15 összetevő, amivel megelőzhető a szellemi leépülés

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy nemrég összeállított étrend hatékonyan védheti a szervezetünket az Alzheimer-kórral szemben, és azok esetében is jelentős mértékben csökkentheti a betegség kialakulásának rizikóját, akik nem tartják be szigorúan az előírásokat.

A diétát a chicagói Rush University Medical Center szakemberei dolgozták ki, Martha Clare Morris vezetésével. A MIND-diéta névre keresztelt étrend alapját a mediterrán étrend és a magas vérnyomás csökkentésére alkalmazott DASH diéta alkotja.
Mindkettőről bizonyították, hogy hatékony a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és a magas vérnyomás megelőzésében, és a legújabb kutatási eredmények szerint a demencia elleni küzdelemben is hatékony segítség lehet. Morrisék szerint az új étrendet jóval könnyebb követni, mint a DASH és a mediterrán diétát.

A mediterrán diéta segíthet a demencia megelőzésében

A mediterrán diéta segíthet a demencia megelőzésében


A MIND-diéta 15 összetevőből áll: 10 olyan ételcsoportból, melyek jót tesznek az agynak, és öt olyanból, melyeket jobb elkerülni. Az egészséges ételek között találjuk a zöld leveles zöldségeket, a zöldségféléket, az olajos magvakat, a bogyós gyümölcsöket, a hüvelyeseket, a teljes kiőrlésű gabonaféléket, a halakat, a szárnyasokat, az olívaolajat és a bort. A nem ajánlott ételek pedig a vörös húsok, a vaj és a margarin, a sajt, a péksütemények és édességek, valamint az olajban sült ételek.A szakemberek szerint a diéta minimum 35 százalékkal csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának rizikóját. 923, 58 és 98 év közötti chicagói férfi és nő étrendjét elemezték, akik egy nagyszabású, az öregedéssel és kognitív egészséggel foglalkozó felmérésben vettek részt. 2004 és 2013 közötti időszakból gyűjtöttek adatokat, és pontozták, hogy a résztvevők étrendje mennyire közelítette meg a MIND, a DASH vagy a mediterrán diétát.

Úgy találták, hogy minél közelebb volt valaki étrendje ezekhez az egészséges diétákhoz, annál kisebb volt nála az Alzheimer-kór kialakulásának esélye. A mediterrán diétát és a MIND diétát követőknél a kockázat 54, illetve 53 százalékkal volt alacsonyabb, míg a DASH diétánál ez az arány 39 százalék volt.

Azonban arra is rájöttek, hogy míg a mediterrán és DASH diétát nem túl szigorúan követők esetében nem csökkent a betegség rizikója, a MIND-diéta akkor is hatásosnak bizonyult, ha nem tartották be minden előírását. Ez pedig motiválhatja az embereket, hiszen nem kell lemondani a kedvenc ételeikről sem. Ráadásul minél tovább követte valaki a MIND-diétát, annál nagyobb védelmet nyújtott az a demencia ellen.
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag