Histiocytoma tünetei és kezelése

Legútóbb frissült: 2016.05.28 13:40

 Szabó Emese

 

 dr. Erős Nóra Ph.D., bőrgyógyász, kozmetológus, venerológus szakorvos

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a histiocytoma?

A histiocytoma egy jóindulatú bőrnövedék, teljesen ártalmatlan. Leginkább egy kivakart pattanáshoz hasonlatos, ami kicsit hegesen, pigmentáltan gyógyul. Külleme egyáltalán nem ijesztő, a képlet inkább csak esztétikailag lehet zavaró.

bőrnövedék

A histiocytoma előfordulása

A probléma férfiakat és nőket egyaránt érinthet, előfordulási gyakoriságában nincs különbség a nemek között. A panasz viszonylag ritka, a bőrgyógyászati rendeléseken nagyjából havi rendszerességgel találkoznak vele az orvosok. Előfordulásáról pontos adatok nincsenek, de például a közismert és nagyon gyakori fibrómáknál , tehát a bőrszínű, 1-2 milliméteres csüngő bőrképleteknél lényegesebben ritkábban jelenik meg.

A histiocytoma okai

Abban nem egységes a szakirodalom, hogy a histiocytoma kialakulását megelőzi-e valamilyen mikrotrauma. Egyes források szerint rovarcsípés lehet az előzménye, míg mások szerint szőrtüszőgyulladás, amelyet az érintett elvakar. Olyan források is vannak, amelyek szerint spontán alakul ki, a páciensek nem tudnak róla, hogy helyükön korábban bármi is lett volna. A pontos kiváltó ok tehát nem ismert, de a feltételezések szerint kialakulásához alkati sajátosság is kell. Az mindenképpen erre utal, hogy aki egy histiocytomával orvoshoz fordul, annak rendszerint találnak még többet is a testén.

A histiocytoma tünetei

A jóindulatú bőrnövedék legtöbbször 3-4 milliméteres, tehát körülbelül lencsényi nagyságú, barnásszürke, tömött, heges tapintatú, a bőrből alig emelkedik ki. A közepe jellemzően jobban kitüremkedik és világosabb, a széle egy kicsit sötétebb. Viszketni nem szokott, emiatt ha például az alsó végtag hátsó részén van, általában észre sem szokták venni.

A növedék többnyire a végtagokon jelenik meg, ritkábban a törzsön, de az arc szinte soha nem érintett. A histiocytoma általában annyira jellegtelen, hogy pusztán emiatt az érintettek nem is szoktak orvoshoz fordulni: az a jellemzőbb, hogy kivakart pattanás maradványának titulálva csak akkor mutatják meg szakembernek, ha egyéb panasz miatt amúgy is bőrgyógyászhoz fordulnak.

A histiocytoma diagnózisa

A diagnózist a klinikai kép alapján állítják föl az orvosok. A tünet annyira típusos, hogy egyéb vizsgálatra, például szövettanra nincs is szükség. Elvétve fordul csak elő, hogy megítélése kérdéses, ilyenkor az eltávolítás után elvégzik a szövettani vizsgálatot.

A histiocytoma diagnózisát klinika kép alapján állítják fel

A histiocytoma diagnózisát klinika kép alapján állítják fel

A histiocytoma kezelése

Ugyan a histiocytomát el lehet távolítani, de a gyakorlatban erre ritkán szokott sor kerülni. A bőrgyógyászok erről az érintetteket azért szokták lebeszélni, mert a bőrtünet teljesen ártalmatlan, azt viszont nem lehet előre megmondani, hogy eltávolítása milyen heget hagy hátra. Ez ugyanis minden esetben az egyéni hajlamtól függ, és előfordulhat, hogy a visszamaradó heg nagyobb és feltűnőbb lesz, mint amilyen maga a histiocytoma volt. Ha az érintettet a bőrnövedék mégis zavarja, sebészileg lehet eltávolítani.

A histiocytoma gyógyulási esélyei

A histiocytoma magától nem múlik el, sebészi úton lehet csak eltávolítani. Ez esetben egyéni hajlam kérdése, hogy milyen heget hagy maga után.

A histiocytoma megelőzése

Mivel pontos kiváltó oka nem ismert, nem tudni azt sem, miként lehet megelőzni a histiocytoma megjelenését.

Szövődmények

A histiocytoma rosszindulatúvá nem fajulhat el, komolyabb problémát az sem jelent, ha esetleg megsértik vagy irritálják.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Erős Nóra bőrgyógyász Ph.D., kozmetológus, venerológus szakorvosnak.

Kategória: Bőr- és nemi betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Histiocytoma kezelésére! További kérdésem van Histiocytoma témában
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Dr. Apostol Évabőr-nemigyógyász-kozmetológus szakorvos


Kérdezek tőle

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+12, +17 °C
Minimum:
+8, +14 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég további eső, zápor alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag