Alzheimer-kór: már gyermekkorban kimutatható

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Már hároméves korban kimutatható az Alzheimer-kórhoz köthető elváltozás az agyban - állapították meg Hawaii-i kutatók.

Az Alzheimer-kór már hároméves korban változásokat okozhat az agy fejlődésében a Hawaii-i egyetem kutatói szerint. A betegség kialakulásának az ApoE4-es variáns lehet az egyik oka, illetve rizikófaktora - írja az Index.
Az Alzheimer-típusú elbutulás igen gyakori betegség - világszerte körülbelül 18 millió embert érint. A 65 éves lakosság körében körülbelül 1 százalékos az előfordulása, sajnos e kor felett ötévente megduplázódik az érintettek száma. A tanulmány során 1187 egészséges, három és húsz éves kor közötti gyereket vizsgáltak meg. A résztvevőkön genetikai teszteket végeztek, vizsgálták az agyi fejlődésüket és az ApoE4-es variáns után kutattak, így szerették volna jobban megérteni a kórt okozó tényezőket.

Sokan - hibásan! - az öregedés velejárójának tekintik a romló szellemi képességet. Általában szórványosan fordul elő, örökletes családi előfordulása 10 százalék alatti, de egyenes ági leszármazottak esetén körülbelül négyszeres a kockázat. Bővebben az alábbi linkre kattintva olvashatnak a betegségről!


A kutatók azt tapasztalták, hogy az E2E4-es genotípussal rendelkező gyerekek hippokampusza, amely az agy emlékezéshez kapcsolódó része, átlagban öt százalékkel kisebb, mint a leggyakoribbnak számító E3E3-as genotípussal rendelkezőké. Az E4E4-es variáció pedig gyengébb szerkezeti integritást mutatott ugyanezen a területen. Ráadásul az E4-es variánssal rendelkező gyerekek rosszabbul teljesítettek a memória- és mentális teszteken.
Óva int ugyanakkor a kutatást végző orvos, hogy az eredmények ismeretében egyértelmű következtetéseket vonjuk le. Az E4 ugyanis igen ritka, az Alzheimer kialakulása pedig függ az életmódtól és az étrendtől is, például a testmozgás csökkenti a betegség kialakulásának esélyét.
Már hároméves korban változásokat okozhat az agyban az Alzheimer-kór

Már hároméves korban változásokat okozhat az agyban az Alzheimer-kór

A betegség pontos oka ma még ismeretlen. A kutatások több elméleti feltételezésre is szolgáltattak bizonyítékot: például kimutathatók bizonyos genetikai eltérések. Az emlékezés, gondolkodás és más magasabb szintű intellektuális tevékenységekhez szükséges acetilkolin nevű idegi jelátvivő molekula (neurotranszmitter) szintjét következetesen alacsonyabbnak találták, mint az egészséges embereknél. Ugyancsak alacsonyabb szintet mutatott a szerotonin is, mely a kedélyállapot, az alvás, az agresszió alakításában vesz részt.
Forrás: Index
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag