Mozgásszervi panaszaira napi egyszeri gyógyszerbevétel is elegendő lehet (x)

Úgy tűnik, az ízületeket, porcokat érintő, különböző erősségű fájdalommal és alkalmanként gyulladással járó problémák a korral járnak; a felnőttek és az idősödő generáció jelentős részét érintik. A térd, csípő, könyök, váll és gerinc porcainak kopásával és kínzó fájdalmakkal járó mozgás - az oszteoartrózis - a megszokott életvitelében is akadályozhatja az érintetteket.

Az éjszakai, hajnali hasító, erős fájdalommal társuló reumás ízületi gyulladás - ami az idő múlásával a mozgásfunkciók beszűkülésével is járhat - tipikusan reggelente okoz mozgási nehézségeket.

Akár kopásos, akár reumás jellegű a mozgásszervi panasz, a betegek közérzetének a javítása, a mozgás szabadságának a visszaadása és az éjszakai alvás nyugalmának a biztosítása érdekében a fájdalom csillapítása mindkét esetben létfontosságú. Emellett, reumás jellegű elváltozásoknál a gyulladás orvoslása is szükséges. A gyógyszerek közül elsősorban a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással egyaránt rendelkező, úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) ajánlhatók a mozgásszervi panaszok enyhítésére. Ebbe a gyógyszercsoportba számos, régóta ismert hatóanyag tartozik, amik a legkülönfélébb márkaneveken sorakoznak a gyógyszertárak polcain, és döntő többségük vény nélkül is megvásárolható. Az ibuprofén mellett például a diklofenák, a naproxen, a meloxikám, illetve a ketoprofén is az NSAID kategóriába sorolható.

Mi az, ami megkülönbözteti az egyik fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatóanyagot a másiktól? A szakemberek a terápiás hatás mellett a várható mellékhatásokat és azok gyakoriságát is figyelembe veszik, ugyanis az optimális hatóanyag és megfelelő gyógyszerkészítmény csak ezek ismeretében választható ki. Az NSAID-ok mellékhatásait tekintve számos nemzetközi vizsgálat eredményével támasztható alá az, hogy az ibuprofén, az említett hatóanyagokkal összehasonlítva, ritkábban okoz gyomor- és bélrendszeri, fekélyes panaszokat, valamint a szív- és érrendszerre kifejtett esetleges mellékhatásai alapján is az elsődlegesen választandó hatóanyagok közé tartozik.

Ha az ibuprofénre esik a választás, akkor is széles a paletta. A gyógyszertechnológiai fejlesztéseknek köszönhetően vannak olyan készítmények, amik gyors hatóanyag-felszabadulást ígérnek, ezeknek köszönhetően egy hirtelen fellépő fejfájás viszonylag hamar megszüntethető. Azonban a napokon, heteken át tartó, kínzó ízületi panaszok esetén máshoz kell fordulni: olyan készítményre van szükség, aminek a hatóanyagtartalma elnyújtottan szabadul fel; azaz olyan gyógyszerre, amit nem kell naponta 3-4 alkalommal bevenni és mégis elérhető a kiegyensúlyozott fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatás, a panaszok enyhülése. Sok beteg nyugodt alvása biztosítható egy olyan készítménnyel, amit este bevéve 24 órán át biztosított a szervezetben az egyenletes hatóanyagszint, és a reggeli ébredéskor sem érez fájdalmat a beteg.

Vény nélkül kapható, ibuprofén hatóanyagú gyógyszer.
Az előbb megfogalmazott elvárásoknak megfelelően már hazánkban is kapható olyan, 800 mg ibuprofént tartalmazó nyújtott hatású, ún.
retard tabletta , ami napi egyszeri alkalmazással is egy egész napon át tartó tünetmentességet eredményezhet. Az előírások szerint 1-2 tabletta esti bevétele gyógyírt kínálhat a fájdalommal és gyulladással járó mozgásszervi panaszokra, és fájdalommentességet biztosíthat az egyébként problémás hajnali, reggeli órákra is. Bár a 800 mg ibuprofént tartalmazó retard tabletta recept nélkül kapható a gyógyszertárakban, a használat megkezdése előtt lényeges a gyógyszerésszel, kezelőorvossal való egyeztetés, ugyanis bizonyos betegcsoportoknál és egyes, egyéb gyógyszerek szedése esetén körültekintést igényel a gyógyszer alkalmazása.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
BR/FEB/15/05

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: