Alzheimer-kórt jelezhet a vékonyabb agykéreg

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

Alzheimer-kór, neurológia, demencia

Egy új kutatás szerint vékonyabb az agy külső rétege azokban az idős emberekben, akikben nagy az esélye az Alzheimer-kór kialakulásának. Jelenleg azonban nincs mód arra, hogy ezt az információt felhasználhassuk a demencia megelőzésére.

A Neurology legutóbbi számában megjelent tanulmány társszerzője, Dr. Brad Dickerson, a Harvard Egyetem Orvostudományi Karának neurológus professzora szerint az eredmények ennek ellenére lehetővé teszik a betegség előrehaladásának nyomon követését.

Az amerikai Alzheimer Társaság adatai szerint az Alzheimer-kór (közvetve) a hatodik leggyakoribb haláloknak számít az Egyesült Államokban. A betegséggel összefüggő halálozás az elmúlt években nőtt.

A kutatók az agy külső rétegének, az agykéregnek vastagságát vizsgálták. Dickerson elmondta, arra az agyi területre összpontosítottak, amelyek különösen érzékenyek az Alzheimer-kórral szemben. Ezek a területek jelentős szerepet játszanak a memória működésében, a problémamegoldó képességben és a magasabb nyelvi működésekben. A korábbi kutatások azt mutatták, hogy az agykéreg számos területe kisebb az Alzheimer okozta demenciában szenvedő betegekben.

A mostani kutatásban 159 személy agyi MR-vizsgálatának eredményeit elemezték. Három évvel később az alanyokat olyan vizsgálatoknak vetették alá, amelyek az agyműködést mérték. Azok a résztvevők teljesítettek a legrosszabbul, akik a legvékonyabb agykéreggel rendelkeztek. Közülük minden ötödik tapasztalt kognitív romlást. Ők a gerincvelői folyadék rendellenességének jeleit is mutatták, ami az Alzheimer-kór egyik lehetséges jele. A legvastagabb agykéreggel rendelkezők közül ezzel szemben egy személy sem tapasztalt ilyen panaszokat.

Mivel az Alzheimer-kórnak nincs gyógymódja, a képalkotó vizsgálatok (elsősorban az MR) legjobb alkalmazása az lehet, hogy segít a kutatóknak meghatározni, hogy hatékonyak lesznek-e a gyógyszerek.Animáció: HáziPatika.com

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag