Miért tüdőrákban hal meg a magyar?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Magyarország a lélekszámra vetítve világelső a tüdőrák előfordulásában, s az áldozatok számában is élen jár. De mi lehet erre a magyarázat?

Évente mintegy 11 ezer ember szembesül a tüdőrák diagnózisával, becslések szerint mintegy 30 ezer tüdőrákos beteg él Magyarországon. Ahogyan az elmúlt évtizedekben a férfi dohányosokhoz egyre inkább felzárkóztak a nők, egyre nagyobb a nők aránya a tüdőbetegek között is. Bár a dohányzókhoz képest abszolút kisebbségben vannak, nőtt a nemdohányzó tüdőrákos betegek száma is - írja a rakgyogyitas.hu.
Miért vezeti Magyarország a szomorú statisztikát? Erre azonban nincs kielégítő válasz. Tudjuk, hogy a tüdőrákot döntően a dohányzás okozza, viszont vannak a magyarnál többet füstölő népek is, s a légszennyezettség sem rosszabb annyival, mint máshol, hogy ez indokolná a sok beteget. A hazai egészségügyi ellátás persze messze nem tökéletes, viszont például a tüdőműtétek arányát vagy a gyógyszerekhez való hozzáférést tekintve nincs elmaradva az európai átlagtól, a magyar szakorvosok felkészültsége és tapasztalata ugyancsak versenyképes európai szinten, ez sem lehet tehát magyarázat.
A lap szerint feltételezték már a régióban élő emberek valamiféle genetikai hajlamát is a háttérben, ám erre máig nem találtak egyértelmű bizonyítékot. Az is elképzelhető, hogy - bár a forrástól függően a magyar adatok között is vannak különbségek - az egyes országok nyilvántartásának hiányosságai is hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország eminens adatszolgáltatóként rendre a táblázatok legfelső sorába kerül.

A tüdőrák a legkönnyebben elkerülhető, mégis a leggyakoribb daganat. Ahogyan az ötvenes évek után egyre több nő kezdett dohányozni, a nyolcvanas évekre felhalmozódtak az ő szervezetükben is a méreganyagok, s egyre nagyobb arányban meg is betegedtek. Amíg 1980-ban a tüdőrákos betegek 16 százaléka volt nő, ez 1990-re 19, 2000-re 27, 2010-re 35 százalékra nőtt, az elmúlt évben már 60-40 százalék volt az arány, a fővárosban pedig mára csaknem kiegyenlítődött a nemek súlya. A tüdőrákot a betegek 45 százalékánál IV-es stádiumban fedezik fel, amikor a daganat már áttétet adott a tüdőn kívül más szerv(ek)ben is. Ez a kései felfedezés is az egyik oka, hogy sok esetben már korlátozottak az orvosi lehetőségek, s minden évben 8-9 ezer ember meghal a betegség következtében.
A tüdőrákot a betegek 45 százalékánál IV-es stádiumban fedezik fel, amikor a daganat már áttétet adott a tüdőn kívül más szervekben is

A tüdőrákot a betegek 45 százalékánál IV-es stádiumban fedezik fel, amikor a daganat már áttétet adott a tüdőn kívül más szervekben is

Az Európai Lakossági Egészségfelmérés 2014-es adatai szerint 2009-ben a felnőttek 31 százaléka, 2014-ben 29 százaléka dohányzott. Az alkalmi dohányosok aránya csökkent (1,6 százalék), de ők egyébként is sokkal kevesebben voltak, mint a rendszeresen cigarettázók, akiknek az aránya érdemben nem változott. A 15-18 éves lányok 14 százaléka cigarettázik, a 18-34 éves nők 29 százaléka, a 35-64 év közöttiek 27 százaléka, a 65 évnél idősebb nők 7 százaléka gyújt rá rendszeresen. A 15-18 éves fiúk között a dohányosok aránya majdnem 25 százalék, a 18-34 éves férfiak körében a 2009-es 36 százalékos adat tovább nőtt, legutóbb immár 42 százalékot mértek. A középkorúak 35 százaléka, a 65 év felettiek 18 százaléka tartozik a rendszeresen dohányzók közé.

A tüdőrák egyik legjellegzetesebb tünete a légszomj, illetve a könnyű kifulladás, a tüdődaganatos betegek mintegy 90 százalékánál jelentkezhet. Ennek oka általában abban keresendő, hogy nem jut elegendő oxigén a szervezetünkbe. A tüdődaganatnál ez a tüdőben lévő tumor, esetleg a felgyülemlett folyadék vagy az elzáródott légutak miatt lehet. Tudjon meg többet, kattintson!

A tüdőben nemcsak tüdőrák miatt lehet daganat, más szervben kialakult tumor is adhat szóródást: a tüdőáttétek is több tízezer embert érintenek. Erre nem a tüdőrák gyógyszerei hatnak, s nem a tüdőrák kezelési protokollja érvényes: mivel a kiindulási daganat sejtjei jutottak el a tüdőbe, az elsődleges tumor kezelési lehetőségei a mérvadóak.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32441

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag