A depresszió sokszor fáj

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Népszabadság

Fej, derék- vagy hátfájás, hasi, ízületi, nyaki fájdalmak. A depresszió testi jelei: a lélek betegsége fizikai tüneteket is produkál.
Nem minden depressziós beteg küzd testi fájdalmakkal, mint ahogy a megmagyarázhatatlannak tűnő fájdalom sem a depresszió biztos jele. Ami viszont a legfrissebb felmérésekből világosan kiderül: a magyar pszichiáterek betegeinek több mint felénél jelentkeznek depresszióhoz társuló fájdalmak, leginkább fej-, nyak-, ízületi, derék- és hátfájdalmak okoznak panaszokat.
Amerikai szakemberek kimutatták, hogy az alapellátásban a depressziós betegek akár 80 százaléka is kizárólag testi tünetekkel, elsősorban fájdalmakkal jelentkezik. Azonban sok orvos ilyenkor nem veszi figyelembe a depresszió lehetőségét, és csak a lehetséges testi okokra koncentrál. Erre egyébként jellemzően akkor kerülhet sor, ha az érintett fáradtságra, energiahiányra és "megmagyarázhatatlan" testi fájdalmakra panaszkodik, érzelmi vagy vegetatív tünetek nélkül. Éppen ezért telik el túlságosan hosszú idő addig, amíg a beteg megfelelő, pszichiáteri segítséget kap.
Pedig, ha nem is köztudott: a depresszió az elme és a test betegsége. Ugyan hagyományosan érzelmi tünetekkel jellemzett betegség, mégis gyakran különféle testi tüneteket okoz. Kialakulásának hátterében különböző agyi pályák zavart működését feltételezik, amelyet bizonyos ingerületátvivő anyagok hiánya okozhat. A legújabb vizsgálatok pedig arra jutottak, hogy ugyanezek az anyagok játszanak szerepet a fájdalomérzet kialakulásában is. Pontosabban, a gerincvelő fájdalomérző pályáit olyan módon szabályozzák, hogy a normális testi ingerek által keltett érzeteket az ember ne fájdalomként élje meg. Ezek hiányában azonban a fájdalomküszöb csökkenhet. E feltételezés kapcsolja össze a depresszió jellemző tüneteit azokkal a fájdalmakkal, amelyet a depressziós betegek gyakorta éreznek. Ha pedig a depresszió fájdalommal jár, a beteg bizonyíthatóan lassabban indul el a gyógyulás útján, és a kezelése a szakemberek számára is nehezebb feladat.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekA betegek több információt igényelnek a biohasonló készítményekről

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag