A kávé mesés története

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

kávé, kávézás, kávéfogyasztás

A kávé élénkítő hatása miatt a világ legnépszerűbb italává vált. Ehhez ugyan kellett ezer esztendő, de a kecskepásztorok italától a kapszulás ipari termékig vezető út valóban mesés fordulatokkal van tele.

A kávé hazája Etiópia, ám az első bizonyíték a kávé termesztésére és fogyasztására a XV. századi Jemenbe mutat, ahol feltehetőleg már 1100 körül létrehozták az első kávéültetvényeket - írja az hvg.hu, a kávé történetét bemutató cikkében. Innen gyorsan terjedt tovább a kávékultúra. A növény hamar eljutott Mekkába, s a városban hamarosan meg is nyíltak az első, Kaveh Kanes-nak nevezett kávéházak. A kávé terjesztekedése Egyiptom majd az Ottomán Birodalom területén folytatódott.
Az első kávéval megrakott hajó 1570-ben futott be Velence kikötőjébe. Ezután az afrikaiak gyorsan törvénybe is iktatták, hogy csak a kifőzött, ezáltal termesztésre használhatatlan magvakat lehet Európába szállítani, nehogy a fehérbőrűek elkezdjenek még ezzel is kereskedni. Ám a kávé terjedését már nem lehetett megállítani.
Európa hamar befogadta a kávét. Az első európai kávéház 1645-ben nyílt meg Velencében és 1683-ra már az osztrák vidékeken is híre ment a bűvös italnak.

Ébredés után az első gondolata egy jó csésze kávé vagy tea? Nincs egyedül. Azért iszunk naponta kávét, hogy éberebbek legyünk, hogy jobban tudjunk koncentrálni, vagy éppen hogy kevésbé érezzük fáradtnak magunkat. De ez nem minden. Részletek!

Amikor a török hadak másodszorra is Bécs ostromára készültek, az osztrákoknak Georg Franz Kolschitzky (lengyel nevén Jerzy Franciszek Kulczycki) kihasználva török nyelvtudását az ellenség táborába besurranva rengeteg fontos katonai információt gyűjtött. Ezek birtokában a védők olyan ellencsapást mértek a törökökre, hogy azok minden hátrahagyva menekültek. A hadizsákmány része volt néhány zsák különös babféle is, amelyekkel egyedül a sambori származású lengyel foglalkozott, aki hamarosan meg is nyitotta első kávéházát Bécsben.
A kávé élénkítő hatása miatt a világ legnépszerűbb italává vált

A kávé élénkítő hatása miatt a világ legnépszerűbb italává vált

Mi magyarok is a törökök révén ismerkedtünk meg az itallal. Ezt örökíti meg, a feketelevest emlegető szólás, amellyel a törökök az étkezéseket zárták le, s a magyarok a keserű italt akkoriban valószínűleg nem zárták a szívükbe.
A kávé elterjedt a világon, s 1852-re a világ legnagyobb kávé termelője Brazília lett - több kávét termeltek itt, mint a világ többi részén összesen. Az egyensúly 1950-ben bomlott meg, miután a piacon egyre nagyobb szerepet kapott Kolumbia, Etiópia és Vietnám, mely 1999-re a második legnagyobb piaci szereplő lett. A kávé máig fontos export termék, a második legfontosabb a kőolaj után.
Közben persze a kávéfőzés is fejlődött, 1818-ban megszületett az első kotyogó főző, négy év múlva pedig az első presszógép. Az instant kávé tömeggyártásába 1906-ban George Washington (nem az elnök) kezdett bele. A háborúban a katonák között gyorsan terjedt az azonnal oldódó ital, s a port "Egy kanál George-nak" nevezték.
A liofilizált (fagyasztott szárított) kávét 1938-ban Brazíliában találták fel, s ez a technológia az alapja a jelenleg elterjedt instant kávék gyártásának.
A 2010-es években rohamosan terjedni kezdtek a kávékapszulák, amelyek jelentősen átalakíthatják a piacot, hiszen nem egyszerűen egy újabb fajta kávét árulnak, hanem a kapszulás termékekre egy egész ökoszisztéma épül.
Forrás: hvg.hu

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag