Életképes lehet a magyar egészségügy?

Az európai jóléti álom végét leginkább az egészségügyi rendszerek válsága jelzi, amely Magyarországon igen mélyre jutott. Szembe kellene ugyanis nézni végre ténnyel, hogy csak olyan egészségügyi rendszer lehet életképes, amelyet a köz- és magánforrások együtt tartanak fenn. Erről írt cikket az Index.hu-n Kincses Gyula orvos, volt egészségügyi államtitkár.

A jelenlegi kvázi állami finanszírozású rendszer fenntarthatatlanságának első oka, hogy az egészségügy garantáltan egyre drágább lesz. Az orvostudomány fejlődése egyre újabb betegségek felismerését és gyógyítását teszi lehetővé. Továbbá szaporodik a betegségek száma (például cukorbetegség, AIDS), amit meggyógyítani ugyan nem tudunk, de folyamatos kezelés mellett a beteg normális hosszúságú életre számíthat, az egészségesekkel azonos életesélyt kap, de ez nagyon sokba kerül.
Az Európai Unióban folyamatosan nőnek az egészségügyi kiadások. Reálértéken számolva húsz év alatt, a régi, és az új tagállamokban egyaránt - jóval gyorsabban, mint a GDP - két és félszeresére emelkedtek a költések. S ez a trend csak erősödni fog, mert az egészségügyben a prevenció, a költséghatékony modern technológiák eredménye nem az összköltség csökkenése, hanem a hosszabb, egészségesebb, jobb minőségű élet. Ez fontos és jó, de nem olcsóbb.
A növekvő átlagéletkor miatt egyre több betegséggel élünk, így az alacsony születésszám mellett megnő a társadalomban az idősek és betegek aránya. A végeredmény, hogy egyre több ember egyre drágább ellátását egyre kevesebb járulékfizető fizeti.

Az Európai Unióban folyamatosan nőnek az egészségügyi kiadások

Az Európai Unióban folyamatosan nőnek az egészségügyi kiadások

Az örökölt rendszer tarthatatlanságának másik oka, hogy az utóbbi években csökkent a társadalmi szolidaritás, természetesebbnek tartjuk a növekvő gazdasági és életesély különbségeket. Felmerül a kérdés, ha nem mentünk meg pár tízezer forintért életeket a szociális szférában, akkor miért kell ezt pármillióért az egészségügyben megtenni? A szerző szerint a közgondolkodás fősodra ebbe az irányba megy, s mindenképpen fel kell tennünk a kérést: Mi a jobb, ha továbbra is azt hazudjuk, hogy közpénzből mindenki mindent ingyen kap (és a többiek megoldják okosban), vagy kimondjuk, hogy a 21. században ez már lehetetlen. Továbbá keresünk egy új, reális modellt, amelyben az állam és az egyén megosztott felelősséget és terheket visel, de valóban betartható, és éppen ezért számon kérhető szinten megőrzi az igazságosságot, esélyegyenlőséget.

Az Index.hu cikksorozatba kezdett, amelyben a magyar egészségügy problémáit igyekszik részletesen feltárni. Az első cikk címe egy kemény felütés: "Az orvosbárókra megy el a pénz." De ennek szerencsére árnyalt és vitára ingerlő kifejtését is megkapjuk. A sorozat második részében az ellátórendszer finanszírozhatatlanságának okait elemezték. Következtetésük szerint Magyarországon a balekok tartják el a potyautasokat.

Ennek érdekében éles vonallal meg kell húzni a közfelelősség határát (mi jár és mi nem), meg kell oldani a köz- és magán szabályozott együttélését az egészségügyben a finanszírozási és a szolgáltatások oldalon is, végül ki kell mondani, hogy az egészség nemcsak közfelelősség, hanem ebben az egyénnek is komoly felelőssége van.
Lehetetlen országos lefedettséggel mindenre megoldást adó magánellátást kialakítani. Így aztán se a szegény, se a gazdag nem jut megfelelő ellátáshoz, illetve a gazdag, amíg nem súlyos beteg, addig a magánegészségügybe önti a pénzt, de ha baj van, akkor ő is a közösségi egészségügytől várja a megoldást, de ott a jelenlegi szabályok szerint nem költhet legálisan. Ezért csak olyan rendszer lehet életképes, ahol a köz- és magánforrások együtt tartanak fent egy vegyes tulajdonú és finanszírozású egészségügyet, ahol jól meghúzott határok, tiszta viszonyok mellett a közintézményekben is lehet számla ellenében saját pénzünket költeni, többletszolgáltatást vásárolni, illetve a magánszolgáltatóknál igénybe vett ellátásunkhoz is hozzájárulhat az OEP. Amíg ez nem történik meg, addig marad a hálapénzes feudális maszatolás.
Életkortól függetlenül arra szocializálódtunk, hogy az egészségünk az adott, ha meg elromlik, az egészségügy ingyen helyrehozza. Ez a szemlélet szerencsére porlad. Az egészségügy fenntartható fejődésének alapfeltétele, hogy összhangba kell hozni az egészségüggyel kapcsolatos elvárásokat és az ezért vállalt egyéni és közösségi áldozatokat. Vagy belenyugszunk az egészségügy folyamatos romlásába, szétesésébe, boríték-éhségébe, vagy elfogadjuk, hogy erre áldozni kell, és főleg nem lehet készen megvenni az egészséget, ebben nekünk is dolgunk, felelősségünk van. Ízlelgetni kell azt a mondatot is, hogy az egészségbiztosítás pénze közpénz, és a közpénzzel való felelős bánás nemcsak az egészségügy (az ellátók) kötelessége, hanem a betegeké is - fejtette ki Kincses Gyula.
Forrás: index.hu

Értékelje a cikket!

Ajánlatok a kínálatából

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+29, +34 °C
Minimum:
+17, +22 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a megnövekvő felhőzetből több helyen lehet zápor, zivatar.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag