Így élhetnek a férfiak addig, ameddig a nők

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Ma már keveseket lep meg az az információ, hogy a nők tovább élnek, mint a férfiak. Az Egyesült Államokban például a nők várható élettartama 81,2 év, míg a férfiak esetében ez a szám mindössze 76,4. Magyarországon ez a szám 78,7 év (nők) és 71,6 év (férfiak). Vajon miért van ez?

Nos, sokféle teória született a kérdésről, a múlt század hetvenes éveiben úgy vélték, a férfiak sokkal több munkahelyi balesettel, stresszel néznek szembe ráadásul lényegesen veszélyesebb dolgokba hajlamosak belebonyolódni.
Mára azonban ezek az elméletek megdőlni látszanak, egyrészt rengeteg a kulturális különbség a Földünkön, mégis egyformán rövidebb ideig élnek a férfiak. Másrészt ma már a fent említett munkahelyi kockázatok a nőket is érintik, igaz, ők többnyire még mindig megfontoltabb életet élnek.
A dolog nyitja tehát valószínűleg valamilyen biológiai különbség lehet, és ezzel el is ékeztünk az X és Y kromoszómákhoz. Mint köztudott, a nőknek két X kromoszómájuk, míg a férfiaknak egy X és egy Y kromoszómájuk van. Azaz a hölgyek esetében minden génből létezik egy másolat, ha az egyik meghibásodik, a másik a helyére tud lépni. A férfiaknál ez nem így működik.

Vannak, akik a szexhormonok számlájára írják a férfiak rövid életét, és valóban voltak olyan felmérési eredmények, amik azt mutatták, azok a férfiak, akinek eltávolították a nemi szerveit, szintén tovább éltek.
Akad még egy érdekes feltételezés. Míg a nők ugyan tovább élnek, az öregedési folyamat náluk a legtöbb esetben sokkal nehezebb, mivel egészségük a kor előrehaladtával sokkal gyorsabban romlik, mint a férfiaké. Különösen igaz ez az ízületekre és a csontokra. Elképzelhető, hogy ezekre a panaszokra az immunrendszer fokozott aktivitással reagál, és ez az általános egészségüket is óvja, tehát tovább élnek, mint a férfiak.
Köztudott tény: a nők tovább élnek, mint a férfiak

Köztudott tény: a nők tovább élnek, mint a férfiak

Időbe telik majd, míg pontosan megfejtik a nők hosszú életének titkát, van azonban három olyan gyakori halálok, amit minden férfi elkerülhet, hogy jobb túlélési esélye legyen:
  • Az első a magas vérnyomás, amit úgy lehet elkerülni, hogy a férfi egészségesebben étkezik. Kevesebb vörös hús, kenyér, krumpli és tészta ellenben több zöldség és gyümölcs kerül a tányérjára.
  • Rengeteg férfi életét követelik a különböző szívbetegségek, amiket el lehet kerülni például tejtermékek fogyasztásával. A felmérések szerint napi 3 adag már lényegesen, akár harmadával csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
  • A harmadik a dohányzás, ami természetesen nem csak a férfiak számára jelent veszélyt. A szakértők szerint a dohányzás akár 10 évvel is csökkentheti a várható élettartamot. Ugyanakkor, ha abbahagyjuk a dohányzást ez azonnal negyven százalékkal csökkentheti a cigarettához kapcsolódó halál esélyét.

Az emberek számára a legkorábbi idők óta az egyik legfontosabb kérdés az volt, miként lehetne az öregedést minél tovább elodázni. A fiatalság forrása nagy valószínűséggel csak mítosz, de megvannak a természetes módszerek arra, hogy az ember minél kijjebb tolja elkerülhetetlen találkozását a kaszással. Olvassa el, mit tehetünk az öregedés ellen!

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Miért kell nyáron erősíteni az immunrendszert?Probiotikumok

Miért kell nyáron erősíteni az immunrendszert?Probiotikus baktériumok nélkül nincs egészséges ember

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukobetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt sok lesz a felhő felettünk, csupán rövid időszakokra bukkanhat elő a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag