Minden fájdalomcsillapító másként hat?

Ha fáj a fejünk, vagy a fogunk, vagy valamilyen más testrészünk, csak bekapunk egy fájdalomcsillapítót, és már megyünk is tovább. Na jó, de miféle gyógyszert is kell kiemelni a gyógyszeres dobozból, hiszen nem minden fájdalomra jó ugyanaz az orvosság. Nézzük a hatóanyagokat!

A különféle gyógyszerek, illetve hatóanyagok nem ugyanazzal a hatásmechanizmussal érik el céljukat, azaz szüntetik meg a fájdalmat, és a mellékhatásaik is különbözőek. Érdemes fejben tartani a legfontosabbakat.

Paracetamol

A paracetamol a legnépszerűbb fájdalomcsillapító a világon. A népszerűségét annak köszönheti, hogy arra ösztönzi az agyat, ne küldjön több fájdalomjelet.

A legjobb fejfájásra és izomfájdalmakra. Nem kifejezetten jó gyulladásokra és ízületi fájdalomra.

Vigyázat: A túl sok paracetamolt vagy a kisebb adag paracetamol és az alkohol együtt májkárosodáshoz vezethet. A paracetamol az egyik olyan hatóanyag, amelynél a leggyakrabban fordul elő a túladagolás. Ezért mindig ellenőrizni kell a gyógyszer dobozán a maximális dózist.

Fájdalomcsillapítókra majdnem mindenkinek szüksége van alkalmilag vagy állandó jelleggel, azonban a gyógyszereknek a mellékhatásokon kívül is vannak veszélyeik, ugyanis függőséget okozhatnak.

Acetilszalicilsav

Az acetilszalicilsavat tartalmazó gyógyszerek csökkentik a szervezet enzimtermelését, s így visszafogják a fájdalomhoz kapcsolódó vegyületek termelődését. Az orvos által előírt mennyiségű kis adag acetilszalicilsav mindennapi rendszeres szedése segíthet a szívroham vagy a stroke elkerülésében is. Nem túl jó erős fájdalomra.

Vigyázat: Az acetilszalicilsav mellékhatásokat okozhat a bélben, a májban és a vesében. Érdemes orvossal konzultálni, hogy adott esetben biztonságos-e a szedése. Gyerekek esetében még körültekintőbben kel eljárni ezzel a hatóanyaggal.

fájdalom, fájdalomcsillapító
A különböző gyógyszerek más és más hatóanyaggal csökkentik a fájdalmat.Fotó: Getty Images

Ibuprofén

Az ibuprofén nagyon sokoldalú hatóanyag, széles körű fájdalomcsillapító és egyéb panaszok esetében is hasznos lehet. A legjobb másnaposság, menstruációs görcsök, izomsérülések, arc- és homloküreg-fájdalom, fülfájás és fogfájás ellen. Nem a legjobb krónikus fejfájásra.

Vigyázat: Az ibuprofén esetében is fennáll a legtöbb mellékhatás, amelyet az acetilszalicilsavnál írtunk le. Mivel gyors hatású szer, de a hatása gyorsabban is múlik, vigyázzunk, nehogy túllépjük a megengedett adagot.

Naproxén

A naproxén lassan kezdi kifejteni a hatását, de az tartósabb, mint az ibuprofené, így jó választás enyhe-középsúlyos krónikusfájdalomellen. A legjobb gyulladásra, másnaposságra, tartós fejfájásra, ízületi gyulladásra. Nem a legjobb gyors fájdalomcsillapításra.

Vigyázat: Mint minden nem szteroid gyulladáscsökkentő, a naproxén hordoz némi kardiovaszkuláris kockázatot, és gyomorpanaszok is előfordulhatnak a szedése során.

A túl sok fájdalomcsillapító rossz a szervezetnek. Azok, akik recept nélkül vásárolható gyógyszereket fogyasztanak a napifejfájásellen, eljuthatnak oda, hogy már a gyógyszerek okoznak náluk fejfájást. Aki úgy érzi, hogy ez lehet a problémája, beszéljen az orvosával a mögöttes probléma feltárása és egyéb kezelési lehetőségek érdekében.

Forrás: Mental Floss

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)