Fahéj: kiváltja vagy enyhíti a reflux tüneteit?

A fahéj tudományos megítélése a reflux kapcsán erősen vitatott.

A refluxos állapotot számos tényező kiválthatja: az étrend, a stressz, a testsúly, a dohányzás, a terhesség és más életmódbeli sajátosságok. Különösen egyes elfogyasztott élelmiszerek és fűszerek indíthatják be a panaszokat. Sokan mondják, hogy refluxosként nekik nem jó a fahéj, ugyanakkor ennek tudományos megítélése széles körben vizsgált és vitatott. Mind a mai napig nem született olyan tudományos bizonyíték, amely arra utalna, hogy a fahéj súlyosbítaná a savasrefluxtüneteit. Igaz, arra sincs perdöntő bizonyíték, hogy a fahéj enyhítené ezeket - írta a Health Line.

reflux
A refluxos állapot kiváltó okai egyénenként eltérnek. Fotó: Getty Images

A kutatók sokszor vizsgálták a fahéj élettani hatásait, így a refluxszal való kapcsolatát. De eddig egyetlen esetben sem sikerült igazolni vagy cáfolni, hogy a fahéj kiváltaná a refluxos állapotot. Egyes beszámolók szerint néhány embernél, nagy mennyiségben elfogyasztott fahéj esetén romolhat a reflux. Ugyanakkor ezt a fűszert ritkán eszik önmagában és akkor is kis mennyiségben, például süteménybe vagy kávéba rakva, és ez megnehezíti, hogy az esetleges hatásait közvetlenül a refluxos tünetekhez kössék.

A reflux okai változatosak

A savas reflux kiváltó okai egyénenként eltérnek: ami az egyik személyt érinti, nem biztos, hogy a másikra is hatással lehet. Ezért fontos, hogy figyeljünk saját étkezési szokásainkra, hogy megállapítsuk, vajon a fahéj vagy más élelmiszerek váltják-e ki a tüneteket. Ha úgy látjuk, hogy a fahéj okozhatja a problémákat, próbáljuk meg 3-4 hétig kiiktatni az étrendből. Ha refluxos tünetek nem javulnak, újra beilleszthetjük az étrendünkbe. Szakértők szerint, amíg további kutatások nem állnak rendelkezésre, az a legjobb, ha hallgatunk a testünkre. És csak azokat az ételeket száműzzük étrendünkből, amelyek a saját tapasztalatunk alapján rontják a savas reflux tüneteit.

A refluxos állapotot főként a kávé, a csokoládé, az alkohol, a menta, a savas üdítőitalok, mint például a narancslé és a paradicsomlé válthatják ki. A chili paprika, feketebors, és általában a fűszeres ételek szintén panaszokat okozhatnak. Ezek az ételek irritálhatják a nyelőcső alsó záróizmát, a nyelőcső alján lévő izomköteget, amely szabályozza az élelmiszernek a gyomorba való mozgását. Amikor a záróizom gyengül, a gyomorsav bejut a nyelőcsőbe és károsítja, felmarja a nyálkahártyát, jellegzetes égető érzést okozva.

Azon túl, hogy a gyomorból visszaöklendezett savas gyomortartalom kellemetlen tüneteket, így gyomorégést, száraz köhögést, csuklást, rekedtséget, hörgőgörcsöt, asztmás rohamokat is kiválthat, kezelés hiányában szervi elváltozásokat, krónikus tüdőbetegséget és nyálkahártya-gyulladást is előidézhet.

A reflux kezelése

Az esetek többségében a savas visszafolyás életmódbeli változtatásokkal és diétával kezelhető. A nehezen emészthető zsíros ételeket, a csokoládét valamint a savas citrusféléket, a paradicsomot illetve a borsot érdemes az étrendünkből kiiktatni. Mindezek mellett fel kell hagyni a gyomrot megterhelő, bőséges étkezésekkel, térjünk át inkább a többszöri, kisebb mennyiségű étel fogyasztására. A kávé- és alkoholfogyasztás teljes elhagyása mellett segíthet a napi rutin megváltoztatása is. Az esti étkezés és a lefekvés között legalább 2-3 órát hagyjunk a gyomornak, hogy legalább részben kiürüljön. Vagy ne viseljünk hasban szűk ruhákat, mert ez nyomást helyez a gyomorra, ami nem kedvez a refluxnak. Ha a reflux súlyosbodik, illetve hosszabb ideje fennáll, szükséges lehet az orvosi segítség és a gyógyszeres kezelés.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: