A férfi fogamzásgátlás új útjai

Milyen módszerekkel védekezhetnek a férfiak a nem kívánt terhesség ellen?
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

fogamzásgátlás, vazektómia, férfi fogamzásgátlás, gumi óvszer

A következő néhány évben a férfiaknak egyre több fogamzásgátlási lehetőség áll majd rendelkezésükre. Miközben Kínában, Indiában és Európában is orvoscsoportok foglalkoznak a kutatással.

Kezdjük a legalapvetőbbekkel, amit szinte mindenki ismer. Sokan szánják rá magukat, hogy vazektómiás műtét során elköttessék az ondóvezetéküket. A gyors, relatíve fájdalommentes beavatkozás során szinte 100 százalékig biztosak lehetnek a férfiak abban, hogy senkit sem ejtenek teherbe. Persze csak a néhány hónapos kivárási idő után, amíg a szervezetből kiürül a sperma. Ez az egyik leghatékonyabb módszer, de vannak hátrányai. A vezeték újra kinyílhat és előfordulhat, hogy a beavatkozás után fájdalom is fellép.

Megfelelő használat esetén a gumióvszer is szinte 100 százalékos védelmet nyújt, ráadásul a nemi úton terjedő betegségektől is megvéd. Azonban előfordulhat, hogy a gumi nem működik megfelelően és ekkor a nem várt terhességgel is számolni kell.

Fogamzásgátlás férfi szemmel: a védekezés a nők dolga

A férfiak a nemi betegségeknél is jobban tartanak a nem kívánt terhességtől, ennek ellenére több mint negyedük (27 százalék) egyáltalán nem szokott gondoskodni a védekezésről, további 13 százalék pedig rendszeresen megfeledkezik róla. Kattintson!

A legbiztosabb módja a nem tervezett terhesség kialakulásának, ha nem élünk nemi életet, bár valószínűleg kevesen élnének ezzel a megoldással.

Ezek mellett a jól ismert módszerek mellett akadnak kevésbé általánosan elterjedtek is. Sokan vélik úgy, hogy a magas hőmérséklet alkalmas lehet a termékenyítő képesség csökkentésére, de ez egyelőre nem bizonyított tény. Ugyanígy bizonytalan módszer a szűk alsónemű viselése.

A következő néhány évben a férfiaknak egyre több fogamzásgátlási lehetőség áll majd rendelkezésükre

A következő néhány évben a férfiaknak egyre több fogamzásgátlási lehetőség áll majd rendelkezésükre

A magas hőmérséklettel, Dr. Martha Voegeli, svájci orvos kísérletezett Indiában, itt a férfiak 47 fokos vízben ültek 45 percen keresztül 21 napig. Az eredmény, bár orvosilag nem elismert, hat hónapos biztonságos szex volt.

Sokan esküsznek a népi gyógyászatra, különösen Kínában, Afrikában és Brazíliában. A különböző növényi kivonatokból készült csodaszerek hatékonysága azonban finoman szólva sem tűnik megfelelőnek, elég csak az országok népességnövekedésére gondolni.

És akkor nézzük, mit hoz a jövő. Egy német ács például beültethető, a fogamzó képességet ki-be kapcsoló rendszert tervezett, amit saját magánt tesztelt is. Emellett folynak a fejlesztések a Vasalgel nevű szerrel, ami gyakorlatilag a vazektómiával megegyező hatású, de műtét helyett a gélt csak egy egyszerű injekcióval juttatják el a testbe és az eldugaszolja a járatot.

Brit kutatók kísérleteznek olyan esemény közbeni tablettán, ami azonnal lecsökkenti a férfiak spermakibocsátását. A gyógyszert érdekes módon egy másik egészségügyi készítmény okozta mellékhatásnak köszönhetően fedezték fel.

Nos, valószínűleg eltelik még pár év, míg hatékony megoldások születnek, de legalább nem kell az önmegtartóztatáshoz fordulni, ha biztosan nem akar az ember gyereket.

Forrás: Live Science

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Elek Csaba
nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos
Kérdezek tőle

Szakértőink által már megválaszolt kérdések:Kérdezzen Ön is!

30037

További nőgyógyász magánrendelésekért kattintson!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag