A legnagyobb tévhitek az IBS-ről

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Az irritábilis bél szindróma kellemetlen krónikus betegség, mely sokféle tünet képében jelentkezhet. Bár egyre több embert érint, nagyon sok a félreértés, tévhit vele kapcsolatban. Ezekből próbálunk tisztázni néhányat.

Az IBS nem is igazi betegség, csak túldramatizálják a tüneteket.

Valójában senki nem tudja, hogy pontosan mi váltja ki a betegséget, és bár a tünetek súlyosbodásában szerepet játszhat a stressz és a depresszió, nagyon is "valóságos", és rengeteg ember életét megkeseríti - függetlenül attól, hogy éppen milyen az illető személyisége vagy lelkiállapota.

Az IBS oka gombás fertőzés.

Mindent az IBS-ről

Mi is pontosan az az IBS és mit tehetünk a gyógyulás érdekében? Ha többet szeretne megtudni, kattintson!

A beleinkben számtalan baktérium, gomba és vírus élősködik, ezek ráadásul elengedhetetlenek az egészséghez, bár egy részük betegségeket vagy kellemetlen tüneteket, például hasmenést is okozhat. Mivel az IBS tünetei is emlékeztethetnek erre, néhány szakember szerint a gombák, pontosabban a Candida albicans túlszaporodása a felelős az irritábilis bél szindróma kialakulásáért. Ezt azonban még nem sikerült bizonyítani. A candidára előírt étrend, melyben csökkentik az élesztő és a cukor bevitelét, valóban jót tehet néhány IBS-es betegnek, de ez nem a gombásodással van összefüggésben.

Az IBS tulajdonképpen ételallergia, például tejcukor-érzékenység.

Az irritábilis bél szindróma és a laktózérzékenység vagy gluténérzékenység tünetei nagyon hasonlíthatnak egymáshoz, de a kiváltó ok különbözik. Míg ételallergia esetén egyértelműen meg lehet határozni, hogy melyik élelmiszerek a felelősek a kellemetlen tünetekért, és ezek kiiktatásával meg is szüntethetjük ezeket, az IBS-nél nem lehet egyetlen ételcsoportot hibáztatni. Az valóban igaz, hogy bizonyos ételek irritálhatják a beleket, de ezek egyénenként különbözőek lehetnek, és gyakori az is, hogy ételkombinációkra reagál rosszul a szervezet.

Irritábilis bél szindróma esetén kerülendők a zsíros ételek

Irritábilis bél szindróma esetén kerülendők a zsíros ételek


Az IBS "egyszerű" betegség, amely csak azzal jár, hogy valaki többször meg vécére.

A külső szemlélő számára az irritábilis bél szindróma csak annyit jelent, hogy valakinek gyakran van hasmenése vagy székrekedése, és néha fáj a hasa. Ez pedig nem tűnik annyira nagy problémának. A valóság azonban az, hogy az IBS az élet minden területére kihathat, megnehezítheti a társas kapcsolatokat, nehézséget okoz a munkában is. Nemcsak a fájdalom intenzitása vagy az olyan kellemetlen tünetek miatt, mint az állandó puffadás és gázképződés, de például amiatt is, hogy nem mindig lehet tudni, éppen mikor és milyen erősen jelentkeznek a tünetek.

Az IBS gyógyítása egyszerű: szigorú diéta kell és kész.

Az étrendnek valóban hatalmas szerepe van abban, hogy valakinél miként jelentkeznek a tünetek, illetve azok súlyosságán is változtathat a diéta, de csodát nem várhatunk tőle. Az, hogy ki milyen ételre reagál érzékenyen, nagyon sok tényezőtől függ, és előfordulhat az is, hogy ami egyszer hasi problémákat okozott, máskor gond nélkül fogyasztható. Mivel a tünetek többféle formában is jelentkezhetnek (hasi görcs, puffadás, hasmenés, székrekedés), ki kell kísérletezni, hogy valaki mit fogyaszthat bátran, és mi az, amiről inkább le kellene mondania.

Az IBS egyenes út a bélrákhoz.

Az irritábilis bél szindrómának lehetnek olyan tünetei, melyek a bél daganatos megbetegedéseire emlékeztetnek (például véres széklet), de az IBS nem okoz rákot, és a betegség nem jelent fokozott rizikót sem.
Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések:Kérdezzen Ön is!

30061

További dietetikus magánrendelésekért kattintson!

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag