A lustaság a HIV-nél is károsabb lehet

Fel kell állnunk
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

túlsúly, lustaság, HIV-fertőzés, elhízás, ülő életmód

Egy amerikai kutató ezzel a sokkoló összehasonlítással igyekszik felrázni kórosan túlsúlyos nemzetét. A hangzatos felkiáltás mögött aggasztó megfigyelések rejlenek.

A LATimes.com értesülései szerint Dr. James Levine egy egész könyvet írt arról, hogy a székek és kanapék az életünkre törnek, illetve, hogy mit tehetnek az "áldozatok", hogy az ülőalkalmatosságok zsarnoksága ellen fellépjenek.

"Minden üléssel töltött órával két órát veszítünk az életünkből" - írta Levine, aki a jónevű Mayo Clinic és az Arizona State University közös kezdeményezésének, a futópaddal kombinált íróasztalnak az egyik feltalálója. A szakember szerint természetellenes, hogy napunk nagy részét ülve töltjük.

"Olyan modern életstílust hoztunk létre, amely szöges ellentétben áll azzal, mint amire testfelépítésünk alapján szükségünk lenne" - írja a szakember, aki természetesen a sok mozgás mellett tör lándzsát, többek között minden étkezés után sétál egy kicsit.

A lustaság könnyen elhízáshoz vezethet (Forrás: shutterstock.com)

A lustaság könnyen elhízáshoz vezethet (Forrás: shutterstock.com)


Ideális testsúly

A kalkulátor segítségével testmagassága, életkora és neme megadásával megtudhatja, milyen testsúly elérésével és megtartásával kedvez leginkább egészségének. Kattintson és már számolhat is!

"A jó hír, hogy nagyon könnyű változtatnunk ezen, a rossz viszont, hogy nagyon nehéz változtatnunk ezen" - tette hozzá a L.A. Times-nak adott interjújában, hozzátéve, hogy utóbbi különösen a számítógéppel dolgozó irodai munkások számára jelenthet akadályt.

A probléma megoldását Levine az úgynevezett dinamikus irodákban látja, ahol lehetőség nyílik munka közben is egy kis testmozgásra. Ugyanerre számít a nyugdíjasotthonok és osztálytermek esetében.

"A fitnesz-forradalom lassan megérkezik" - állítja Levine. "A trendi cégek és cégvezetők már nem sportautókat hajtanak majd, hanem a futópadot. Ez az egész a termelékenységről szól, onnantól pedig, ha az üzleti életben is felismerik, hogy az aktívabb munkaerő jobban teljesít, nem lesz nehéz arra ösztönözni a dolgozókat, hogy sportoljanak, mozogjanak többet."

Levine és kollégái számos kutatást végeztek a témában és több mint hét évnyi munkával többek között arra jutottak, hogy naponta két óra és 15 perc az a mozgásmennyiség, amelyre a testnek természetes igénye van. "A lustaságnak több halálos áldozata van, mint a dohányzásnak, vagy a HIV-nek" - ezzel a hatásos összehasonlítással igyekszik felrázni mindenkit a szakember. "Szó szerint halálra üljük magunkat!"

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Balogh Eszter
táplálkozástudományi szakember
Kérdezek tőle

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag