A demencia az új pusztító népbetegség

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

demencia, demencia tünetei, demencia megelőzése

Az, hogy az emberi agy öreg korunkban már nem úgy teljesít, ahogy elvárnánk, nem újdonság. Az viszont csak most kezd tudatosulni a döntéshozókban, hogy ez nem személyes, hanem közegészségügyi és gazdasági kérdés - írja az Index.hu.

Egy 2010-es felmérés szerint Európában nem a rák, az AIDS vagy épp az influenza kezelése kerül a legtöbbe, hanem a depresszió és az időskori szellemi hanyatlás, vagyis a demencia viszi el a legtöbb pénzt. Az utóbbi önmagában 105 milliárd eurót, és ezzel sokkal inkább kezelendőnek tartott dolgokat előz meg, mint az agyvérzés, különböző függőségek vagy épp a fejfájás.
A demencia rendkívül összetett, tünetei között a speciális elemzéstechnikai és orvosi képalkotó módszerekkel észrevehetők mellett szerepelnek a viselkedés-, a mozgás-, az emlékezetzavarok is. A feledékenység, később a szómegtalálási nehézség, a számolási és tájékozódási zavar évek alatt súlyosbodnak, viszont például a mozgászavarok egyes demenciák esetében (például a parkinsonosok csoszogó járása) korábban kialakulnak.
A demencia egyre nagyobb aggodalomra ad okot

A demencia egyre nagyobb aggodalomra ad okot


A betegség kezelését nagyban megnehezíti, hogy a betegek nagy része sokáig nem is veszi észre magán a jeleket, aztán mikor tudatosul benne a saját állapota, szégyellni kezdi azt. Az ebből fakadó nyugtalanság, szorongás csak a kezdet, a betegek nagy része nehezen éli meg önmaga látható hanyatlását, és a változás a környezetének sem egyszerű (főleg akkor, ha a környezet nem tudja elfogadni, hogy a beteg nem szórakozott, nemtörődöm vagy bolond, hanem egyszerűen beteg). Az általános tanács az idős, demens emberek családtagjainak, hogy legyenek türelmesek, illetve az sem baj, ha tudnak a demencia-paradoxon nevű dologról, vagyis hogy minél súlyosabb a betegség, a beteg annál kevésbé fogja fel, mennyire leromlottak a mentális képességei, és hogy ez milyen következményekkel jár.

Ha nem érezzük magunkat erősnek és jókedvűnek, az jelezhet rosszabbat is, mint gondolnánk. A depresszió ugyanis a demencia egyik legkorábbi tünete, a memóriaproblémáknál már jóval korábban lehet érzékelni. Részletek!

A demencia kutatása tulajdonképpen az elmúlt fél-egy évtizedben pörgött fel nagyon. A nyugati társadalmak öregszenek, az emelkedő átlagéletkor és az egyre több idős ember miatt olyan betegségekre költ a legtöbbet az egészségügyi ellátórendszer, melyek korábban szinte ismeretlenek voltak. A külső tényezők nélkül, tehát egyszerűen az öregedésből fakadó mentális hanyatlás főleg a hetven évnél idősebbeket sújtja, így egyértelmű, hogy csak most vált fontossá az állapot kutatása, mikor a fejlett világ nagy részén már ezt meghaladó várható élettartam van.
A baj csak az, hogy a kutatási eredmények még csak a felszínt kapargatják. Azt már tudjuk, hogy az öregedés mellett van a szellemi hanyatlásnak egy másik, külső tényezők által befolyásolt változata is, de hogy pontosan mik ezek a külső tényezők, milyen erősen befolyásolják az egyes betegségek kialakulását, és hogy mit tehetünk a dolog ellen, az még mind alig több tudományos alapú találgatásnál.
A helyzet romlik, hiszen 2005-ben még csak 24 millió ember szenvedett demenciában világszerte, a kutatók szerint 2030-ra a számuk 65 millióra emelkedik. A felmérések szerint az esetek bő 70 százaléka az Alzheimer-kórhoz köthető.
Kifejlődésének meggátlására a rendszeres agytorna a legjobb módszer. Ma már sok kifejezetten a demencia megelőzésére, szinten tartására, sőt felismerésére szolgáló ingyenes mobiltelefonos vagy számítógépes játék létezik.
Forrás: Index.hu

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag