Új megoldás a krónikus fájdalom kezelésére

Átment a fontos biztonsági teszten a krónikus fájdalom kezelésére szolgáló új, beültethető készülék, mely a gerincvelő idegrostjait stimulálja.

Az Egyesült Államokban évente több mint 35 ezer betegbe ültetnek be gerincvelő-stimulátort a krónikus fájdalom kezelésére. E betegek közel fele azonban csak nagyon kismértékű fájdalomcsillapítást tapasztal. Éppen ezért a kutatók most egy olyan új eszközt fejlesztenek, amely célzottabban képes kifejteni a terápiás ingerlést, elérve így a mélyen a gerincvelőben lévő idegrostokat is.

Az 1967-ben bevezetett hagyományos eszközök úgy működnek, hogy a gerincvelőbe vezetett elektromos árammal gátolják a fájdalomjelzéseket. Ezek az eszközök azonban csak a gerincvelő mentén futó vékony idegrost rétegbe tudják bevezetni a terápiás áramot, mert az áramot közvetítő elektródákat az agyi-gerincvelői folyadékban helyezik el, amely maga is vezeti az áramot, így az áram egy részét szétszórja.

A Human Spinal Cord Modulation System (HSCMS) elnevezésű új eszköz közvetlenül a gerincvelőhöz csatlakozik, és egy vezetékhurok rögzíti. Mivel a beteg normális mozgása során a gerincvelő mozog, ennek a huroknak elég erős nyomást kell gyakorolnia a HSCMS eszközre ahhoz, hogy kapcsolatban maradjon a gerincvelővel, ugyanakkor a nyomásnak nem szabad gátolnia a véráramlást, és nem szabad sérülést okoznia.

Az eszköz által gyakorolt nyomás tesztelésére a kutatók a gerincvelő szilikonból készült, az élő szövettel megegyező biomechanikai tulajdonságokkal rendelkező modelljéhez csatlakoztatták a HSCMS-t. A Journal of Applied Physics szaklapban közzétett eredmények azt mutatták, hogy az eszköz hasonló szintű nyomást gyakorol a gerincvelőre, mint ami az egészséges felnőttekben normális esetben kimutatható a gerincvelőn, így megfelel a további fejlesztéshez szükséges biztonsági teszt követelményeinek.

Szokott megmagyarázhatatlan eredetű fájdalmakat érezni?
Vajon állhatnak-e idegi problémák mindeddig tisztázatlan fájdalmai mögött?
Töltse ki a tesztet centrumhoz!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)