Végleges szőrtelenítési kisokos kezdőknek

Az ősz kiváló időszak, hogy a már régóta tervezett végleges szőrtelenítést is elvégezzük. A napos idő elmúltával érdemes minél előbb belevágnunk a cseppet sem rövid kezeléssorozatba.

Tóth Hajnalka, a Royal Clinics orvos- esztétikai központ egészségügyi szakkozmetikusa és szakmai vezetője elmondta: mielőtt alávetnénk magunkat a tartós szőrtelenséget eredményező kezelésnek, az eljárást végző szakembernek számos dolgot kell ellenőriznie és vizsgálnia. Elsődleges szempont a bőr minőségének és pigmentáltságának, valamint a szőrszálak színének és vastagságán vizsgálata. A Fritzpatrik skála megmutatja, hogy milyen a bőr pigmentációja, illetve hogy a leégésre mennyire hajlamos a bőrünk. Ez gyakran nem is függ össze a bőrszínnel. "Érdekesség, hogy az eljárás során azokat, akik a napon inkább megégnek, mint barnulnak, erősebb, míg, akik a napon könnyebben barnulnak, azokon gyengébb fényterápiát szükséges alkalmaznunk a kívánt hatás elérése érdekében" - árulta el Tóth Hajnalka.

Ősszel és télen érdemes belefogni

Hozzátette: a kezelés alatt fontos, hogy ne álljunk semmilyen orvosi beavatkozás, illetve kozmetikai vagy bőrgyógyászati kezelés alatt, melyek fényérzékennyé tehetik a bőrt. Számos betegség, mint a tartós magas vérnyomás, ízületi gyulladás, hormonzavar, herpesz, daganatos betegségek és a terhesség is kizáró tényezők.

A szakértő szerint a kezeléssorozatot akkor érdemes elkezdenünk, ha már körülbelül egy hónapja nem ért minket tartós fényhatás, ezért a szeptember-október környéki időszak a legoptimálisabb arra, hogy a nem kívánt szőrzettől végérvényesen megszabaduljunk. A biztonságos kezelések érdekében nemcsak a kezelések előtt, hanem a kúra teljes ideje alatt sem szabad, hogy a kezelt felületet bármilyen más fényterápia, vagyis napfény vagy szoláriumi behatás érje.

Mennyire végleges a szőrtelenítés?

Tóth Hajnalka kiemelte: már a kezelés előtt legalább egy hónappal csak borotvával szőrtelenítsünk, hiszen csak így érhető el hatás. Ez az eljárás ugyanis azon alapszik, hogy a bőr mélyén, a szőrtüszőben lévő mátrixsejtet, amely a szőrnövésért felelős, kiiktatja. Mindezt úgy éri el, hogy a szőr festékanyagának fényelnyelő tulajdonságára épít, amely azáltal, hogy levezeti a nagy energiájú fényt az osztódó sejtbe, ott hővé alakulva a fehérjék kicsapódásával kiírtja azt, így két hét múlva a szőrszál kihullik, és soha többé nem termelődik a helyén szőr.

Ebből a szempontból tehát igaz, hogy a szőrtelenítés végleges, mert az a szőrszál, amely az eljárás során kihullik, nem nő többé újra. Mivel szervezetünkre folyamatos szőrváltás jellemző, ezért egy terület teljes tisztulása csak ismétlődő, illetve a megfelelő időszakokban elvégzett kezelésekkel érhető el. Az emberi szervezetben sok kicsiny osztódó sejt van, akár inaktív állapotban is, amelyek a kúra elvégzése után 5-7 évvel, a sejtmegújulás során képesek lehetnek feléledni és szőrt termelni. Normál hormonháztartás esetén az a szőrmennyiség, amelyből indultunk a kezelés előtt, már soha nem nő vissza, a kezelt területen csupán körülbelül 10 százaléknyi szőr termelődhet újra.

Más igényei vannak a különböző korosztályoknak

Életkort tekintve érdemes minél fiatalabb korban elkezdeni a szőrtelenítést, amikor még nincsenek ősz szálak és még a pigmentsejtek is aktívan működnek. A hölgyek legnagyobb százaléka a hónalj, valamint az intim területeken kíván megszabadulni tartósan a szőrzettől, valamint a középkorú, idősebb korosztálynál a nem kívánt területeken, elsősorban arcon megjelenő szőrnövekedések eltávolítását kérik. Utóbbi területen kifejezetten hatékony az eljárás.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)