10 ok, amiért nem fogyunk

Hiába a kemény edzés
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

mozgás, fogyókúra, edzés, fogyás

Előfordulhat, hogy nem működik az edzés, nem fogyunk. Elárulunk tíz dolgot, amiket betartva jó eséllyel kikerülhetjük a csapdákat.

Több ok miatt járhatunk edzeni, de az egyik legfontosabb az, hogy pár kilót leadhassunk. Akkor van baj, ha ez mégsem jön össze. Megmutatjuk, hol lehet a gond.

Ugyanazt csináljuk

Ha minden edzés alkalmával ugyanazt csináljuk, jó eséllyel nem azokat az eredményeket érjük el, amiket szeretnénk. Ha ugyanazokat a gyakorlatokat ismételjük, a testünk hozzászokik a folyamatokhoz, mert egyszerűen semmilyen kihívást nem adunk neki. Váltott edzéstervre van szükségünk, az izmainkat új és különböző módokon kell terhelés elé állítanunk!

Túl finomak vagyunk magunkhoz

Ha egy edzés után azt gondoljuk, hogy "ez túl könnyű volt", akkor tényleg az volt. Ha húsz percig sétálunk egy futógépen, akkor az jót tesz a szívünknek, de ha tényleg meg akarjuk változtatni a testünket, akkor fussunk fel egy emelkedőn, emeljünk súlyokat vagy növeljük az edzésre fordított időt vagy a terhelést. Ha intenzitást növelünk, az segít megnövelni az edzés hatékonyságát.

...aztán persze egész nap nem mozgunk

Egy jó edzésterv nem elég. Sokan csak leedzik az egy órájukat és a nap többi részében meg egy helyben ülnek. Ha az edzést tényleg ki akarjuk használni, akkor a vérnek cirkulálnia kell. Lépcsőzzünk liftezés helyett. Gyalogoljunk többet. Csináljunk guggolásokat, ha sokat ültünk egy helyben. Mindezek apróságoknak hangzanak, de sokat segítenek.

... vagy jutalométkezéseket tartunk

A kemény edzések után hajlamosak vagyunk sokat és jót enni, elvégre megérdemeljük, nem? Nem. Attól, hogy többet edzünk, még nem jelenti azt, hogy többet is kell ennünk. Ne felejtsük el: fogyni a konyhában is lehet. Ha fogyni akarunk, akkor fontos tudatosítani, hogy mit és mennyit eszünk naponta. Persze ehetünk, amikor nagyon éhesek vagyunk, de akkor sem szabad egy egész pizzát bevágnunk. A fogyás egyik trükkje, hogy ezeken is dolgoznunk kell.

Elmegy az időnk

Attól, hogy edzőteremben vagyunk, még nem jelenti azt, hogy edzünk is. Elszórakozunk, hogy mit is hallgassunk edzés közben, beszélgetünk az edzőtársakkal - el tud menni az idő, nagyon is. Remek dolog barátokat találni az edzőteremben és motiválni is remek őket - de az edzőtársak értünk kell hogy dolgozzanak, nem ellenünk. Legyünk elevenek az edzőteremben.

Nem regenerálódunk

Edzeni jó, de a testünknek pihenésre is szüksége van utána: ugyanis ki tudjuk meríteni annyira a testünket, hogy inkább ártunk neki, mint segítenénk. A túledzés laktátot és adenozin-trifoszfátot szabadít fel az izmainkban, mindkettő izomfájdalmat okoz. Az izmaink gyakorlatilag falba ütköznek és azt kérik tőlünk, hogy hagyjuk abba az edzést. Ha pedig a testünk a kimerültség miatt nem működik rendesen, nem úgy fog zsírt égetni, ahogy kellene.

Előfordulhat, hogy nem működik az edzés, nem fogyunk

Előfordulhat, hogy nem működik az edzés, nem fogyunk


Nem ismerjük a célpulzust

Nem az izzadás az edzésünk legjobb mérőszáma, a célpulzust kell ismernünk ahhoz, hogy tudjuk, a testünk megfelelően edződik-e. Szükségünk lesz egy pulzusmérőre, hogy tudjuk, hatékonyak vagyunk és azok is tudunk maradni.

Nem kiegyensúlyozott az edzés

Az edzést különféle gyakorlatokkal kell egyensúlyoznunk. Legyen benne kardió, erőnléti edzés, nyújtás. Ezek kombinációja adja a jól kiegyensúlyozott edzést, a különféle izmokat különféleképpen kell edzeni. Ha csak egyfajta gyakorlatot csinálunk, nem érjük el a célunkat.

Nem érezzük jól magunkat

Olykor érezhetjük úgy, hogy az edzés túl sok munka. Ha ez van, változtassunk. Próbáljuk ki a teniszt, valamilyen labdajátékot vagy bármilyen sportot, ami tényleg tetszik. Próbáljuk játékként megélni az edzést: ne azon gondolkodjunk, hogy mennyit kell még haladnunk vagy mennyit kell lenyomnunk.

Változtassunk a hozzáállásunkon

Edzést pozitívan és határozottan kell csinálnunk. Hagyjuk a stresszt otthon vagy legalábbis az utcán, úgy kezdjünk el edzeni, hogy nem vonja el semmi a figyelmünket. Ha az első 3 perc után az van a fejünkben, hogy "úristen még 27 perc", akkor végig csak küszködni fogunk.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Farkasdi Edina
dietetikus, personal trainer
Kérdezek tőle

Szakértőink által már megválaszolt kérdések:Kérdezzen Ön is!

30049

További dietetikus magánrendelésekért kattintson!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag