Nem is olyan egészséges a vörösbor?

A vörösbor talán mégsem hat olyan jótékonyan az egészségre, mint ahogy azt eddig hittük - állítják a tudósok, akik az italnak azt az összetevőjét tanulmányozták, amelyet a szív- és érrendszeri előnyök forrásaként tartanak számon.

A kutatócsoport az olasz Chianti régió 800 falusi lakosát vette górcső alá, hogy világossá váljon, van-e mérhető előnye a helyi itókának. Az eredmények alapján semmilyen bizonyítékot nem sikerült találni arra vonatkozóan, hogy a rezveratrol nevű összetevő megelőzné a szívbetegséget vagy növelné az élettartamot.

A szakértők szerint további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy döntő jelentőségű választ kaphassunk a témában. Rengeteg tanulmány hivatott megmagyarázni, miért olyan alacsony a szívroham előfordulási aránya Franciaországban annak ellenére, hogy a helyi lakosok zsírban gazdagon táplálkoznak. Vannak, akik a mértékkel fogyasztott vörösbort vélik a jelenség kulcsának.

Kutatások bizonyítják, hogy a rezveratrol áll az összefüggés hátterében. Richard Semba, a Johns Hopkins Egytem orvosi karának professzora kollégáival együtt nem talált bizonyítékot erre. Két toszkán kisvárost szemeltek ki a vizsgálathoz, ahol 783 önként jelentkező, idős helyi lakost vontak be a felmérésbe.

Nem is olyan egészséges a vörösbor? (Fotó: Europress)

A résztvevők részletekkel szolgáltak a napi étrendjükről, illetve vizeletmintát is adtak, hogy becslésbe lehessen bocsátkozni a rezveratrol-bevitelüket illetően. A kilencéves megfigyelési periódusban 268-an haltak meg, 174-en letten című szakfolyóiratban megjelent beszámoló alapján a vérben található, gyulladásra utaló értékekkel sem.

Semba professzor úgy nyilatkozott, hogy a rezveratrollal kapcsolatos hírverés csak egy újabb példa azokra a kedvezőnek hitt életmódbeli döntésekre, melyek nem állják ki az idő próbáját.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: