténylegesen úszó spermiumszám megváltozik-e, és ha igen, mik a következmények" - mondta a szakember. A hosszú távú következményeket egyelőre persze még senki sem tudja, és a kutatók hosszú távú jóslatokba sem bocsátkoznak.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)