Nem is olyan egészséges a vörösbor?

A vörösbor talán mégsem hat olyan jótékonyan az egészségre, mint ahogy azt eddig hittük - állítják a tudósok, akik az italnak azt az összetevőjét tanulmányozták, amelyet a szív- és érrendszeri előnyök forrásaként tartanak számon.

A kutatócsoport az olasz Chianti régió 800 falusi lakosát vette górcső alá, hogy világossá váljon, van-e mérhető előnye a helyi itókának. Az eredmények alapján semmilyen bizonyítékot nem sikerült találni arra vonatkozóan, hogy a rezveratrol nevű összetevő megelőzné a szívbetegséget vagy növelné az élettartamot.

A szakértők szerint további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy döntő jelentőségű választ kaphassunk a témában. Rengeteg tanulmány hivatott megmagyarázni, miért olyan alacsony a szívroham előfordulási aránya Franciaországban annak ellenére, hogy a helyi lakosok zsírban gazdagon táplálkoznak. Vannak, akik a mértékkel fogyasztott vörösbort vélik a jelenség kulcsának.

Kutatások bizonyítják, hogy a rezveratrol áll az összefüggés hátterében. Richard Semba, a Johns Hopkins Egytem orvosi karának professzora kollégáival együtt nem talált bizonyítékot erre. Két toszkán kisvárost szemeltek ki a vizsgálathoz, ahol 783 önként jelentkező, idős helyi lakost vontak be a felmérésbe.

Nem is olyan egészséges a vörösbor? (Fotó: Europress)

A résztvevők részletekkel szolgáltak a napi étrendjükről, illetve vizeletmintát is adtak, hogy becslésbe lehessen bocsátkozni a rezveratrol-bevitelüket illetően. A kilencéves megfigyelési periódusban 268-an haltak meg, 174-en letten című szakfolyóiratban megjelent beszámoló alapján a vérben található, gyulladásra utaló értékekkel sem.

Semba professzor úgy nyilatkozott, hogy a rezveratrollal kapcsolatos hírverés csak egy újabb példa azokra a kedvezőnek hitt életmódbeli döntésekre, melyek nem állják ki az idő próbáját.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +3 °C

Alapvetően napos időre számíthatunk a délnyugat felől növekvő fátyolfelhőzet és a kevés gomolyfelhő mellett. Csapadék nem valószínű. A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések. Késő estére többnyire 4 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra