A nap legfontosabb étkezése

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Az alvás órái alatt gyakorlatilag "koplal" a szervezetünk, így a reggeli kiemelt jelentőségű: a nap első étkezése szükséges ahhoz, hogy feltöltsük az energia- és vitaminraktárainkat!

Ideális esetben hét-nyolc órát alszunk, ami azt jelenti, hogy ennyi ideig koplal a szervezetünk, nem jut sem vitaminokhoz, sem energiához, sem pedig a működéséhez nélkülözhetetlen folyadékhoz. A reggeli megtöri az éjszakai koplalást, ellátja energiával a testet és élesíti az elmét. Ennek ellenére - mint az egy felmérésből kiderült - az európai gyerekek negyede nem reggelizik rendszeresen, a felnőtteknél pedig még rosszabb a helyzet.
Aki rendszeresen reggelizik, több vitamint és ásványi anyagot, valamint az egészséges emésztéshez szükséges rostot juttat a szervezetébe, mint az, aki kihagyja ezt az étkezést. A reggelizők több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, a népszerű tejes italoknak köszönhetően pedig kalciumból is nagyobb mennyiség jut nekik. A teljes kiőrlésű péksüteményekben, pékárukban található rostok nemcsak az emésztést tartják rendben, de fogyasztásukkal bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét is csökkenteni lehet. A zöldségekben és gyümölcsökben lévő vitaminok pedig a szervezetünk minden működéséhez szükségesek, javítják az immunrendszer működését, így ritkábban leszünk betegek, sőt az antioxidánsok az öregedési folyamatokat is lassítják, valamint a stresszel összefüggő betegségek megjelenésének is gátat szabnak.Aki rendszeresen reggelizik, az általában soványabb is, a reggelizés ugyanis összefügg az alacsonyabb testtömegindexszel (BMI, a testmagassághoz viszonyított testtömeg értéke BMI, a testmagassághoz viszonyított testtömeg értéke) és úgy tűnik, védelmet nyújt a túlsúly és az elhízás ellen. Ennek háttere abban keresendő, hogy a kiegyensúlyozott reggeli hosszú időre biztosítja a jóllakottság érzését, nem leszünk farkaséhesek ebédidőre, így a nap további részében összességében kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz. A gyerekek esetében is fontos a megfelelő összeállítás reggeli, hiszen ha teli pocakkal indulnak iskolába, csökken annak az esélye, hogy a szünetekben egészségtelen nyalánkságokhoz, cukros üdítőkhöz vagy csokoládészeletekhez nyúljanak.

A reggeli étkezés hatására javul a teljesítmény is - így a gyerekek ügyesebbek lesznek az iskolában, a felnőttek pedig hatékonyabbak a munkában. Az ideálisan összeállított reggeli - mely zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonaféléket és tejterméket tartalmaz - javítja a memóriát, a koncentrációs és kognitív képességeket, a problémamegoldást is.

A reggelinek a szociális hatásai sem elhanyagolhatóak: a nyugodt körülmények között elfogyasztott tejes ital, péksütemény, szendvics vagy gyümölcssaláta segít felkészülni az előttünk álló napra. A családtagoknak nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy együtt töltsenek egy kis időt, beszélgessenek, tréfálkozzanak. A szülői példamutatás, melyet a terített asztal mellett lát a gyermek, segíthet abban, hogy később ő is tudatosan állítsa össze az étrendjét, egészségesebben és kiegyensúlyozottabban éljen.
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag