Örök jegyek a testen

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Vajon nyomtalanul elmulasztható-e valamennyi pattanás vagy sem? És mi marad a kiütéses betegségek után - seb vagy sima bőr? Megelőzhető-e a "lyukacsos", heges bőr, és csupán a helyes kezelést mulasztotta el a hegek viselője?

A maculától a makulátlan bőrig

A pattanások helyén a bőrszövet különböző mértékben károsodhat, pici seb keletkezik. A sebgyógyulás mechanizmusa egyéni eltéréseket mutat.

Nagyban függ a gyulladás nyomán kialakult szövetkárosodás kiterjedésétől, mélységétől, elhelyezkedésétől a bőr kollagén rostjaihoz képest, attól, hogy mennyire fertőződött el, és természetesen a bőrtípustól, örökletes hajlamtól is. Tehát nem lehet garanciát vállalni a hegmentes gyógyulásra akkor sem, ha a pattanásos bőrű ember mindent megtesz a hegesedés elkerülésére. Minden seb pici gyulladás, de ha el is fertőződik, az kedvez a hegesedésnek! A sok gennyet tartalmazó, fájdalmas csomók, hólyagok a bőr mélyebb rétegeit is érintik, és egyértelműen gyakrabban hagynak maguk után heges nyomot. Akár a gyulladást, akár a személyes hajlamot nézzük, a legjobb, amit tehetünk, a megelőzés!

Nézzük meg, mitől maradhat heg a pattanás helyén! A sérült szövet helyén a szervezet arra törekszik, hogy minél inkább helyreállítsa az eredeti szöveti szerkezetet. A pattanásos szövetkárosodás is kis sebként viselkedik a gyógyuláskor. Ha a helyreállítás teljesen sikerül, akkor a sebet záró, kezdetben normálisan pirosas és a bőrből kissé kiemelkedő hegszövet vérellátása csökken, ezért elhalványul. A valódi hegektől érdemes elkülöníteni ezeket az "álhegeket", ún. maculákat, amelyek nem maradnak meg végleg, bár akár hat hónapig is azt a benyomást kelthetik.

Elsősorban a sötét bőrűeknél az egykori gyulladásra erősebben pigmentált foltok emlékeztethetnek 1-2 évig. Ha nem napoztatjuk őket, hamarabb tűnnek el.

Valódi hegek - valódi gondok

A sebgyógyulást és a hegszövet átépülést valamelyest lehet befolyásolni, de sajnos vannak valódi hegek is - a tökéletlen helyreállítás nyomai -, amelyek már nem múlnak el, annak ellenére, hogy a heges szövet a sebgyógyulás után még 20 évig is változtathatja szerkezetét, kollagén rostjai átépülnek. Alapvető különbségeit azonban mégis megtartja: hiányozhat belőle a bőr színéért felelős színanyag, a melanin, másképp állnak benne a szöveti rostok, hiányzanak a szőrtüszők.

A különböző hegek különböző eséllyel tüntethetők el

A különböző hegek különböző eséllyel tüntethetők el


A pattanásoknál általában kétféle sebgyógyulási rendellenesség, tökéletlenség mutatkozik meg, attól függően, hogy a gyulladás nyomán fokozott szövetképződés indul a sebgyógyuláskor, vagy épp ellenkezőleg, a sérült, elpusztult szövet egyszer s mindenkorra elvész.

Előbbiek a keloidok vagy hipertrófiás hegek. Valószínűleg a kollagén-anyagcsere kisebb-nagyobb zavara miatti hegesedési rendellenesség, ami a 10-30 év közötti fiatalok között gyakoribb. Sajnos pont erre az időszakra esik a kamaszkori pattanásosság is.

A kollagén a bőr kötőszöveti rostjainak anyaga, amiből ilyenkor több képződik a kelleténél, ezért ez a heg sima, világosabb, mint a környezete és kissé kiemelkedik a bőrből. A keloid aknék családi halmozódást mutatnak, a hegek évekig fennállnak, de méretük - ahogy említettük - idővel csökkenhet.

A szövetvesztéssel járó aknés hegek - hasonlóak a bárányhimlő okozta hegekhez - gyakoribbak. Közös vonásuk, hogy bemélyednek a bőrfelszínbe. A legjellegzetesebbek az ún. jégcsákány hegek, általában az arcon keletkeznek, rendszerint kicsik, meredek oldalúak. Nevüket onnan kapták, hogy a bőrben lévő "lyukak" formája hasonlít a jégbe vágott csákánynyomhoz. Közülük a puha hegek javíthatók a bőr feszítésével, a kemények nem nyújthatók. Vannak mélyen ülő, tömött hegek, melyek általában elég nagyok, éles szélük, meredek oldaluk van. A jégcsákány hegek idővel ilyen hegekké alakulhatnak át.

A lágy hegek felületesek vagy mélyek lehetnek. Enyhén lejtő, összekunkorodó szélűek és belesimulnak a környező bőrbe. Általában kicsik és kör alakúak vagy hosszúkás formájúak.

A bőrgyógyászok megkülönböztetnek még atrófiás makulákat (azaz kicsi, lágy, olykor ráncos alapú, kékes hegeket, melyek idővel krémszínűvé válnak, és kevésbé lesznek láthatók) és follikuláris maculás atrófia névre hallgató hegeket (főleg a törzsön kialakuló, kis, fehér puha szövethiányos hegek, melyek kissé a bőrfelszín fölé emelkednek), melyek éveken át láthatók.

Orcapirító nyomok

A különböző típusú hegek iménti felsorolása valójában egy dolog miatt fontos a nemkívánatos pöttyökkel "megáldott" olvasóknak: amint láttuk, a különböző hegek különböző eséllyel tüntethetők el.

A legjobb módszer az aknés hegek megelőzése, az akne minél korábbi kezelésének elkezdése! A három évnél nem régebbi akne esetében várható a legteljesebb hatás. A meglévő hegek még rábírhatók, hogy kevésbé legyenek feltűnőek, de mindenképpen sok türelemre, időre és olykor anyagi ráfordításra is szükség van a sikerhez. Érdemes hát tájékozódni "az eső előtti és után köpönyegekről", azaz a kezelésről.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32442

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag