A koleszteringyógyszerrel milliók életét mentik meg évente

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  MTI

LDL-koleszterin, HDL-koleszterin, gyógyszeres kezelés

Hússzorosára növekedett a "rossz" LDL-koleszterin szintjének csökkentésére alkalmas sztatin gyógyszercsoport forgalma harminc év alatt - vált ismertté az Angol Szív Alapítvány ötvenedik évfordulóját ünneplő tájékoztató kiadványból, amely hangsúlyozza, hogy ez a kezelési mód az utóbbi évek egyik legfontosabb eredménye.

A vérünkben keringő zsírnemű anyag, a koleszterin két részből áll: egyik a "rossz" LDL-koleszterin, amely a világban legtöbb halált okozó szív-és érrendszeri betegségek legfontosabb okozója, a másik a "jó" HDL-koleszterin, amely védi az érrendszert.Évtizedekkel ezelőtt felfedezték azt a gyógyszercsoportot, a sztatinkészítményeket, amelyek hatékonyan csökkentik az LDL-koleszterint, és világszerte nagy vizsgálatok bizonyították, hogy ez a kezelés jelentősen csökkenti a szív-és érrendszeri halálozást. Mind az infarktus, mind az agyi katasztrófák gyakorisága mérhetően kisebb lett a sztatinok rendszeres szedése esetén.

Nagy-Britanniában az alapítvány jelentése szerint ma már évente 52 millió receptre írnak föl sztatint, ami elképesztő növekedés, hiszen 1981-ben ez kevesebb volt, mint a receptek egy százaléka volt.

Robert Boyle professzor, az angol kardiológia legtekintélyesebb alakja hangsúlyozta, hogy mivel a szigetországban is igyekeznének a gyógyszerkiadásokat mérsékelni, a sztatinok esetében ez nagy hiba volna, mert a sztatinok adásával az infarktus gyakoriság csaknem felére csökkenthető.

Az Archives of Internal Medicine szaklap szerint az angol társadalombiztosítás számításai alapján minden negyedik 40 évesnél idősebb állampolgár sztatinkezelésben részesül. Nagy-Britanniában azt tervezik, hogy szűrővizsgálatot indítanak el a 40-74 év közötti emberek körében. A szakemberek úgy számolják, hogy ez 15 millió brit életét mentheti meg.

Boyle professzor hangsúlyozza, hogy a sztatinok nem drága gyógyszerek: ha a betegnek a márkás szerrel azonos, generikus változatot írják fel, egy havi kezelés a jelenlegi átváltási ráta szerint mintegy ötszáz forintba kerül. A betegségek megelőzése ezzel a kezeléssel viszont nem csak emberi életeket, de megtakarításban is milliókat jelent.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag