Kiderült, ki tud könnyedén nyelvet tanulni

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Köztudott, hogy az idegen nyelvek elsajátítása nem mindenkinek megy azonos sebességgel. Van, akinek alig kell látható erőfeszítést tenni, hogy ragadjon rá a tudás, míg mások csak kemény küzdelem árán jutnak használható nyelvismerethez. Vajon mi az oka?

Úgy tűnik, a magyarázatot a különböző agyterületek egymással való kommunikációja, illetve annak hatékonysága adja - olvasható a Journal of Neuroscience folyóirat cikkében.
"Ezek az eredmények jó előrejelzését adhatnak, hogy egyes emberek esetében a nyelvtanulás sikeres lesz-e vagy kudarccal végződik" - mondta a tanulmány szerzője, Xiaoqian Chai.

Mi segíti az idegennyelv-tanulást?

Kutatók bizonyították, hogy minél több érzékünk kapcsolódik be a tanulásba, annál eredményesebbek vagyunk a nyelvtanulás területén. Kattintson!

A különböző régiók akkor is kommunikálnak egymással, amikor az agy pihen, és nem végez semmilyen konkrét feladatokat. Ezeknek a kapcsolatoknak az ereje - az úgynevezett nyugalmi állapotú kapcsolat - egyénenként változik. A különbségeket már korábban összefüggésbe hozták a viselkedésben tapasztalható eltérésekkel, beleértve a nyelvi képességet.

 Az idegen nyelvek elsajátítása nem mindenkinek megy azonos sebességgel

Az idegen nyelvek elsajátítása nem mindenkinek megy azonos sebességgel

Xiaoqian Chai és Denise Klein kutatók a McGill Egyetemen megvizsgálták, hogy a nyugalmi állapotban mért különbségek a csatlakoztathatóságban vajon összekapcsolódnak-e a második nyelv elsajátításával. A montreali neurológiai intézetben 15 angolul beszélő felnőtt agyát tanulmányozták, akik 12 hetes intenzív francia nyelvtanfolyamon vettek részt, s tesztelték a nyelvi képességeiket a kurzus előtt és után.

A nyugalmi állapotban lévő agyat funkcionális mágneses rezonancia képalkotással (fMRI) térképezték fel. Az agy két külön nyelvi régióját különösen éles szemmel figyelték: az egyik az a terület, amely a folyékony verbális kommunikációért, a másik pedig az olvasásért, a vizuális szóalakok felismeréséért felelős.

A kutatók tesztelték a résztvevők verbális és olvasási képességeit, sebességét a tanfolyam előtt és annak befejezése után is. "A legérdekesebb az a felismerés volt, hogy a kapcsolat a különböző agyi területek között már a tanulás megkezdése előtt megfigyelhető volt. Ez azt mutatja, hogy az emberek egy részénél adott az idegsejt minta, amely hozzásegít egy második nyelv könnyebb elsajátításához" - mondta Arturo Hernandez, a University of Houston neurológusa.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a nyelvtanulás sikerét előre eldönti az agyunk bedrótozottsága. Az agy nagyon képlékeny és alkalmazkodóképes, ami azt jelenti, hogy lehet rajta alakítani a tanulással és a tapasztalatokkal" - mondta Chai. Magyarán, ha nem megy helyből, attól még mehet szorgalommal. A mostani kutatások mindenesetre hozzájárulhatnak olyan módszerek kidolgozásához, amelyek megkönnyítik a nyelvtanulást a különböző képességű emberek számára.

Forrás: Science Daily

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32411

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +34 °C
Minimum:
+13, +21 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon növekedni, illetve vastagodni kezd a felhőzet, máshol még jellemzően derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag