Hitek és tévhitek a rettegett női betegségről

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Túl sok rejtély övez egy olyan betegséget, mely világszerte 176 millió nőt érint. Számukra minden endometriózissal kapcsolatos tévhit évekkel hosszabbíthatja meg a ciklushoz köthető szenvedéseket. Cikkünkben "közismert tévedéseket" cáfolunk meg.

Magáról a betegségről akkor beszélünk, amikor a méh belső falát borító nyálkahártyával (endometrium) megegyező szövetdarabok, szövetcsomók jutnak ki vagy találhatók a hasüregben, a hasűri belső szerveken. Ezek az endometriózisos csomók vagy növedékek ugyanúgy reagálnak a menstruációs ciklust irányító hormonokra, mint a méh, azaz előbb megvastagodnak, majd ha a megtermékenyülés nem történt meg, a felépített szövet vérzés kíséretében leválik. Mivel azonban a keletkező vér és szövettörmelék a hasüregből nem tud kijutni-hiszen az egy a hashártya által hermetikusan lezárt rendszer-növedékeket, kacsokat, összetapadásokat képez a szervek között: ezek pedig komoly fájdalmakat okozhatnak a későbbiekben.
Az endometriózisban szenvedő nők számára a betegség félrediagnosztizálások, tévedések, fájdalmas beavatkozások, félmegoldások és vállvonogatások útvesztője. Karrierjüket és magánéletüket egyaránt próbára teszi, sőt gyakran szétzúzza a havonta, vagy akár folyamatosan jelentkező fájdalom, mely akadályoz a koncentrációban, a teljes értékű munkavégzésben, de gyakran még abban is, hogy az illető egyáltalán fel tudjon kelni az ágyból. A kívülről gyakran nem látszó, belül viszont pokoli kínokat okozó elváltozást a kívülállóknak nehéz megérteni, akik többek között a tévesen rögzült "közismert tények" miatt félreinformáltak.

A fájdalmas közösülés és az endometriózisban szenvedők nagy százalékánál jelentkező meddőség pedig házasságok, párkapcsolatok végét jelentheti, holott a nőknek nincs nagyobb szüksége ilyenkor másra, mint egy gyengéd partner támogatására, aki nem nézi őket nyafkának vagy túlérzékenynek, hanem pontosan érti, min mennek keresztül.

1. tévhit: Normális, ha komoly fájdalmaink vannak menstruáció alatt

Nem igaz! Ha a görcsök a mindennapi életben megakadályoznak, az már nem normális! A tévhit oka, hogy a 19. században előfordult, hogy a tudomány erősebbik nembe tartozó képviselői elbagatellizálták a nők ciklushoz kapcsolódó görcseit. De minél ismertebbé válik ez a betegség, annál valószínűbb, hogy a nők a megfelelő specialistához fordulnak, illetve, hogy az orvosnak eszébe jut az endometriózis lehetősége is. Semmiképpen ne hagyjuk, hogy bárki elbizonytalanítson olyan kijelentésekkel, hogy "ez a menzesszel jár" vagy "biztos csak rosszul tűri a fájdalmat", mert tüneteink mögött súlyos elváltozás is állhat!

2. tévhit: Egy tinédzsernek nem lehet endometriózisa

Nem igaz! Sajnos nem lehetünk elég fiatalok ehhez a betegséghez, mely minden, termékeny korban lévő nőt egyformán sújthat. A tévhit oka, hogy amikor az 1970-es években bevezették a laparoszkópiás vizsgálatokat (az endoszkópos beavatkozások azon típusa, amely a hasüreg valamint a medenceüreg elváltozásainak diagnózisát és operációját teszi lehetővé azok felnyitása nélkül), azok még annyira költségesek voltak, hogy csak a 20-as, 30-as korosztályt vizsgálták, közülük is azokat, akik a legkomolyabb tüneteket mutatták, illetve meddőségük oka ismeretlen volt. Később a vizsgálat általánossá válásával, valamint a betegség köztudatba kerülésével párhuzamosan már kamaszkorú lányokban is fedeztek fel endometriózist, mely korhatár-kitolódás oka nyilván nem az volt, hogy addig nem létezett náluk, hanem hogy addig nem vizsgálták a fiatalabb korosztályt ilyen betegségre.3. tévhit: A fogamzásgátló tabletta szedése meggyógyítja a problémát

Nem igaz! A hormonkezelés nem oldja meg, csupán késlelteti és elfedi a betegséget. Ennek oka egészen egyszerűen az, hogy a szedett hormonok ideiglenesen felfüggesztik a menstruációs ciklust, ezáltal ahogyan a méh belső falának nyálkahártyája (endometriuma), úgy a hasüregi endometrium-csomók sem aktívak, így nem jelentkeznek a tünetek sem. Amint a tablettaszedést abbahagyjuk, és a ciklus újra beindul, a tünetek fellángolhatnak. Végleges vagy legalábbis tartós gyógyulás legtöbbször csak sebészeti beavatkozással lehetséges.

4. tévhit: A terhesség meggyógyítja az endometriózist

Nem igaz! A terhességnek, illetve egy darabig a szoptatásnak (ha az elég gyakori és intenzív ahhoz, hogy elnyomja a ciklust) ebben az esetben ugyanolyan hatása van, mint a fogamzásgátló tablettának. Azaz mivel nincs ciklus, nincs fájdalom. Az eredmény azonban ilyen esetben is csalóka, ráadásul az ebben a betegségben szenvedők jóval nehezebben esnek teherbe, mint egy egészséges nő, így rajtuk ez a tanács nem segít, csak további kétségbeesésébe taszítja őket.

5. tévhit: Aki ebben a betegségben szenved, az biztos meddő

Szerencsére ez sem igaz! Igaz, a meddőség oka igen gyakran, mintegy 30-40 százalékban az endometriózis, ez nem azt jelenti, hogy ezeknek a nőknek nem lehet gyermeke. Az viszont igaz, hogy minél tovább fennáll ez a betegség, annál inkább akadályozhatja a fogantatást, ezért a specialisták azt szokták javasolni, aki teheti, ilyen esetben hozza előrébb a gyermekvállalást.

6. tévhit: A méh eltávolítása megoldja a problémát

Nem igaz! Mivel az endometriózisos csomók a hasüregen belül bárhol megtalálhatók, sőt szélsőséges esetben akár máshol (pl. tüdő) is, a méh eltávolítása a csomók eltávolítása nélkül nem szünteti meg a tüneteket, hiszen a menstruációs ciklust nem a méh irányítja vagy váltja ki, így a szerteszét szóródott méhszövet-darabok ugyanúgy reagálnak a még mindig termelődő hormonokra, mint eddig.

Ha tünetei alapján úgy gondolja, érintett, keresse fel a legközelebbi endometriózis centrumot! Nézzen szét címtárunkban!

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32442

Orvos válaszol
Foglalj orvost!
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag