Máshol érezzük az ízeket?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Mindenki emlékszik arra a rajzra, melyen azt láthatjuk, hogy a nyelv különböző területein különböző ízeket érzünk, vagyis az egyes ízeket érzékelő receptorok különböző helyeken találhatóak meg. A kutatási eredmények azonban cáfolják ezt az elméletet.

A régi alaprajzos elmélet szerint a négy fő ízt a nyelvünk különböző területein érezzük: az édeset a nyelv hegyén, a sósat és a savanyút a nyelv két oldalán, míg a kesernyést ízt a nyelv hátsó részén. A szakemberek azonban állítják, ez az elmélet egyáltalán nem helytálló. Az egyes ízek érzékelésére specializálódott receptorok az egész nyelvünkön, tulajdonképpen "össze-vissza" megtalálhatóak.
A térképelméletet a 20. század elejére vezethetjük vissza: egy német szakember, David P. Hanig állapította meg azt, hogy a nyelvünkön vannak bizonyos területek, melyek különösen érzékenyek az ízekre, mert azokon nagyon sok ízlelőbimbó található (ilyen például a nyelv hegye).

Más részeken kevesebb ízlelőbimbó van, így ezeken a területeken nagyobb mennyiségű stimulusra van szükség azonos hatás kiváltásához. Valóban úgy érzékelhetjük, hogy a különböző területeken más-más ízeket érzünk intenzívebbnek, de a valóságban a különbségek elenyészőek. Hanig egy érdekes rajzzal igyekezett személéltetni az ízlelőbimbók egymáshoz viszonyított arányát, és ezt az illusztrációt értelmezték félre - emiatt terjedhetett el a nyelv ízlelőbimbóinak alaprajz-felfogása.

Hol is érezzük pontosan az ízeket?

Hol is érezzük pontosan az ízeket?


A valóságban azonban a nyelv minden része tartalmaz az egyes ízek érzékelésére alkalmas receptorokat, emellett a lágy szájpadláson és a torok egyes területein is találhatunk ízlelőbimbókat. Az ízlelőbimbók mellett két nagy ideg közvetíti az információkat a szájból az agyba, és ezek tulajdonképpen egyforma mértékben vesznek részt az ízérzékelésben: az egyik ideg sérülése vagy kiiktatása nem okoz ízlelésvesztést (vagy, mint a térkép-elmélet sugallja, egyes ízek érzékelésének képességének elveszítését).


Érdekesség, hogy az ízlelőbimbók alaprajzából kimaradt a rejtélyes ötödik íz, az umami érzékelésére alkalmas terület. Ez az íz, melyet pikánsként lehet a legjobban leírni, tulajdonképpen az ételek glutamáttartalmára vezethető vissza, vagyis a magas glutamáttartalmú ételekre jellemző az umami íz. Ezek közé tartozik például a paradicsom, a zeller, a gomba, a halak, a sajtok. Az umami ízt érzékelő receptorok a nyelv egész felületén megtalálhatóak, ezzel is cáfolva a nyelv alaprajz-elméletének tévességét.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag