Hájburokba menekülni a szex elől

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Kielégülés az élet egyik területén a másik kárára? Létezik ilyen! A következmény persze elhízás lesz - ami miatt a szexuális élet még inkább visszaszorulhat. Tehát hogyan kapcsolódik össze tehát a szex és az evés? Erről beszél dr. Túry Ferenc videónkban.

Szexuális zaklatás és evészavar

- Bulimiában például az önértékelés már a gyermekkor óta alacsony, de diétázás, koplalás is könnyebben fordul elő önbizalomhiány esetén - mondta dr. Túry Ferenc, a Magyar Pszichiátriai Társaság Evészavar Munkacsoportjának elnöke.

Az alacsony önértékelés hátterében a szülői konfliktus, kritika, a gondoskodás csekély vagy túlzó volta, továbbá fizikai vagy szexuális visszaélések lehetnek.

- A szexuális visszaélés gyakori az evészavarokban, a különböző vizsgálatokban a betegek egyharmadában deríthető ki ilyen előzmény - tette hozzá a pszichiáter.

A szexuális zaklatás, megrontás, szemérem elleni erőszak és más szexuális "bántalmazás" általános sérülékenységhez vezet. Más pszichiátriai zavarokban is azt tapasztalták, hogy a betegek harmada élt át ilyen zaklatást, miközben az össznépességben "csupán" 9 százalékos a szexuális abúzus. Tehát annak ellenére is súlyosbítja a pszichés tüneteket, hogy önmagában nem ez a kiváltó oka az evészavarnak. A szakemberek ezért a kezelés során mindenképpen fontosnak tartják a traumák feldolgozását.

Ön hol elégül ki?

A személy életben maradásának és az emberi faj fennmaradásának két alapvető feltétele a létfenntartás és a fajfenntartás ösztönének megléte. Mindkettő ősi, alapvető ösztön, szoros kapcsolatban állnak egymással, így érthető, hogy evéssel kapcsolatos zavarokban (így az elhízásnál is) gyakran találkoznak a szakemberek szexuális zavarokkal.
Az ember ősi ösztönei közé tartozik tehát az éhség, a szomjúság és a fájdalom elkerülése, illetve a szexualitás (fajfenntartás). Ezeket az ösztönkésztetéseket igyekszünk minél hamarabb kielégíteni. Mivel azonban a fogyasztói társadalom vásárlásra és evésre ösztönöz, ez az önkontrollal kevésbé rendelkezőknél elhízást okoz, a testre rakódott több kilónyi plusz pedig a szexuális önbizalom elvesztését okozza. A szexuális élet zavarait sok nő azzal kendőzi el, hogy szándékosan teszi a testét nemkívánatossá, így menekül el hájburokba a szex elől.

Hasznos címek

Az információk folytonosan áramlanak az egyén felé, aki ezért bizonyos "információfüggőségbe" kerül, új inger hiányában azonban hamarosan frusztrálódik, és ez az állapot újabb fogyasztásra ösztönzi. A túlzott fogyasztás pedig elhízást okoz.

Innen pedig sok nőnek egyenes az út a depresszió és a bánatevés felé. Így történhet meg, hogy az önfenntartás, létfenntartás ösztönének túlzott kielégítése akadályozza a szexuális ösztönök, a fajfenntartás ösztönének kielégülését.

Náray Szabó Gábor írja cikkében, hogy ma már az emberek nagy tömegei nem csupán az élet fenntartásához és reprodukálásához szükséges minimális anyagot és energiát fogyasztják el. A szükségletek kielégítése pillanatnyi örömmel jár, de csak addig, amíg újra meg nem jelenik a hiányérzet, majd az unalom, ez pedig újabb fogyasztásra késztet.

Olvassa el, nézze meg sorozatunk előző négy részét is:
Az édesanyja (is) tehet arról, ha Ön elhízott!
A zabálás pszichológiája
Hipnózisban lefogyhat!
Ön ELfogyasztja, mi LEfogyasztjuk!



Felhasznált irodalom:
Náray-Szabó Gábor: Evolúció és fenntarthatóság

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag