9 komoly ok, amiért érdemes sört inni

A sörfogyasztás olyan ősi emberi szokás, hogy a kezdetét sem ismerjük pontosan. A sör okozta súlyos másnaposság miatt sokan abban a hitben vannak, hogy ez egy finom, de veszélyes, sőt káros ital. Pedig ennek éppen az ellenkezője igaz. Íme a bizonyítékok.

Szudánban régészek kiástak egy edényt, amely sörmaradványokat tartalmazott. A vizsgálatok megállapították, hogy az ital legalább 7000 évvel ezelőtt készült. S a karrierje töretlen azóta is. Mostanában a kézműves sörök népszerűvé válásával újabb sörforradalom korszakába léptünk, ami egyáltalán nem baj, tekintve, hogy a sörnek számos igen pozitív hatása van a szervezetre. A kilenc legfontosabb a következő.

Felveszi a harcot az elhízással és a magas koleszterinszinttel

A sör és az elhízás kapcsolatában mindenkinek a sörhas jut eszébe. Pedig nemrégiben az Oregon State University kutatói kifejtették egy tanulmányban, hogy (legalább is egerekben) a zsíros étrend miatt kialakult magas inzulin- és koleszterinszintet a xanthohumol (a komlóban és a sörben található természetes aroma) képes jelentősen csökkenteni. Rossz hír, hogy a tökéletes gyógyhatás elérése érdekében egy átlagos embernek 3500 korsóval kellene legurítania naponta.

Segít a szívroham ellen

Harvardi kutatók azt találták, hogy azok a férfiak, akik megittak két üveg vagy doboz sört naponta, 42 százalékkal kisebb valószínűséggel halnak meg szívbetegségben. Sőt a koszorúér-betegségek aránya alacsonyabb a sörisszák, mint a borisszák körében.

Segít megelőzni az Alzheimer-kórt

A madridi Alcala egyetem tudósai megállapították, hogy napi két sör redukálja az alumínium agyat károsító hatását. A tudomány úgy véli, hogy az alumínium nagyon fontos tényező az Alzheimer-kór kialakulásában.

Javítja az alvást

A spanyol kutatók alkoholmentes sörökkel is végeztek kísérleteket, és arra jutottak egy 17 tagú önkéntes csoport tagjait vizsgálva, hogy a lefekvés előtti sörivás hatására (értelemszerűen itt az alkohol nem zavarhatott be az eredményekbe) a résztvevők 12 perccel gyorsabban aludtak el, és kevesebbet forgolódtak.

A sör egyáltalán nem egészségtelen, sőt!

A sör egyáltalán nem egészségtelen, sőt!

Segít, hogy a csontok egészségesek és erősek maradjanak

A University of Texas vizsgálati eredményei szerint a sör segíthet növelni a csontsűrűséget. Ez nyilvánvalóan hasznos az emberek számára, hiszen mérséklődik a csonttörések esélye.

Kevés dolog osztja meg úgy két táborra a világot, mint a sör és a bor. A személyes ízlést leszámítva számos kérdés adódik: melyiktől hízunk el jobban, melyiknek van több egészségi előnye, hogyan hat? Ezeket vizsgáltuk meg.

A hidratálás kitűnő forrása testedzés után

A spanyol kutatók azt is mondják, hogy a sör kicsit jobban hidratál, mint a víz, ami jó hír azoknak a sportolóknak, akik szívesen megittak egy pofa sört edzés vagy meccs után, de lelkiismeret furdalásuk volt emiatt. Ugyanakkor az is igazolódott, hogy a sör gyorsan képes pótolni az elveszett kalóriákat, így a fogyózóknak nem jó ötlet tréning után sört fogyasztani.

Segít a rák megelőzésében

A jó erősen komlózott (például az IPA típusú ) sörök hasznosak a rák megelőzésében a University of Idaho vizsgálatai szerint. Olyannyira, hogy már dolgoznak bizonyos komlóból származó vegyületek kivonásán, amely nem csak a daganatok, hanem a gyulladásos betegségek esetén is eredményesen alkalmazható.

Dopaminömlést és ezzel boldogságot okoz

Az Indiana University egy korábbi tanulmánya már kimutatta, hogy néhány perccel azután, hogy 49 felnőtt férfi megkóstolta a sört, az agyukban megjelent a dopamin , ugyanaz a vegyület, amely a szex közbeni kellemes érzéseket okozza. Némi túlzással tehát a sör éppen olyan jó, mint a szex.

Csökkenti a vesekő kockázatát

A Clinical Journal of the American Society of Nephrology által közölt cikk szerint azok az emberek, akik cukrozott italokat ittak, gyakrabban lettek vesekövesek, mint azok, akik nem. A tanulmány szerint azoknál viszont, akik megittak legalább egy sört naponta, 41 százalékkal csökkent a vesekő kialakulásának kockázata.

Forrás: thrillist.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)