Ártalmatlan kórokozók tesznek depresszióssá?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  weborvos.hu

fertőzés, szkizofrénia, depresszió

A krónikus fertőzések depressziót és skizofréniát okozhatnak - állítják német kutatók.

A wissenschaft.de német tudományos portál összeállítása példákat sorol arra, hogy depresszióban és tudathasadásban szenvedő betegek hogyan váltak egy antibiotikum-kúra után ismét egészségessé.
Egy 31 éves ulmi asszony reménytelen esetnek tűnt, állandóan fáradtságra, depresszióra panaszkodott, és az öngyilkosság foglalkoztatta. Semmilyen orvosság nem segített, sőt a pszichiátriai klinikán folytatott kezelés sem javított az állapotán. Karl Bechter pszichiáter a páciens vérében streptococcus antitesteket fedezett fel, és egy krónikus fertőzést észlelt, antibiotikumot írt fel a betegnek, aki erre hamarosan meggyógyult. "A pszichikai betegségek bizonyos esetekben az immunrendszer elhárító harcának következményei" - állítja Bechter doktor.
Korábban az orvostudomány a pszichikai szenvedések okait elsősorban a szociális környezetben, a gyermekkorban és a neveltetésben kereste. "Szülők nemzedékei tettek saját maguknak szemrehányást, miközben a család, mint kiváltó ok, egyáltalán nem játszik szerepet" - állítja Bernhard Bogerts, a magdeburgi egyetem professzora. Szerinte a valódi okok máshol találhatók, így a génekben, a születés előtt bekövetkezett agyi károsodásban, illetve az immunrendszer reakcióiban.

Éppen a "lopakodó", krónikus gyulladások terelik vakvágányra az immunrendszert. "Legalább 13 kórokozó esetében vannak jelek arra, hogy kapcsolatban állnak pszichikai megbetegedésekkel" - hangsúlyozta Bechter. A streptococcusok mellett a kullancsok által fertőző borellia, a Lyme-kór terjesztője is hasonló tulajdonságokkal bír, vagyis évekkel a kullancscsípés után is bekövetkezhetett a depresszió.

A listán ott vannak a herpeszvírusok és a chlamydia, amelyek a szexuális kapcsolat révén kerülhetnek a szervezetbe.

Pontosan még nem tudni, hogyan váltják ki a kórokozók a pszichikai betegségeket, de olyan AIDS- betegeknél, akik depresszióban szenvedtek, a haláluk után kiderült, hogy agyukban abnormális módon megváltozott a kynurein-sav nevű fehérje, ez pedig zavarta a neuronok közötti információcserét - írja a német tudományos portál.

Forrás: MTI - Panoráma

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag