Alzheimer-kór: egyre nagyobb teher

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Az idősödő társadalmakban egyre több ember küzd demenciával. És ez nem csak a betegekre értendő, hanem a családjukra is, akikre hatalmas terhet ró egy mind korlátozottabb kognitív képességű ember gondozása.

Ma a világban hozzávetőlegesen 900 millió ember él túl a 60-ik életévén, s a számuk a következő 35 év alatt a gazdagabb országokban 65 százalékkal, az alacsony jövedelmű államokban 185 százalékkal, a szegény országokban 239 százalékkal növekedhet. Ez a trend nem csak a demens betegek gondozásában, hanem általában az időskori- és egészségügyi ellátásban is hatalmas terhet ró a társadalmakra.
A demencia és a megváltozott életmód kapcsolatára eddig nem sikerült erős bizonyítékokat találni. Sokkal valószínűbb, hogy a demens betegek számának emelkedéséért a népesség idősödése felel. Illetve a fejlődő diagnosztika mind több embernél tárja fel a betegséget, akikről korábban egyszerűen csak azt gondolták, hogy feledékenyek vagy szétszórtak.
A demencia elsősorban az idősebb korosztályt érinti

A demencia elsősorban az idősebb korosztályt érinti


Noha meglehetősen gyakori betegség, és régóta vizsgálják már, hogy mi az Alzheimer-kór kialakulásának pontos oka, de ez továbbra sem ismert az orvostudomány előtt. Részletek!

A demencia előfordulásának valószínűsége egyértelmű összefüggést mutat az életkorral, 6,3 évente emelkedik a duplájára. A 60-64 év közöttieknél 1000 vizsgált idősből 3,9 eset, míg 90 év fölötti 1000 fős populációban már 104,8 demens beteg van statisztikailag.
Az Európai Unióban közel 10 millióra, ebből Magyarországon 250 ezerre tehető a demenciával küzdők száma, de a betegségben érintett családtagoké - vagyis szülőké, nagyszülőké, testvéreké, unokáké és más közvetlen hozzátartozóké - a többszöröse, hiszen az ő életüket is gyökeresen megváltoztatja a betegség.
A demencia nem válogat és nincsenek társadalmi, gazdasági, földrajzi, etnikai határai, így bárki áldozatává válhat, társadalmi körülményektől, szociális és kulturális háttértől függetlenül mindenkit érinthet, így egyre többünk családtagjait és barátait is.
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag