Különleges vendégeket fogad zárás után az állatkert

Vérzékenységgel élő gyerekeket lát vendégül családtagjaikkal együtt pénteken a Fővárosi Állat- és Növénykert az „Áloméj az Állatkertben” elnevezésű program keretében.

Már két évtizedes hagyománnyal rendelkezik az „Áloméj az Állatkertben” című kezdeményezés, amelynek keretében az állatkert zárása után, este hét órától szerveznek különleges programot krónikusan beteg gyermekeknek valamelyik nyári estén. Az idei Áloméj június 7-én lesz, amelyre vérzékenységgel élő gyerekeket hívtak meg, együttműködésben a Magyar Hemofília Egyesülettel.

Látogatók a Fővárosi Állat- és Növénykert főbejáratánál. Fotó: MTVA/Jászai Csaba
Látogatók a Fővárosi Állat- és Növénykert főbejáratánál. Fotó: MTVA/Jászai Csaba

Holland ötletet vettek át

Az ötlet egyébként Hollandiából, a Rotterdami Állatkerttől ered, amely 1996-ban a Sophia Loren Kórházzal közösen 175, daganatos betegségben szenvedő gyermeket hívott meg családtagjaikkal együtt, hogy egy felejthetetlen estét szerezzenek nekik. A kezdeményezés azóta világszerte számos követőre talált, és ma már a világ több mint háromszáz állatkertjében szerveznek évente hasonló programot.

A dolgozók önként, szabadidejükben segédkeznek

Magyarországon 2004-ben rendeztek először Áloméjt – Budapesten és Jászberényben –, és a Fővárosi Állat- és Növénykert azóta is évről évre megrendezi ezt a programot. Az évek során olyan szervezetekkel tartottak már közösen Áloméjt, mint például a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért, a Mozgásjavító Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, a Down Központi Alapítvány, a Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítvány vagy éppen a Pető Intézet. Az eseményt a részt vevő állatkerti dolgozók szabadidejükben, önkéntes felajánlásként valósítják meg.

A hemofília tüneteiről és kezeléséről itt olvashatsz bővebben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +28 °C
Minimum: +18 °C

Északnyugat felől szakadozóban levő frontfelhőzet érkezik, emellett a napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán valószínű zápor, zivatar. Északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt. Estefelé egyre kevesebb lesz felettünk a felhő. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, sőt ott néhol viharos széllökés is lehet. Zivatarok környezetében is viharossá fokozódhat átmenetileg a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között várható, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Napközben érkezik egy hidegfront.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra