A sok zsír és kevés rost fogyasztása komoly rizikót jelent

Rákos-, valamint szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Ízek és Érzések

mellrák, élelmi rostok, zsírfogyasztás, szív- és érrendszeri betegségek, rákos megbetegedések

A sok zöldség, gyümölcs és gabonaféle, és a kevesebb zsír fogyasztása nemcsak egészségünk megőrzése érdekében, de a rákos, illetve a szív- és érrendszeri betegségek elleni harcban és annak kezelésében is fontos szerepet játszik.

A rákos, illetve a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések száma világszerte és hazánkban is igen magas arányban jelentkezik. Kialakulásuk okát folyamatosan kutatják, de korábbi vizsgálatokból már kiderült, hogy a nagy mennyiségű zsírfogyasztás mellrákhoz vezethet, míg az alacsony zsírtartalmú és magas gyümölcsöt, zöldséget, valamint élelmi rostot tartalmazó étrend védő hatású lehet a rákkal szemben. Erősen bizonyított az is, hogy a magas zsírfogyasztás negatív hatással van a szív- és érrendszerre, főként a telített zsírok és transzzsírok nagymértékű fogyasztása.

Kevesebb zsír, több rost

Több kutatási terület is bizonyította már, hogy az elfogyasztott ételek minősége és mennyisége nagyban meghatározza egészségünk jelenlegi és későbbi állapotát is. Betegség esetén a célzott diéta sok esetben hatásos lehet, ám a korábbi években folytatott rostban szegény, de zsírban gazdag étkezés negatív hatásai teljes mértékben nem tűnnek el. A későbbi betegségre utaló jelek akkor még nem, de később biztosan jelentkeznek, ezért kiemelt fontosságú a prevenció, és előregondolkodás.A zöldségekben, gyümölcsökben, gabonafélékben, azaz élelmi rostokban gazdag táplálkozás nemcsak a rákos, és szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, kezelésében segít, de támogatja emésztésünket is, megfelelő energiával látja el szervezetünket, ezáltal közérzetünk is nagymértékben javulni tud. A telített zsírok helyett telítetlen, főként növényi zsírokat érdemes fogyasztani, melyek ízletessé, változatossá, egészségessé varázsolják ételeinket.

A bizonyítékok

Mindezt egy 8 éven át tartó vizsgálat is bizonyítja, melyben több mint 48.000, 50 és 79 év közötti nő vett részt. A hölgyek korábbi zsírbevitele a napi energiaszükséglet 38%-át tette ki, melyet a vizsgálat során a javasolt 25%-ra csökkentettek. Eközben pedig növelték a rostfogyasztást is.

A vizsgálat eredményei szerint azoknál a nőknél, akiknek kezdetben magasabb volt a zsírbevitelük, ám csökkentették azt az ajánlott zöldség- és gyümölcsbevitel érdekében, egyes melltumorok kockázata csökkenést mutatott. Megfigyelhető volt az is, hogy a zsírfogyasztásban tett változtatások jó hatással voltak a szív- és érrendszerre is.

A prevenció fontossága

A vizsgálat során megállapították, hogy az étrend egészségre gyakorolt hatásai az évekkel felhalmozódnak és egyes étrendi minták - jelen esetben a magas zsír-, és alacsony rostfogyasztás - nagyobb hatást fejthet ki az élet első szakaszában, mely később akár visszafordíthatatlan egészségügyi következményekkel is járhat.

Forrás: Európai Élelmiszer Információs Bizottság

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag