Alzheimer: egy betegség, amivel számolnunk kell

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Az Alzheimer-kór a felnőtt lakosság 20 százalékát érinti, mégis, a betegség korai stádiumában levő egyes jeleket sokan képtelenek értelmezni. Pedig a legelső szakaszban levő betegség egyes tüneteit még évtizedekre ki lehetne tolni - természetesen megfelelő körülmények és kezelés mellett.

A feledés betegsége

Az Alzheimer következménye a demencia, s ez a betegség együtt jár az időskori elbutulással. A szellemi képességek leépülése ellehetetleníti a normális napi életvitelt és az önellátást. Az Alzheimer-kór velejárója, hogy roncsolódik az egészséges agyszövet, ami végül el is sorvad. Számos családnál mutattak ki genetikai halmozódást, és ebben az esetben olyan géneket is azonosítottak, amelyek az Alzheimer-kór kialakulásával kapcsolatba hozhatók. Ezek működésének gátlásával, a betegség előrehaladását esetleg lassítani lehet. Az Alzheimer-kóros beteggel való együttélés rengeteg türelmet igényel.
Állítólag természetes néha elfelejteni az emberek nevét. Azonban a tárgyak, és a közeli hozzátartozók nevét elfelejteni egyáltalán nem természetes jelenség, amelynek a tünetei nem pusztán feledékenységből állnak. Sajnos kivétel nélkül az Alzheimer betegségben szenvedőknél visszafordíthatatlan szellemi károsodás következik be, ami tönkreteszi a beteg tanulási képességét, memóriáját és fogalmazóképességét is.

Társuló betegségek

Az előrehaladott Alzheimer-kórban szenvedő nem képes ellátni magát, így társuló betegségek alakulhatnak ki, például influenza vagy tüdőgyulladás. Sok esetben előfordulhat, hogy az érintett képtelen nyelni, így megakad a falat a torkán, és aspiráció következik be. Az előrehaladott stádiumnál gyakori a vizelet inkontinencia, ami miatt katétert kell behelyezni a betegnél. Mindez sajnos növeli a húgyutak fertőződésének kockázatát. A súlyos Alzheimer-kóros betegek sokszor elesnek, s ez nem egyszer komoly sérülésekhez vezet. Az esés eredményeként létrejött töréseknek a műtéti megoldása szintén kockázattal jár, mert a hosszan tartó ágynyugalom majd fokozatos rehabilitáció, amelyre egy törés után szükség van, nehezebben érhető el egy zavart tudatállapotú betegnél.
Az Alzheimer-kór első tünete a memóriazavar és a feledékenység

Az Alzheimer-kór első tünete a memóriazavar és a feledékenység


A feledékenység a betegség elején csupán elvétve jelentkezik, ám legtöbbször a rövid távú memória sérül. A kezdetben enyhe feledékenység azonban folyamatosan fennáll, ami egyre romlik az idő múlásával. Az Alzheimer-kóros beteg idővel elveszti a felügyeletet a számokkal, betűkkel, szavakkal kapcsolatban. Idővel az olvasás és az írás is leromlik. A betegek gyakran elveszítik időbeli és térbeli tájékozódó képességüket, ezért új környezetben segítségre szorulnak. Az elveszettség érzés bármilyen közegben kitarthat.

Amennyiben szeretne az Alzheimer-kór kezelésével kapcsolatos aktuális innovációkról és fejlesztési irányokról olvasni, kattintson ide és olvassa el cikkeinket.

A mindennapi problémák megoldása egyre nehezebbé, később kivitelezhetetlenné válik. Az Alzheimer-kórra jellemző, hogy a döntéshozás egyre nehezebbé válik. Az előrehaladott állapotban levő beteg a legalapvetőbb dolgok elvégzését is elronthatja vagy elfelejtheti. Az Alzheimer-kóros betegek hangulata ingadozóvá válhat. A még éppen csak kialakulóban levő betegség áldozatai valószínűleg észreveszik, hogy valami nincs rendben velük, ám ezt leplezni próbálják. A környezet gyakran csak akkor veszi észre a bajt, amikor a tünetek már nem leplezhetők.
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt