Gyógyteára költöttünk a legtöbbet

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Egészségünk megőrzése egyre fontosabb szerepet kap mindennapjainkban. Ezt támasztotta alá a GfK Hungária Egészséggazdasági Monitorának 2012. évi felmérése is, mely szerint a magyar lakosság az elmúlt évben növelte egészségmegőrzésre fordított kiadásait.

A lakosság egyharmadát jelentő magasabb jövedelmű fogyasztói csoportokban elsősorban a megelőzés és az egészségmegtartás az egészségügyi kiadások fő célja, a lakosság kétharmadát kitevő alacsonyabb jövedelmű lakosság körében viszont elsősorban a betegségek kezelésére és a betegségek melletti egészség-fenntartásra költenek. Míg az egészségmegőrzésben aktívabb csoportban az összes egészségcélú költések 15 százalékát teszik ki az orvosi és gyógyszerköltségek, ez az arány több mint duplája - 36 százalék - az elsősorban betegség miatt költők körében.

Dohányzás, túlsúly, magas vérnyomás

Az egészséges életmóddal kapcsolatos tudás továbbra is jelentős, ám ennek a számottevő tudásnak csak töredéke kerül a mindennapi gyakorlatba átültetésre. A lakosság 84 százaléka pontosan tudja, hogy a dohányzás komoly kockázati tényező, mégis csupán 61 százalék nem dohányzik és kerüli a dohányfüstös helyeket. A túlsúly és a testmozgás összehasonlításában még kedvezőtlenebb a kép: a lakosság 82 százaléka van tisztában azzal, hogy az elhízás és a túlsúly veszélyezteti az egészséget, 79 százalék fontos rizikófaktornak tartja a testmozgás hiányát, mégis csupán 41 százalék mozog rendszeresen. A magas vérnyomást is a lakosság 84 százaléka tartja kiemelkedően veszélyeztető tényezőnek, azt viszont megméretni csak 49 százalék szokta rendszeresen.A gyógyteákból fogy a legtöbb

A lakosság 15 százaléka alkalmaz egészsége megőrzése érdekében, azaz prevenciós céllal alternatív vagy természetes gyógymódokat. Amennyiben a gyógyulási céllal alkalmazott és alternatív kezeléseket is figyelembe vesszük, úgy összességében ennél jóval többen, a lakosság közel egyharmada (32 százalék) részesít előnyben alternatív terápiát. Gyógyteát a lakosság 44 százaléka vásárolt az elmúlt 12 hónapban, és közel negyedük (a lakosság 10 százaléka) az interneten intézte ezirányú beszerzését. Gyógycseppeket a lakosság 15 százaléka vásárolt, itt az internetes vásárlás aránya még nagyobb (6,7 százalék a teljes lakosság arányában). Hasonlóan népszerűek a homeopátiás készítmények is, amelyeket a lakosság 9 százaléka vásárolt az elmúlt 12 hónapban. A legnépszerűbb gyógykészítmények tehát a népszerűség sorrendjében: gyógytea, vény nélkül kapható gyógyszerek, gyógycseppek, gyógyvíz, homeopátiás készítmények, fogyókúrás és méregtelenítő készítmények.

Egyéb alternatív kezelések

Az éves átlagos kiadásokat vizsgálva látható, hogy az egy főre jutó alternatív gyógyászati kiadások közül az íriszdiagnosztika vezet éves 30.600 forintos költéssel, amit az akupresszúra követ bő 17.000 forintos költéssel, míg fény- és színterápiára 13.000 forintot adnak ki azok, akik ezt a megoldást választják. A lakosság jelentős része, több mint négyötöde vett igénybe valamilyen nem orvosi, alternatív gyógyászati megoldást. Ez a legkevésbé az alacsony jövedelmű nyugdíjasokra jellemző.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32469

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon, illetve északkeleten változóan felhős idő várható, máshol alig zavarják felhők a sok napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag