A barátaink is eldobhatóak?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Amerika társadalma nemcsak hatalmas, de igen mobil is - akik iskola vagy munka miatt máshova költöznek, egyszerűen kidobják könnyen lecserélhető dolgaikat. A University of Kansas egy új tanulmánya szerint mindezen mentalitás az emberi kapcsolatokra ugyanúgy igaz - minderről többet a Personal Relationships szaklapból tudhatunk meg többet.

A tanulmány szerzője, Omri Gillath pszichológiaprofesszor szerint kapcsolat van aközött, hogy hogyan nézünk a tárgyakra, illetve emberi kapcsolatainkra. Ha sokat utazunk és költözünk, lecserélhetőbbnek tartjuk tárgyainkat, bútorainkat, könyveinket, autónkat is. Gillath és társa, Lucas Keefer (a University of Dayton kutatója) négy vizsgálat során azt mutatták be, hogy ezen mentalitás az emberi kapcsolatokban is megfigyelhető.
Főbb megállapításaik szerint a tárgyakhoz hasonlóan az embereket is "eldobhatónak" vagy "lecserélhetőnek" tarthatjuk. Ha korábban ahhoz szoktunk hozzá, hogy többet utazunk, nagyobb hajlandóságunk van arra, hogy megszabaduljunk tárgyainktól, illetve megszakítsunk barátságokat, akár párkapcsolatokat is. Ha megnöveljük egy ember mobilitásának érzetét, fokozódik a hajlandósága arra, hogy megváljon mind a tárgyaitól, mind emberi kapcsolataitól.

Fejléc szövege

Azért vannak a jó barátok, hogy az életet élhetőbbé, komfortosabbá tegyék egymás számára. Közben, bármilyen hihetetlen, de még az egészségükre is jó hatással vannak. Kattintson!

Gillath hozzátette: Amerika már igen régóta mobil országnak számít. Ha hajlandóak vagyunk egy iskoláért vagy egy munkahelyért elköltözni, nagyobb esélyünk van arra, hogy sikeresek leszünk, de ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy számos dolog jóval felületesebbé és félredobhatóbbá válik - mindez pedig az emberi kapcsolatokban is érezhető. Ha ugyanis előre tudjuk, hogy nem maradunk sokáig egy adott helyen, nem fogunk életreszóló, erős kapcsolatokat kialakítani.

A barátainkat is könnyedén lecseréljük?

A barátainkat is könnyedén lecseréljük?

Mindez ráadásul egyre általánosabbá válik, ugyanis ha kollegiális, baráti és romantikus kapcsolatainkat is ki- vagy felcserélhetőek, akkor probléma esetén hajlamosak inkább otthagyni kapcsolataikat az emberek ahelyett, hogy megpróbálnák megoldani.

Ez egyéni és társadalmi szinten egyaránt rosszabb irányba befolyásolja életminőségünket - igazán minőségi kapcsolatot ugyanis csak hosszútávú, mély, kidolgozott viszonyból lehet kiépíteni. Ráadásul ha társasági kapcsolatainkra úgy tekintünk, hogy eldobhatóak, kisebb eséllyel kapjuk meg a minket körülvevő emberektől azt a figyelmet, megértést és bizalmat amire szükségünk van. Emiatt pedig fizikai és mentális egészségünk is romolhat.

Forrás: Science Daily

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag