Újraszabnák a hazai egészségügyet

A magyar lakosság sokat, és rossz hatékonysággal költ az egészségére. Az egészségügyi kiadások közel 40 százalékát már a lakosság fizeti, s a fejlődéshez növelni kellene az egészségpénztárak, magánbiztosítók szerepét is - hangsúlyozta Kincses Gyula egészségügyi szakember.

Az Eurostat adatai szerint az elkerülhető, megelőzhető halálozások tekintetében Európában csak a lett és a litván adatok rosszabbak hazánkénál, ezen pedig változtatni kell - mondta el Kincses Gyula egészségügyi szakember. A volt államtitkár a terület jelenlegi és jövőbeli helyzetéről beszélt az Alternatíva Kör rendezvényén. A civil szerveződés célja, hogy pártpolitikai helyett szakpolitikai alternatívákat nyújtson - írja az mno.hu.

Vérnyomásmérő
Nagy a nyomás a magyar egészségügyi rendszeren. Közös teherviselés kell

Kincses Gyula szerint "foltozgatás helyett újraszabást" vállalnak, és céljuk, hogy felhívják a figyelmet a rendszer hiányosságaira, a buktatóira. Úgy véli, egy szuperkórházra vonatkozó terv és ígéretek nem elegendőek, csak komplex reform vezethet sikerre az egészségügyben.

Az európai jóléti álom végét leginkább az egészségügyi rendszerek válsága jelzi, amely Magyarországon igen mélyre jutott. Szembe kellene ugyanis nézni végre ténnyel, hogy csak olyan egészségügyi rendszer lehet életképes, amelyet a köz- és magánforrások együtt tartanak fenn. Erről írt cikket az Index.hu-n Kincses Gyula orvos, volt egészségügyi államtitkár. Részletek! 

Az Alternatíva Kör tizenkét pontban foglalta össze legfontosabb törekvéseit az egészségügyben. Ezek között szerepel, hogy vissza kellene állítani az önálló egészségügyi minisztériumot, a megújításhoz pedig újra kell építeni az egészségügy rendszerét. Komplex programmal kellene kezelni a növekvő szakemberhiányt, a fiatalok ugyanis nem elsősorban a magasabb fizetés miatt mennek külföldre, hanem azért is, mert ott jobb munkakörülmények, munkához való hozzáférés várja őket. Fontos volna, hogy a szükséges reformok ne zárt ajtók mögött szülessenek, ebben részt vehessen az összes érintett érdekcsoport képviselője.


Az állami és magán egészségügy kettészakadásának problematikájával is mélyebben kellene foglalkozni, ahogy erősíteni kellene az alapellátást és az egynapos sebészetet is.

Kincses Gyula a beszélgetés során kitért arra is, tűrhetetlen, hogy hazánk vezeti a daganatos betegségek halálozási listáját, és az életkilátások is lényegesen rosszabbak, ami gazdasági-kulturális fejlettségünkből következne. Nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a megelőzésre. Úgy vélik, a rendszer mellett a betegek hozzáállása kell, hogy változzon. A jövőben a beteg nem a gyógyítás tárgya, hanem egészségének felelős gazdája kell, legyen.

Forrás: mno.hu

 

Gerinctorna

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +14 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a ködök sokfelé tartósan megmaradnak, helyenként fokozatosan kisüt a nap, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag