Tömések

A fogszuvasodás egyike világ legelterjedtebb betegségeinek, bár ma már a felvilágosító kampányoknak, a megelőzésnek és nem utolsó sorban a fluoridos fogkrémeknek köszönhetően, korántsem szélmalomharc az ellene való küzdelem.

A fogszuvasodás egyike világ legelterjedtebb betegségeinek, bár ma már a felvilágosító kampányoknak, a megelőzésnek és nem utolsó sorban a fluoridos fogkrémeknek köszönhetően, korántsem szélmalomharc az ellene való küzdelem. A legjobb ellenszere a helyesen végzett napi fogmosás és a fogorvos által végezhető barázdazárás. Sajnos a leggondosabb ápolás ellenére is támadhatnak azonban szuvas lyukak.

Mi rágja a fogat?

Az ókori görög fogdoktorokat leszámítva egészen az újkorig tartotta magát az a nézet, hogy a fogfájást a belülről rágó fogszúnak köszönhetjük. A fogszuvasodás kifejezés is innen ered, de ma már tudjuk, hogy mitől következik be:
Ha a fogak ásványianyag-tartalmát kioldását eredményező hatások túlsúlyba kerülnek az ásványi anyagokat termelő tényezőkkel szemben, és az egyensúly felborul. Ilyenkor a fogzománc fokozatosan elveszti ásványi anyagait, majd elvékonyodik és áttörik.
A fogszuvasodás tehát nem egyetlen kórokozó műve, hanem többtényezős, összetett hatás eredménye. Szerepet játszik benne a lepedék, a táplálék szénhidrát-tartalma, savassága, a szájban visszamaradó táplálék, az étkezések gyakorisága és a védőtényezők hiánya.

Apró barna pöttyök, csíkok

A fogszuvasodás leggyakrabban a nehezen tisztítható örlőfelületi barázdákban, a fogak közeiben, a fognyaki tájékon jelentkezik, először apró sötét foltok formájában. Sokszor a fogzománc sérülése miatt a kinyílt dentincsatornák érzékennyé is teszik a fogat. Akár mi fedezzük fel, akár csak fogorvosi ellenőrzés alkalmával derül ki, a legkisebb fogszuvasodást, a legkisebb lyukat is azonnal be kell tömni.

Nem fáj, legfeljebb kellemetlen

A kezelésnél a biztonság kedvéért - akkor is, ha csak felszíni szuvasodásról van szó - érzéstelenítik a területet. Egyrészt, mert nem mindig lehet előre látni, milyen mélyen kell majd kifúrni, kitisztítani a fogat, másrészt, mert különbözőképpen vagyunk érzékenyek. Az érzéstelenítő injekciót nem kell és nem szabad elkerülni. Azt követően viszont - ha csak nincs valami komoly gyulladás - a fúrás és tömés nem fájhat.

A lyuk mélysége, a dolog komolysága - fogmegtartó kezelések

A tömést sokszor lehet cserélni, és kell is, mert elöregszik, és mellette a fog szuvasodni kezd. Minden egyes töméscserénél áldozatul esik némi fogszövet, de a mai modern eljárásoknál ez már nem jelentős, csak a szuvas részt kell alaposan eltávolítani.
A tömés nagysága és a kezelés attól függ, hogy milyen mélyen romlott el a fog, ezért mennyi szuvas fogszövetet kellett eltávolítani, így milyen mélyre hatolt a kitisztított fogban keletkezett lyuk.
Amikor a fogszövet-hiány, azaz a luk eléri az ideget, meg lehet próbálni, hogy az ideget és a tömést elválasztandó először egy fedőréteget helyeznek el lukban, a tömés alá. Ha ez nem jár sikerrel, mert a fog továbbra is fáj, akkor gyökérkezelést végeznek. Ez több alkalmat is igénybe vehet, célja a fog idegének elpusztítása. Ez után kerülhet sor a gyökértömésre, amellyel a gyökércsatornában keletkezett üreget szüntetik meg.
A gyökércsatorna tömését röntgennel ellenőrzik, elér-e a gyökércsúcsig. Ha ez rendben van, és a fog sem fáj, akkor külön ülésben betömik a fog koronai részét is. Ez a lyuk nagyságától függően történhet töméssel vagy teljes koronával. Egy idő után az elhalt, gyökérkezelt fog porózussá válik, és ezért előbb-utóbb koronát kell tenni rá.
A jó fogorvos sem a maga, sem betege kényelme érdekében nem akarja megspórolni a fogmentést. Húzásra csak akkor kerül sor, ha a fog valamiért töméssel már nem menthető meg.

Tömőanyagok

Higanytartalma miatt az utóbbi években sok támadás érte a jó öreg amalgámot, amit több mint 170 éve szövetségese a fogorvosoknak a szuvasodás elleni harcban. Újabban egyre több fogorvosi szakcikk kel védelmére, mondván; az amalgám-ötvözetből kioldódó kevés higany nem olyan veszélyes, mint ahogy riogattak vele, viszont számtalan jó tulajdonsággal rendelkezik. Tartós, jól formázható, megbízhatóan kitölti a lyukat, strapabíró, ellenáll a rágáskor ránehezedő nyomásnak és a szájban jelentkező vegyi hatásoknak, nem drága. A nagyon kismértékű, de folyamatos fémion-leadása nem kedvez a baktériumok szaporodásának.
Természetesen a mai választékból mindig az adott esetnek legmegfelelőbb tömőanyag választható, és a hagyományos amalgámtömés kétségtelen hátrányt jelentő fémes szürke színe is kiküszöbölhető.

Gerinctorna

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Aktuális
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+7, +15 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban hétfon délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, főleg az ország északkeleti felén várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag