Lewy-testes demencia tünetei és kezelése

Durbák Ildikó

 Durbák Ildikó

 

Dr. Kovács Tibor, a SOTE Neurológiai Klinika egyetemi docense, igazgatóhelyettes

 Dr. Kovács Tibor, a SOTE Neurológiai Klinika egyetemi docense, igazgatóhelyettes

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a Lewy-testes demencia?

A Lewy-testes demencia az agyállomány jellegzetes elváltozása. Az idegsejtekben úgynevezett Lewy-testek képződnek, az agyban elsorvadnak és elpusztulnak az idegsejtek. A beteg szellemi tevékenységének hanyatlása gyakran rendkívül gyors és feltartóztathatatlan. A kór gyógyíthatatlan.

A Lewy-testes demencia előfordulása

Inkább férfiaknál fordul elő, leggyakrabban idős korban diagnosztizálják a betegséget. A gyakoriságáról nincsenek pontos adatok, ugyanis a tünetei alapján könnyen összetéveszthető az Alzheimer-kórral és más demenciákkal, de valószínűleg a második leggyakrabban előforduló, elsődleges idegsejtpusztulás okozta demenciaforma.

A Lewy-testes demencia okai

Nem ismertek a Lewy-testes demencia okai. Egyes vélekedések szerint ösztrogén miatt ritkább a nők esetében az a betegség (ez azonban spekulatív, nincs rá adat).

A Lewy-testes demencia tünetei

A tünetek sokszor nagyon hasonlítanak az Alzheimer-kórra, mivel a betegségben gyakran az Alzheimer-kórra jellegzetes agyszövettani elváltozások is kimutathatók. Alattomos kezdet jellemző rá, a változások eleinte alig tűnnek fel a beteg környezetében élőknek. Ám az ítélőképesség és az elvont gondolkodás már a korai stádiumban károsodik.

A betegségre jellemző, hogy a szellemi működés szinte egyik napról a másikra (de néha akár óráról órára is) változik: van olyan nap, amikor a beteg képes a kommunikációra, összefüggő mondatokat alkot, másnap viszont csak némán ül, nem figyel semmire, zavart. Lassan, nehezen mozognak, járás közben előredőlnek, csoszognak, mozgásuk a Parkinson-kórban megfigyelthez válhat hasonlóvá. A Lewy-testes demenciában szenvedőkben jellegzetesek a betegség korai szakaszában, gyakran még a demencia kifejlődése előtt megjelenő vizuális hallucinációk. Ezek általában komplex, részletes látomások. A panaszok kezdetétől a várható élettartam 6-12 év.

A Lewy-testes demencia diagnózisa

Jelenleg nem ismert olyan laboratóriumi vagy képalkotó vizsgálat, ami megbízható eredményt adna. A beteg vizsgálatával felállított diagnózis nem minden esetben tud különbséget tenni a Lewy-testes demencia és az Alzheimer-kór között.

Biztosat csak a boncolás során nyert agyi szövetminta mikroszkópos elemzése után mondhatnak az orvosok, ekkor látszik, hogy a Lewy-testek az agy minden területén megtalálhatóak. (Egyébként a Parkinson-kór esetén is előfordulnak Lewy-testek, ám akkor inkább csak az agy egy részén.) A mikroszkóppal kimutatható változások eltérnek az Alzheimer-kórban látottaktól.

Lewy-testes demencia tünetei és kezelése

Lewy-testes demencia tünetei és kezelése

A Lewy-testes demencia kezelése

A Lewy-testes demencia gyógyíthatatlan, visszafordíthatatlan betegség, és nincs kialakult kezelési módja. A hallucináció, zavartság körültekintően megválasztott gyógyszeres kezeléssel csökkenthető, illetve az Alzheimer-kór esetén használt gyógyszerek (az úgynevezett kolinészterázgátlók) hatásosak a betegség gondolkodási tüneteinek kezelésében.

A Lewy-testes demencia megelőzése

Az időskori mentális tevékenység és fizikai aktivitás fenntartása jótékony hatású lehet a megelőzés során. Multivitaminok szedéseés az egészséges életmód is fontos, bár bizonyíték nincs rá, hogy valóban megelőzhető ezzel a betegség kialakulása.

Hasznos tudnivalók

A Lewy-testes demenciában szenvedő beteg mozgása nehézkessé válik, többször eleshet. Gyógytornával lehet segíteni a mozgáskoordináción, ha pedig már nagyon nehezére esik a járás, akkor érdemes valamilyen segédeszközt használnia (például járókeret vagy kerekesszék). A végső stádiumban a beteg már nem képes ellátni magát.

Kategória: Ideggyógyászati megbetegedések

Orvost vagy magánrendelőt keresek Lewy-testes demencia kezelésére! További kérdésem van Lewy-testes demencia témában
Aktuális
Miért kell nyáron erősíteni az immunrendszert?Probiotikumok

Miért kell nyáron erősíteni az immunrendszert?Probiotikus baktériumok nélkül nincs egészséges ember

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukobetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+30, +36 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban szerdán délelőtt változóan felhős időre van kilátás, keleten helyenként felhő is alig lesz az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag