30 alatt a kezünk, 30 felett a szánk jár

Regionális kutatás az Ikeától
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

étkezés, felmérés, étkezési szokások

Sokat elmond egy ország kultúrájáról, ahogyan az ételekhez és az étkezéshez viszonyul. Az Ikea Élet otthon című regionális kutatása kimutatta, hogy az étkezések jelentős társadalmi szervezőerőt jelentenek Magyarországon, hiszen nem csak a házigazdák, de a vendégek is hozzájárulnak a közös étkezés sikeréhez, amely alatt rengeteget kommunikálnak.

A magyar vendégszeretetnek tehát nincs párja abban a tekintetben, hogy nem csak a házigazdák tesznek ki magukért, de a vendégek is kifejezetten szeretnek segíteni a házimunkában, ha látogatóba mennek. Ez már önmagában is társadalmi élménnyé emelne egy közös vacsorát, amelyben nem csak az étel, de egymás társaságának élvezete is fontos.
30 alattiaknak a kezük, a 30 felettieknek a szájuk jár
A kutatás rácáfolt a szólásra, hogy a "magyar ember evés közben nem beszél". Arra a kérdésre, hogy mit csinálnak, miközben esznek, a kutatás megkérdezettjei 78 százalékban első helyen a családdal, barátokkal történő beszélgetést jelölték meg, amelyet a tévénézés követ, 53 százalékos említési aránnyal. Bár a kutatás résztvevői a teljes korcsoportban 37 százalékban sorolták harmadik helyre az okostelefonjukkal való foglalatoskodást a vacsora során, ez a Z generáció körében azonban 80 százalékos, így a 18-29 év közöttiek korcsoportja gyakrabban nyúl a telefonja, mint a szalvéta után. A többi vizsgált országban mások a szokások. Bár a szlovákok esetében szintén a beszélgetés a legnépszerűbb, a cseheknél már a tévézés szerepel az első helyen még a Z generáció körében is.
Az étkezések jelentős társadalmi szervezőerőt jelentenek Magyarországon

Az étkezések jelentős társadalmi szervezőerőt jelentenek Magyarországon


Az étkezés minősége jelentősen befolyásolja az emberek egészségét. S ebben nem csak az elfogyasztott ételek alapanyag-választéka, összetétele, elkészítési módja számít bele, hanem az is, hogy mit, mikor, mennyi és hogyan eszünk. Azaz az étkezési szokásaink is befolyásolják az egészségünket. Nem mindig pozitívan. Részletek!

Felszolgálni a földre ejtett ételt?
A kutatás kitért arra is, hogy mi számít illetlenségnek az asztalnál. Mindhárom országban egyöntetűen állítják, hogy nem illik másokat megelőzve elkezdeni az étkezést. A magyar, szlovák és cseh megkérdezettek háromnegyede gondolkodik így. A földre ejtett étellel kapcsolatban azonban már nincs teljes egyetértés: míg itthon csupán a megkérdezettek 74 százalékát zavarja, ha valaki felveszi és megeszi vagy felszolgálja a földre esett falatokat, Szlovákiában és Csehországban ez tízből kilenc ember számára elfogadhatatlan. Megnyalni a kést az asztalnál a magyarok 62 százaléka, dobozból inni 56 százaléka szerint illetlenség. Emellett mindössze 7 százalék állítja, hogy nem illik főzés közben belekóstolni az ételbe, ám a csehek és a szlovákok közül három-négyszer többen gondolkodnak így.
A segítőkész magyar vendégsereg
Bár a kutatás arra is rámutat, hogy a magyar vendégszeretetnek valóban nincs párja, nem csak a házigazdák tesznek ki magukért. Hogy mindenki elégedetten állhasson fel az asztaltól, a vendégek gyakran segítenek, sőt, a válaszadók 67 százaléka első helyen említette, hogy kifejezetten szeret hozzájárulni az előkészületekhez. Hasonló az arány fordított helyzetben is, ugyanis a házigazdák 69 százaléka fogadja szívesen, ha akad segítő kéz az utolsó simításoknál. A magyarok többsége emellett szívesen veszi, ha a vendégek ajándékkal, borral vagy egy csokor virággal érkeznek.
Forrás: IKEA

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések:Kérdezzen Ön is!

30030

További dietetikus magánrendelésekért kattintson!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag