Histiocytoma tünetei és kezelése

Legútóbb frissült: 2016.05.28 13:40

 Szabó Emese

 

 dr. Erős Nóra Ph.D., bőrgyógyász, kozmetológus, venerológus szakorvos

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a histiocytoma?

A histiocytoma egy jóindulatú bőrnövedék, teljesen ártalmatlan. Leginkább egy kivakart pattanáshoz hasonlatos, ami kicsit hegesen, pigmentáltan gyógyul. Külleme egyáltalán nem ijesztő, a képlet inkább csak esztétikailag lehet zavaró.

bőrnövedék

A histiocytoma előfordulása

A probléma férfiakat és nőket egyaránt érinthet, előfordulási gyakoriságában nincs különbség a nemek között. A panasz viszonylag ritka, a bőrgyógyászati rendeléseken nagyjából havi rendszerességgel találkoznak vele az orvosok. Előfordulásáról pontos adatok nincsenek, de például a közismert és nagyon gyakori fibrómáknál , tehát a bőrszínű, 1-2 milliméteres csüngő bőrképleteknél lényegesebben ritkábban jelenik meg.

A histiocytoma okai

Abban nem egységes a szakirodalom, hogy a histiocytoma kialakulását megelőzi-e valamilyen mikrotrauma. Egyes források szerint rovarcsípés lehet az előzménye, míg mások szerint szőrtüszőgyulladás, amelyet az érintett elvakar. Olyan források is vannak, amelyek szerint spontán alakul ki, a páciensek nem tudnak róla, hogy helyükön korábban bármi is lett volna. A pontos kiváltó ok tehát nem ismert, de a feltételezések szerint kialakulásához alkati sajátosság is kell. Az mindenképpen erre utal, hogy aki egy histiocytomával orvoshoz fordul, annak rendszerint találnak még többet is a testén.

A histiocytoma tünetei

A jóindulatú bőrnövedék legtöbbször 3-4 milliméteres, tehát körülbelül lencsényi nagyságú, barnásszürke, tömött, heges tapintatú, a bőrből alig emelkedik ki. A közepe jellemzően jobban kitüremkedik és világosabb, a széle egy kicsit sötétebb. Viszketni nem szokott, emiatt ha például az alsó végtag hátsó részén van, általában észre sem szokták venni.

A növedék többnyire a végtagokon jelenik meg, ritkábban a törzsön, de az arc szinte soha nem érintett. A histiocytoma általában annyira jellegtelen, hogy pusztán emiatt az érintettek nem is szoktak orvoshoz fordulni: az a jellemzőbb, hogy kivakart pattanás maradványának titulálva csak akkor mutatják meg szakembernek, ha egyéb panasz miatt amúgy is bőrgyógyászhoz fordulnak.

A histiocytoma diagnózisa

A diagnózist a klinikai kép alapján állítják föl az orvosok. A tünet annyira típusos, hogy egyéb vizsgálatra, például szövettanra nincs is szükség. Elvétve fordul csak elő, hogy megítélése kérdéses, ilyenkor az eltávolítás után elvégzik a szövettani vizsgálatot.

A histiocytoma diagnózisát klinika kép alapján állítják fel

A histiocytoma diagnózisát klinika kép alapján állítják fel

A histiocytoma kezelése

Ugyan a histiocytomát el lehet távolítani, de a gyakorlatban erre ritkán szokott sor kerülni. A bőrgyógyászok erről az érintetteket azért szokták lebeszélni, mert a bőrtünet teljesen ártalmatlan, azt viszont nem lehet előre megmondani, hogy eltávolítása milyen heget hagy hátra. Ez ugyanis minden esetben az egyéni hajlamtól függ, és előfordulhat, hogy a visszamaradó heg nagyobb és feltűnőbb lesz, mint amilyen maga a histiocytoma volt. Ha az érintettet a bőrnövedék mégis zavarja, sebészileg lehet eltávolítani.

A histiocytoma gyógyulási esélyei

A histiocytoma magától nem múlik el, sebészi úton lehet csak eltávolítani. Ez esetben egyéni hajlam kérdése, hogy milyen heget hagy maga után.

A histiocytoma megelőzése

Mivel pontos kiváltó oka nem ismert, nem tudni azt sem, miként lehet megelőzni a histiocytoma megjelenését.

Szövődmények

A histiocytoma rosszindulatúvá nem fajulhat el, komolyabb problémát az sem jelent, ha esetleg megsértik vagy irritálják.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Erős Nóra bőrgyógyász Ph.D., kozmetológus, venerológus szakorvosnak.

Kategória: Bőr- és nemi betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Histiocytoma kezelésére! További kérdésem van Histiocytoma témában
Aktuális
Bőrbetegségek: egészségügyi problémák a háttérbenBőrgyógyászat

Bőrbetegségek: egészségügyi problémák a háttérbenKellemetlen tüneteket produkálnak és esztétikai gondot is jelenthetnek

19 tipp köhögéscsillapításraKöhögés

19 tipp köhögéscsillapításraA köhögés legfontosabb kiváltói

November, a férfiak hónapja!Prosztata

November, a férfiak hónapja!Movember mozgalom: a férfiak egészségének védelme

Szokások, amik tönkreteszik a hallástHallás

Szokások, amik tönkreteszik a hallástVannak dolgok, amiket jobb, ha elkerülünk!

Miért húzódhat el a rekedtség?Rekedtség

Miért húzódhat el a rekedtség?Az elhúzódó rekedtség lehetséges okai

Alvajárás közben jöhetnek a krokodilokAlvajárás

Alvajárás közben jöhetnek a krokodilokÁrtalmatlan tevékenységek, melyek veszélyforrássá változnak

Együtt élni az IBD-velIBD

Együtt élni az IBD-velAz IBD jelenleg gyógyíthatatlan kór

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Dr. Apostol Évabőr-nemigyógyász-kozmetológus szakorvos


Kérdezek tőle

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +15 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a ködök főleg északon, északkeleten tartósan megmaradnak, másutt fokozatosan kisüt a nap, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag