A mediterrán konyha megszívlelendő

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A mediterrán diétáról régóta tudjuk, hogy kedvezően hat a szív-érrendszeri megbetegedésekre, de mint kiderült, a metabolikus szindróma esélyét is csökkenti.

A metabolikus szindrómáról akkor beszélünk, ha valaki három vagy több feltételt is teljesít az alábbi ötből: 135/85 Hgmm vagy annál magasabb vérnyomás, 5,5 mmol/l vagy annál magasabb éhgyomri vércukorérték, férfiak esetén 100, nőknél 88,9 centiméternél nagyobb derékbőség, férfiak esetében 1 mmol/l, nőknél 1,3 mmol/l feletti HDL ( "jó" koleszterin), továbbá a trigliceridszint 1,7 mmol/l vagy annál magasabb.

Görög és olasz kutatók 50 korábbi közlemény és 500 ezer résztvevő adatait elemezték. Megállapították, hogy a természetes ételekből álló táplálkozás csökkenti a vérnyomáskiugrásokat, normalizálja a vércukor- és trigliceridszintet, gátolja a jó koleszterin szintjének csökkenését, melyek mind a metabolikus szindróma rizikótényezői.

"Ez az első olyan alkalom, amikor irodalmi adatok alapján, meta-analizissel vizsgálják a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát, és nemcsak a szívbetegségek kimenetelét elemzik" - nyilatkozta Dr. Demosthenes Panagiotakos, az athéni Harokopio Egyetem docense.

A mediterrán típusú étrend sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, alacsony zsírtartalmú tejterméket tartalmaz. Hetente fogyasztanak halat, sok szárnyast, diófélét, hüvelyest, telítetlen zsírsavakat - elsősorban olivabogyót és olivaolajat. Naponta isznak egy kevés bort vagy egyéb alkoholos italt, általában étkezésekhez. A vöröshús-fogyasztás és a finomított élelmiszerek bevitele minimális.

Panagiotakos és csapatának eredményei szerint a mediterrán típusú táplálkozás nagymértékben csökkenti a metabolikus szindróma előfordulási valószínűségét, azonban további vizsgálatokra van szükség, vizsgálni kell a testedzést és a dohányzási szokásokat is.

Addig is a táplálkozási szakértők megpróbálják a diéta elemeit becsempészni a különböző kultúrák hagyományos táplálkozásba. Így egyszerre biztosítják a mediterráneumban megszokott tápanyagokat, illetve a már megszokott ízvilágot az egyes etnikumok számára. Még a gyorséttermi étkezésbe is bele lehet csempészni a mediterrán diéta alapjait - a salátákat, a zöldségeket és gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonákat, a hüvelyeseket és a telítetlen zsírsavakat. A hamburgerek helyettesíthetőek ezekkel a termékekkel, csak színesíteni kell a táplálkozási kultúrát - derül ki a Journal of the American College of Cardiology március 15-i számában megjelent közleményből.
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag