Arctisztítás: mit tegyünk a ragyogó bőrért?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

bőrgyógyászat, arctisztítás, arcápolás

A kéz mellett arcunk fedetlen bőrét éri a legtöbb környezeti hatás, és persze testünknek ez az a része, amit mindig mindenki láthat belőlünk. Sokan azt gondolják, hogy az arclemosásnál nincs egyszerűbb dolog, de ez nem feltétlenül igaz: rosszul megválasztott szerekkel és technikákkal könnyen árthatunk is a bőrünknek.


Arclemosás mindennap

A szakemberek azt javasolják, hogy akinek zsíros a bőre, naponta kétszer, akinek száraz-érzékeny, csak egyszer, este végezzen alapos, de gyengéd arctisztítást, aki pedig sportol, edzés után se feledkezzen meg erről a műveletről. Kerüljük a hagyományos szappant, mert az kiszáríthatja a bőrt, helyette válasszunk a bőrtípusunkhoz illeszkedő, kifejezetten erre a célra fejlesztett, jó minőségű terméket, amely hatékonyan távolítja el a szennyeződéseket, de nem sérti a bőr természetes védőrétegét. Az esti arclemosásnál ügyeljünk rá, hogy a sminket maradéktalanul eltávolítsuk.

A zsíros bőr kezelése

A zsíros bőr ápolásával kapcsolatban sok a tévhit, így nem ritka, hogy az egészségét túlszárítással veszélyeztetjük. Hogyan javíthatunk valóban a problémás bőr állapotán? Kattintson!

A micellás szerkezetű arclemosók nagyon alaposan tisztítanak, és úgy távolítják el az esetleges bőrhibákért felelős felesleges faggyút, hogy közben nem szárítják a bőrt, vagyis az nem veszít hidratáltságából. A szemkörnyék érzékeny bőrének tisztítása és a szemfesték lemosása különleges óvatosságot igényel. Erre a területre fokozottan, de az arcra általában is igaz, hogy az erős dörzsölés, akárcsak a forró vagy hideg víz használata kerülendő: ezek a szélsőséges hatások ugyanis nem tesznek jót a bőrnek.

Mindennapi ápolás belsőleg is

Az ember hajlamos megfeledkezni róla, hogy a ragyogó bőr nemcsak az alapos külső tisztításon és a megfelelő védő-ápoló és sminkkészítmények használatán múlik, de belülről is tennünk kell a tisztaságáért. A bőr tisztaságában közreműködő anyagcsere folyamatok akkor tudnak megfelelően működni, ha elegendő folyadékbevitellel segítjük, hogy szervezetünk kellően hidratált maradjon: ez 2-2,5 liter tiszta víz vagy más egészséges ital napi elfogyasztását jelenti. Mindezt kiegyensúlyozott, antioxidánsokban és esszenciális zsírsavakban gazdag étrenddel, az erősen cukrozott és gyorséttermi típusú ételek kerülésével érdemes megtámogatnunk, a táplálkozás ugyanis szintén közvetlen hatással van a bőr tisztaságára.

A micellás arclemosók kíméletesen de hatékonyan tisztítják arcbőrünket

A micellás arclemosók kíméletesen de hatékonyan tisztítják arcbőrünket

Tisztán tartás hosszú távon

Időről időre érdemes eltávolítani az arcbőr elhalt hámsejtjeit, és felfrissíteni a vérkeringést: az arcradírozással puhábbá, frissebb tónusúvá válik a bőrünk. A szakemberek tanácsa szerint legfeljebb egy héten egyszer radírozzunk: ha túl gyakran végezzük, az károsíthatja a bőrt. Van azonban, aki számára még ennél is ritkábban indokolt ez a fajta mélytisztítás: érdemes bőrgyógyásszal vagy kozmetikussal konzultálnunk, hogy kiderüljön, melyik csoportba tartozunk. Aki teheti, rendszeresen végeztessen kozmetikussal arckezelést. Akinek erre nincs módja, otthon is felvihet ápoló-tisztító arcmaszkot, de ezt is legfeljebb heti gyakorisággal tegye.

A tiszta bőr érdekében fontos továbbá, hogy ne nagyon nyúljunk az arcunkhoz, mert az érintésekkel kórokozókat juttathatunk a bőrbe, ennek következtében pedig könnyen keletkezhetnek apró gyulladások. Éppen ezért ne feledkezzünk meg az alapos kézmosásról sem, mielőtt bekrémezzük az arcunkat, hiszen ilyenkor az érintés elkerülhetetlen.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Apostol Éva
bőr-nemigyógyász-kozmetológus szakorvos
Kérdezek tőle

Foglalj orvost!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag