A kávé újabb fantasztikus hatására derült fény

Csökkentheti a szklerózis multiplex kockázatát
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

koffein, sclerosis multiplex, kávéivás, kávéfogyasztás, SM, autoimmun betegség

A kávéivás csökkentheti annak az esélyét, hogy valakinél súlyos, idegrendszert károsító betegség, multiplex sclerosis alakuljon ki, írja egy friss tanulmány.

Az Amerikai Neurológiai Akadémia éves közgyűlése alkalmából hoztak nyilvánosságra egy tanulmányt, amely összefüggésbe hozza a kávé fogyasztását a szklerózis multiplex (SM) kialakulásának kisebb kockázatával. A Johns Hopkins Egyetem orvosi fakultásán dolgozó Ellen Mowry, a tanulmány egyik szerzője a Science Daily.com szerint így nyilatkozott: korábban már kiderült, hogy a koffein fogyasztása összefüggésbe hozható a Parkinson- és az Alzheimer-kór kisebb kockázatával, de az ő tanulmányuk azt mutatja: a kávéivás akár a sclerosis multiplextől is bizonyos mértékű védelmet nyújthat.

Mire jó a kávé?

Ébredés után az első gondolata egy jó csésze kávé vagy tea? Nincs egyedül: a koffeintartalmú italokat tömegesen fogyasztjuk napi szinten, hogy éberebbek legyünk, hogy jobban tudjunk koncentrálni, vagy éppen hogy kevésbé érezzük fáradtnak magunkat. Kattintson a folytatásért!

Az SM a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos betegsége. Autoimmun-betegségről van szó, vagyis az immunrendszer a saját idegrendszer sejtjei ellen fordul. A betegség kialakulása során az agy és a gerincvelő idegsejtjeinek védőburka, az úgynevezett velőshüvely vagy mielinhüvely megbomlik.

Mowryék kutatásai alátámasztják azt a korábbi feltételezést, hogy a koffein védelmet nyújt az agy számára. A mostani, friss tanulmány elkészítésekor a tudósok egy svéd és egy amerikai felmérést vettek alapul. A svéd tanulmány 1629 SM-ben szenvedő betegre vonatkozott, és további 2807 egészséges emberre. Az amerikai tudományos munka 1159 betegre és 1172 egészséges emberre terjedt ki.

A tanulmányokat arra hegyezték ki, hogy a betegség kialakulása előtti 1, illetve 5 évben milyenek voltak az érintettek kávéivási szokásai. A svéd tanulmány egyébként tíz évre visszamenőleg is vizsgálta a kérdést. Az eredményeket összehasonlították az egészséges emberek szokásaival.

A tanulmány más tényezőket is figyelembe vett: kor, nem, dohányzás előfordulása, testtömeg-index, sőt a napsugárzásnak való kitettséget is mérték. A svéd tanulmány szerint azoknak az embereknél, akik nem ittak kávét, másfélszeres volt az SM kialakulásának kockázata, azokhoz képest, akik napi hat csésze kávét ittak. Ez a betegség kialakulása előtti egy évre vonatkozó adat, de az öt és tíz évvel korábbra visszamenő felmérés is hasonló tendenciát mutatott ki. Vagyis a nagyobb kávéfogyasztók védettebbnek bizonyultak.

A kávéfogyasztás összefügg a szklerózis multiplex (SM) kialakulásának kisebb kockázatával

A kávéfogyasztás összefügg a szklerózis multiplex (SM) kialakulásának kisebb kockázatávalAz amerikai tanulmányban is hasonlóan alakult az arány: a védettség másfélszeresnek bizonyult a kávét nem fogyasztókhoz képest. Itt a legalább napi négyszer kávét ivókat mutatta védettebbnek a felmérés. Mowry ezek után felvetette azt is, hogy az SM kialakulásán túl, immár a visszaesések, a betegség rosszabbodásának előfordulását és a tartós rokkantság kialakulását is vizsgálni kéne, azaz meg kéne állapítani, hogy ezekre a jelenségekre miként hat a kávé.

A mostani tanulmány elkészítését támogatta többek között a Svéd Orvostudományi Kutatási Tanács, a Svéd Egészségügyi Kutatási Tanács és az amerikai neurológiai rendellenességekkel és stroke-kal foglalkozó országos intézet (U.S. National Institute of Neurological Disorders and Stroke) is.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag