Szemtengely-ferdülés tünetei és kezelése

Meixner Zoltán

 Meixner Zoltán

 

Dr. Domsa Patrícia

 Dr. Domsa Patrícia

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a szemtengely-ferdülés?

A szemtengelyferdülés vagy asztigmatizmus a szaruhártya, ritkábban a szemlencse tökéletlensége, amely olykor homályos látást, a betűk, jelek tévesztését okozza.

Az asztigmatizmus akkor jelentkezik, amikor a szem elülső felülete (szaruhártya), vagy a szemlencse görbülete egy kissé deformálódott valamelyik irányba, nem képez csaknem tökéletes félgömb felszínt, azaz a felület bizonyos területeken laposabb vagy meredekebb lehet. Az asztigmatizmus a közel- és távollátást is zavarhatja. A betegség már születéstől fogva észlelhető lehet.

A szemtengely-ferdülés diagnózisa

A kórisme megállapítására a szemorvos általában átfogó vizsgálatot végez. Először is a látásélességet teszteli egy erre a célra kialakított olvasótábla segítségével.

Megméri a szaruhártya görbületét egy úgynevezett keratometer vagy keratoszkóp segítségével, amely igazolhatja vagy kizárhatja a fénytörési hibát ezen a helyen. A szaruhártya görbületének ismerete fontos információ a kontaktlencse illesztése miatt. A szaruhártya felszíni görbületét számítógépes szaruhártya feltérképezéssel is meg lehet határozni. Ilyenkor a keratoszkópot videokamerával is ellátják, amely felvételt készít a szaruhártya felszínéről, s ezt a számítógép kiértékeli.

Szemtengely-ferdülés esetén átfogó vizsgálatot végeznek

Szemtengely-ferdülés esetén átfogó vizsgálatot végeznek


A látásélesség vizsgálat során az orvos különböző próbalencséket helyez a próbakeretbe, annak megállapítására, hogy melyik segítségével lát a páciens tiszta éles képet. Az orvos úgynevezett retinoszkópot is használhat, amely egy fénysugarat irányít a szembe, annak felmérésére, hogy a szem hogyan fókuszálja a fényt.

Ezekkel az eljárásokkal lokalizálni lehet a fénytörési hibát, és meg lehet határozni a paramétereit, amely segít a megfelelő kontaktlencse vagy szemüveg kiválasztásában.

A szemtengely-ferdülés okai és tünetei

A szemtengelyferdülés homályos vagy torz látást, szemfeszülést és fejfájást okozhat. Ez olykor a mindennapi feladatok ellátását is megnehezíti. Az enyhébb fokú asztigmatizmus gyakran úgy derül ki, hogy a szem erőltetése nélkül már nem elég jó minőségű a látás, ami orvoshoz kényszeríti a betegeket.

A szem két része, a szaruhártya és a lencse fókuszálják a képeket. Egy hibátlan szemben mindkét fókuszáló elemnek tökéletes a görbülete és sima a felülete. Ez teszi lehetővé, hogy a szem hátsó részére, a retinára éles képet vetítsenek. Azonban ha a szaruhártya vagy a lencse nem egyenletesen ívelt, akkor a fénysugarak nem a megfelelő pontra fognak megérkezni. Ez a fénytörési hiba okozza az asztigmatizmust. A betegségnek azt a fajtáját, amikor a szaruhártya okozza a fénytörési hibát, korneális asztigmatizmusnak, ha pedig a lencse, akkor lentikuláris asztigmatizmusnak nevezik.

Mindkét típus látászavart okozhat. A homályos látás előfordulhat egynél több irányban is, akár vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan. A rendellenesség együtt járhat más fénytörési hibákkal, rövidlátással és a távollátással kombinálva is.

A szemtengelyferdülés már a születéstől fogva észlelhető lehet, de később is kialakulhat a szem sérülése, betegség vagy műtét következtében. Az asztigmatizmust nem befolyásolja, illetve súlyosbítja a szem erőltetése, például a gyenge fényviszonyok közötti olvasás, a túl közelről való tévézés, illetve a kancsalság.

Kezelés

Az asztigmatizmus kezelésének célja, hogy minél egyenletesebbé tegye a görbületet, amely a homályos látást okozza, és ezáltal javítsa a látást. A kezelések során korrekciós lencséket és refraktív sebészetet alkalmaznak. A lencsék lehetnek speciális kialakításúak is, amelyek korrigálják a szem egyenetlen alakját, illetve kijavíthatják a többi fénytörési hibát (például a rövidlátást és a távollátást) is.

A kontaktlencse is alkalmas a korrekciókra. Igen sokféle áll rendelkezésre, beleértve a kemény, a lágy, a hosszú ideig viselhető, a napi, a merev, a gázáteresztő és bifokális kontaktlencséket. Ezek közül kell az orvossal konzultálva kiválasztani azt a típust, amely a paciensnek a leginkább megfelel.

A szemészet egy viszonylag új fejlesztése az ortokeratológia (röviden OK). Ennek célja a szem felszínének szabályossá alakítása. Ezt egy speciális merev OK kontaktlencse segítségével lehet elérni, amelyet éjszaka, alvás közben kell viselni. A szaruhártya felveszi a kontaktlencse alakját, amit - tartós használattal - napközben, a lencse viselése nélkül is megtart, s így az éleslátás is megmarad. A kezdeti napi viselés után már elég akár három naponta felhelyezni az éjszakai lencsét. Habár a hatás az első naptól fogva megvan, körülbelül egy hónapos viseléssel alakul ki az igazán tartós és tökéletesen éles látás. A viselés elhagyásával a szaruhártya lassan visszatér eredeti alakjához. Arra azonban figyelni kell, hogy a kontaktlencse huzamosabb ideig történő viselése növeli a szemfertőzés veszélyét.

A kezelések másik irányát a refraktív sebészet képviseli, amelynek több fajtája is létezik. A LASIK (laser-assisted in-situ keratomileusis) eljárás során a sebész egy speciális eszközzel vagy lézerrel kör alakú metszést ejt a szaruhártya felszínén, s az alatta lévő réteget, hőt nem termelő excimer lézerrel, megfelelő alakúra "faragja".

Az előző eljáráshoz sokban hasonlító fotorefraktív keratektómia (Photorefractive keratectomy - PRK) során szintén eltávolítják a szaruhártya külső védőrétegét és excimer lézerrel változtatják meg a szaruhártya görbületét.

A LASEK (laser-assisted subepithelial keratomileusis) műtét során az előzőeknél sokkal vékonyabb szaruhártya réteget metszenek, ami a szem kisebb sérülési kockázatával jár. A LASEK műtét azokban az esetekben lehet a jobb választás, ha vékony a páciens szaruhártyája, vagy ha nagy a kockázata a szem sérülésének a munkahelyen, vagy például sportolás miatt.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük Dr. Domsa Patrícia szemész-gyermekszemésznek.

Kategória: Szemészeti problémák

Orvost vagy magánrendelőt keresek Szemtengely-ferdülés kezelésére! További kérdésem van Szemtengely-ferdülés témában
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag